sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lukšič: Najslabša interpelacija v zgodovini parlamenta

Deli na:

Interpelacija zoper mene je pripravljena "šlampasto" in malomarno, pravi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Gre za osebno izkaznico neodgovorne politike, ki nima idej, in je po njegovi oceni najslabše pripravljena v zgodovini slovenskega parlamenta, saj je zgrajena na političnih predsodkih in ne na dejstvih.

Interpelacija zoper mene je pripravljena "šlampasto" in malomarno, pravi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Gre za osebno izkaznico neodgovorne politike, ki nima idej, in je po njegovi oceni najslabše pripravljena v zgodovini slovenskega parlamenta, saj je zgrajena na političnih predsodkih in ne na dejstvih.

Minister Lukšič je na današnji novinarski konferenci predstavil odgovor na interpelacijo, ki so jo proti njemu zaradi domnevno spornega razpisa ministrstva za sofinanciranje športnih objektov vložili poslanci SDS in SNS. Lukšič ocenjuje, da je interpelacija najslabše pripravljena v zgodovini slovenskega parlamenta, ter da je pripravljena "šlampasto" in malomarno.

Zgrajena je na političnih predsodkih in ne na dejstvih, pravi Lukšič, ki predlagateljem očita, da so si nekatere podatke preprosto izmislili. Interpelacija po njegovih besedah tudi skozi vse besedilo niza ista politična stališča, v celoti pa se sploh ne ukvarja z očitki. Kot pravi, gre bolj za "prosti spis" na ravni gostilniške debate.

Pri interpelaciji gre po njegovem mnenju zgolj za politikantstvo, ki je vse bolj sredstvo najedanja legitimnosti ministra in spodbijanja njegove kredibilnosti, s tem pa tudi celotnega resorja. Glavni problem namreč Lukšič vidi v dejstvu, da interpelacija predstavlja napad na celoten resor. Tako se po njegovi oceni interpelira slovenski šport, ki v zadnjem času niza velike uspehe.

Poleg tega je interpelacija padla tudi v čas začetka šolskega leta, kar po Lukšičevem mnenju ni dobra popotnica. Predlagateljem še očita, da so interpelacijo vložili v času, ko teče razprava o proračunu. Minister, ki je interpeliran, pa ima po njegovi oceni slabšo pozicijo pri deljenju proračunskih sredstev.

Interpelacija je tako po Lukšičevi oceni osebna izkaznica neodgovorne politike, ki nima idej, kako bolje naprej, in ki "meče pesek v kolesje vlade".

Minister Lukšič je med drugim zavrnil očitke iz interpelacije, da je prikrojil pogoje javnega razpisa. Kot je pojasnil, ni bil pristojen za določanje pogojev, pač pa je to storila razpisna komisija. Poleg tega je šel razpis skozi roke službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki je pristojna za upravljanje z evropskimi kohezijskimi sredstvi.

Zavrnil je tudi očitek, da je z razpisom kršil zakon o javnem naročanju, saj ta zakon ni pravna podlaga za črpanje evropskih sredstev. "To je tako, kot če bi pilotu očitali, da je kršil zakon o ladijskem prometu," dodaja minister.

Poslanec SDS Andrej Vizjak je v odzivu zapisal, da se je Lukšič na interpelacijo odzval z argumenti brez prave teže in s populističnimi izjavami.

"Prav šolski minister Lukšič je bil tisti, ki se je posebej zavezal, da za vsako ceno najde denar za projekt Stožice, ob tem pa se ni zavzel za financiranje športne infrastrukture v Kopru in Mariboru. Ljubljano je tako postavil v privilegiran položaj v primerjavi z drugimi slovenskimi občinami, zaradi česar mu predlagatelji interpelacije očitamo tudi ustvarjanje neenakosti pred zakonom," je zapisal.

Ljubljana po prepričanju Vizjaka in SDS potrebuje športni park Stožice, "vendar je potrebno ta športni park in tudi vse ostale financirati na transparenten in vzdržen način". V SDS sicer upajo, da bodo v okviru "razprave v parlamentu slišali resnična dejstva, ne pa iz trte izvite izgovore, s katerimi si šolski minister sam načenja kredibilnost in s tem kredibilnost celotnega resorja".

Kot je znano, so poslanci SDS in SNS zoper Lukšiča vložili interpelacijo zaradi domnevno spornega razpisa ministrstva za sofinanciranje športnih objektov, ki je bil po njihovem prepričanju prirejen za sofinanciranje športnega centra Stožice.