Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lukšič: Vsakega novega levega premierja po pol leta že nosijo z Gregorčičeve

Deli na:
Lukšič: Vsakega novega levega premierja po pol leta že nosijo z Gregorčičeve

Igor Lukšič - Foto: Primož Lavre

"V Sloveniji obstaja vtis, da vlada leva sredina, kadar pa ne vlada, ima v družbi vseeno večino. Hkrati pa vidimo, da vsakega levosredinskega predsednika vlade po dobrega pol leta že nosijo z Gregorčičeve, in opažamo, da levosredinske stranke razpolagajo z bistveno manj sredstvi kot na primer SDS," ugotavlja Igor Lukšič, nekdanji predsednik SD in minister v vladi Boruta Pahorja. Objavljamo Lukšičevo videnje levih interesnih skupin, ki izkoriščajo leve vlade.

Kaj iz tega izhaja? T. i. levosredinski kapital ne podpira politike levosredinskih strank, temveč zgolj svoje parcialne kapitalske interese. Podpira ad hoc skupine za zmago na volitvah (ki se pravnoformalno prikazujejo kot stranke, da lahko sploh gredo na volitve), ker si od njih obetajo neposredni vliv na vodenje vlade in na izboljšanje svojega položaja. Vendar se kmalu izkaže, da je naloga vlade, da vodi državo, torej celoto, in ne more delovati po načelu maksimizacije profita posameznega podpornika, kot pričakuje vsaka od podporniških skupin.

Ko rušijo vlado, so lahko poenoteni, ker je teh, ki so nezadovoljni, bistveno več, kot je tistih, ki jim z vsakokratno vlado uspeva dosegati prednost. Levosredinski poziciji tako ustreza anarho-liberalne odnos do politike, ker so zadeve kar naprej odprte, kar naprej divjajo principi tekmovalnosti kapitalističnega trga, kar je vedno dober obet za vsaj delno zmago dobičkarjev, saj je socialno državo tako lažje razdirati: davki se nižajo, plače v javnem sektorju tudi, niža se kvaliteta javnega sektorja, profiti pa se zvišujejo.

Logika centralizacije kapitala kot svetovnega gonilca kapitalizma tako v Sloveniji dobro funkcionira, sfera politike se je že dobro razkrojila – in s tem tempom gremo lahko mirno naprej v razgradnjo vseh pridobitev, ki smo si jih obetali z osamosvojitvijo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24