oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lukšič: SD zdaj cilja na prvo mesto v državi

Deli na:

Novoizvoljeni predsednik stranke SD je v izjavi za medije po razglasitvi rezultatov napovedal, da stranka zdaj cilja na prvo mesto v državi. Vnovič je poudaril, da bo šla stranka precej bolj v levo in da bo vladi bistveno bolj gledala pod prste. Napovedal pa je tudi spremembo do nekaterih sedanjih stališč stranke v zvezi z aktualnimi temami.

Odločitev kongresa po Lukšičevih besedah kaže, da se je stranka odločila za spremembe, ampak ne preveč radikalne, ker je bil rezultat v drugem krogu volitev za predsednika stranke tesen. Lukšič je namreč prejel 190 glasov, njegov protikandidat in dosedanji predsednik stranke Borut Pahor pa 180.

Kljub temu pa Lukšič meni, da je sklep kongresa vendarle pokazal neko spremembo, ki je pomembna tudi za strankina stališča do nekaterih aktualnih tem. Tako je napovedal, da ne bodo sledili Pahorjevim stališčem glede vpisa zlatega pravila v ustavo, glede ukinitve državnega sveta in glede referendumske ureditve.

Lukšič se je tako zavzel za "bistveno višji" kvorum za veljavnost referenduma od sedaj predlaganih 35 odstotkov, saj je za demokratično sprejeto odločitev "pomembna legitimnost". Po njegovih besedah je Slovenija ravno preko sedanjega mehanizma referendumov ujeta v to, da odločitve blokira "goreča manjšina". "Referendumsko zakonodajo moramo spremeniti tako, da bo do izraza prišla večina," je poudaril.



Na vprašanje, kako bo sodeloval s strankino poslansko skupino, v kateri ga ni, je Lukšič odgovoril, da se bo z njimi sestajal in da glede tega ne vidi problemov. Napovedal pa je, da bodo vladi gledali pod prste glede kadrovske politike in se odzvali "na vsako menjavo, ki ne bo strokovna". Prav tako pa bodo podrobno proučili, ali je sveženj ukrepov za razvoj res nekaj, kar bo Sloveniji v korist, je pojasnil.

Na vprašanje, ali bo Pozitivna Slovenija zanje predstavljala tekmeca ali partnerja, je odgovoril, da v strankarskem sistemu vse stranke med sabo tekmujejo za podporo volivcev. Hkrati pa so vse stranke tudi partner pri zadevah, kjer se iščejo skupni imenovalci, v primeru Pozitivne Slovenije tudi skupni imenovalec pri nastopanju opozicije, je dodal. Obenem pa je zavrnil možnost združitve SD s Pozitivno Slovenijo.

Glede Pahorjeve kandidature za predsednika republike, ki jo je napovedal včeraj, Lukšič pravi, da so delegati za kandidaturo vedeli in mu kljub temu namenili zelo veliko podporo. Tako ima Pahor po Lukšičevih besedah na nek način podporo kongresa stranke, kar bodo morali upoštevati, ko bodo o podpori odločali na predsedstvu ali konferenci stranke. Vprašanje podpore sicer ostaja odprto, saj je bilo včeraj slišati tudi "precej strastnih stališč proti temu", je spomnil Lukšič. Napovedal je, da se bo stranka do tega opredelila še ta mesec.