Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lukšič na kongresu SD: Naše srce je edini rdeči monopol, ki je še ostal

Deli na:
Lukšič na kongresu SD: Naše srce je edini rdeči monopol, ki je še ostal

Foto: Bobo

SD je na današnjem programsko-statutarnem kongresu obnovila zavezanost vrednotam socialne države in pravičnosti. Spremembe statuta se nanašajo na prenovo notranje organizacije, nadgradnja programa pa bo tudi podlaga za prihodnje volitve. Po mnenju prvaka SD Igorja Lukšiča je stranka pokazala enotnost in zrelost ter iz kongresa izšla močnejša.

Program je stranka prilagodila v dveh delih, za dolgoročno in kratkoročno obdobje. Predvidene rešitve bodo podlaga za delo stranke in tudi prihodnje volitve, ki pa so, kot je Lukšič dejal na novinarski konferenci ob robu kongresa, vezane na uspeh aktualne vlade.

Če vladi ne bo uspelo, da bi padanje gospodarske rasti obrnila vsaj v stagnacijo, je ta "svojo misijo izpolnila", a Lukšič meni, da do tega ne bo prišlo. Vlada ima po njegovih besedah potencial, da ta tok v Sloveniji obrne na bolje. Obenem pa je bil kongres tudi uvod v kampanjo za evropske volitve, ki bodo prihodnje leto aprila.

Eden osrednjih delov današnjega kongresa SD je bil gotovo Lukšičev nagovor delegatom. V SD danes ljudem sporočajo, da jih slišijo in da potrebujejo le še njihovo podporo, da bi dosegli cilj in dvignili kakovost življenja za vse ljudi. "Socialni demokrati imamo srce. To je edini rdeči monopol, ki je še ostal in desnica bi nam izruvala še tega. Srca ne damo," je poudaril.

Slovenija danes stavi na stabilnost, meni prvak SD. Za stabilen političen položaj pa so potrebne stabilne stranke, med katere po njegovih besedah sodi prav SD.

Na drugi strani pa v Sloveniji obstajata dve sili destrukcije - konservativizem in radikalizem. "Dovolj imamo poražencev, ki živijo v preteklosti. Danes moramo vsi delati za skupno boljšo prihodnost," je povedal in dodal, da takšne stranke ponujajo po deset problemov za vsako rešitev, v SD pa da imajo rešitve za probleme.

Dotaknil se je tudi po njegovem mnenju nepravičnega sodnega sistema in napovedal, da se bodo borili za večjo pravičnost. Tudi proces denacionalizacije in privatizacije ni bil pravičen, je menil in dodal, da jih tudi tu čaka ogromno dela.

SD zastopa tudi očiščenje slovenske politike, je dodal predsednik SD in poudaril, da je zlorabo oblasti treba odpraviti z vsemi sredstvi. Med drugim je dejal, da bi bilo dobro omejiti mandate županom, poslancem in ministrom.

Na nagovor predsednika SD, zlasti na besede, da imajo v SD dovolj "poražencev, ki živijo v preteklosti", se je na družbenem omrežju Twitter odzval prvak opozicijske SDS Janez Janša. "To tisti, ki moč in privilegije še vedno črpajo iz monopolov, zgrajenih na 100.000 pobitih političnih nasprotnikov," je zapisal.


Lukšič pa mu je na novinarski konferenci odgovoril, da je vesel, da Janša spremlja njihov kongres, saj to pomeni, da "ceni to, kar delamo, in ve, da mora reagirati takoj, ker se nam ugled krepi". Sporoča mu, da takšen način politike za Slovenijo ni dober, kljub vsemu pa v Janševi stranki in pri njem osebno pozna "potencial, ki bi lahko bistveno več naredil za Slovenijo v dobrobit vseh državljanov".

Nagovoru predsednika SD je sicer sledila razprava in odločanje delegatov o spremembah statuta in programa stranke.

Spremembe statuta se nanašajo zlasti na prenovo notranje organizacije stranke. SD tako med drugim zmanjšuje število podpredsednikov s štirih na dva, število članov predsedstva, neposredno izvoljenih na kongresu, pa bo odslej večje, je med drugim pojasnil prvak SD.

Programske dolgoročne usmeritve iz zadnjega programa iz leta 2006 z naslovom Slovenija v vrhu sveta se bistveno ne spreminjajo. Kot je navedeno v prenovljenem programu stranke, so ga obogatili s kritičnim pogledom na procese, ki so Slovenijo "oslabili in jo spravili v položaj, ko je ogrožen njen samobiten razvoj".

S programom sicer želijo okrepiti socialno državo, javno šolstvo in zdravstvo ter pravično razdelitev premoženja in bremena krize. Poudariti želijo konkurenčno gospodarstvo z drugačnimi prijemi, kot so trenutni, ter ničelno stopnjo tolerance do davčnih utaj, davčnih oaz in korupcije.

Ključ do stabilnosti in vzdržnosti javnih financ v SD med drugim vidijo v novih posebnih davkih na nepremično premoženje ter večjih obremenitvah za obremenjevanje okolja in zdravja.

Prav tako pa se bodo v SD zavzeli za nov sistem univerzalnega socialnega zavarovanja na osnovi progresivne obdavčitve. Po njihovem mnenju mora biti vsak državljan zavarovan za starost, zdravstveno oskrbo, starostno nego in brezposelnost. Uredili bi tudi nov sistem financiranja porodniškega dopusta, otroškega dodatka, starševske participacije plačila vrtca, šolanja in univerze.

O pokojninski reformi je v predlogu programa navedeno, da ta ni idealna in trajno ne rešuje demografskih izzivov. Tako v SD napovedujejo, da jo bodo popravljali ter s tem dosegli večjo pravičnost in postopnost. Dokapitalizirali bi tudi obe največji državni banki.

Kot pravi Lukšič, je program vodilo delovanja SD, vedo pa, da niso sami. Slovenija mora delati za kratkoročne cilje, a krati upoštevati tudi dolgoročne, kjer bo usklajevanje s koalicijo in opozicijo težavno, je še povedal.