Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Logar o človeških tragedijah v primeru Stožic: Janković je delavcem obljubil plače, nato pa so njegova vrata ostala zaprta

Deli na:
Logar o človeških tragedijah v primeru Stožic: Janković je delavcem obljubil plače, nato pa so njegova vrata ostala zaprta

Kandidati za župana v prestolnici so pred nedeljskimi volitvami na Televiziji Slovenija soočili stališča o izzivih vodenja Ljubljane, obenem pa ocenili minulo delo župana Zorana Jankovića. Medtem ko mu del tekmecev priznava močan doprinos k razvoju mesta, drugi opozarjajo na spodletele projekte in izpostavljajo potrebo po menjavi na čelu občine.

Za župansko mesto v Mestni občini Ljubljana se poteguje deset kandidatov, poleg aktualnega župana Jankovića še Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije), Marko Koprivc (SD), Milan Jakopovič (Levica), Smiljan Mekicar (Dobra država), Jožef Jarh (Stranka enakopravnih dežel), Matjaž Bidovec (Socialistična partija Slovenije), Dragan Matić (SMC), Anže Logar (SDS) in Mihael Rihar (Naprej Slovenija). Slednji je udeležbo v včerajšnjem televizijskem soočenju zaradi poškodbe odpovedal.

V Ljubljani za najmočnejša kandidata veljata Janković in Logar, a so ostali kandidati opozorili, da je ta "ideološki boj levice in desnice predvsem navidezen". Ob tem pa so mnogi izpostavili, da na preteklih volitvah v prestolnici velik odstotek občanov ni glasoval, zato je treba nagovoriti predvsem te. "Na zadnjih volitvah je dve tretjini volilnega telesa ostalo doma. Če nocoj nekomu uspe prepričati vse te, lahko postane župan Ljubljane," je dejal Logar.

Mekicar je opozoril, da ves čas poslušamo, da gre za nek rivalski dvoboj ideologij, ob tem pa poudaril, da gneča na cestah nima ideološkega predznaka. Matić je menil, da je bolj kot boj za županski stolček pomembno to, kako bo prihodnja leta sestavljen mestni svet.

Koprivc je prepričan, da SD kandidira z močno listo za mestni svet, ob tem pa je dodal, da je ljubljansko volilno telo levo in svobodomiselno, zato na levi politični opciji po njegovi oceni ni preveč kandidatov. Bidovec je po drugi strani prepričan, da levica v Ljubljani sploh ne obstaja. "Kako se ima lahko nekdo za levičarja, njegov kapital se pa veča in veča," je dejal.

Ogrin se je zavzel za omejitev županovanja na dva mandata, saj se v nasprotnem pojavijo afere in se "ustvari neka mafijska mreža, ki naskoči javni denar".

Jakopovič je podobno kot Logar izpostavil nizko udeležbo na zadnjih volitvah in se ob tem vprašal, kakšna je potem dejanska podpora aktualnemu županu. Jarh je opozoril, da je nizka udeležba zelo sabo znamenje in kaže na izrazito pomanjkanje demokratičnih vrednot v Sloveniji.

Na vprašanje, kaj je bolj pomembno, da ima župan integriteto ali da je sposoben, je Janković poudaril, da eno brez drugega ne gre. Logar je dejal, da preko integritete "ne moremo iti." Če lahko sprejmemo to, da se nekaj naredi, pa četudi se zato obvije zakon, potem smo na robu prepada," je prepričan.

Mekicar je v soočenju med drugim izpostavil, da se v Ljubljani narobe porablja denar, na kar nas opozarja tudi Evropa. Na poziv Jankovića, naj te projekte našteje, je Mekicar med drugim izpostavil kolesarske steze in projekt Rcero, Janković pa mu je odvrnil, da je Evropa te projekte potrdila.

Kandidati so spregovorili o projektu Stožice, kjer zasebni del objekta ostaja nedokončan. Janković je za to znova okrivil banke in dodal, da so Stožice njegov ponos in ponos mesta. Jakopovič je ocenil, da je v Ljubljani preveč nedokončanih konstrukcij in gradbenih jam, Janković pa da vse prevečkrat vztraja, da s temi projekti nima nič.

Koprivc je ocenil, da je Ljubljana tako stadion in dvorano potrebovala, zdaj pa je ključno, da se najde rešitev za drugi del Stožic. Bolj oster je bil Logar, ki je dejal, da gre pri Stožicah za človeške tragedije. Ne samo, da delavci niso dobili plač, Janković je po Logarjevih besedah delavcem zagotavljal, da bodo plače dobili, ko pa sta bila zgrajena dvorana in stadion, so županova vrata ostala zaprta.



Matić je Stožice označil za javno in denarno katastrofo, pri čemer je ocenil, da javno-zasebno partnerstvo županu ne gre. Jarh je izpostavil, da bi nekdo za to tragedijo moral odgovarjati, Ogrin pa je ocenil, da javno-zasebna partnerstva siromašijo javni prostor.

Vsak svoje stališče imajo kandidati tudi glede prometnih konic v Ljubljani. Za Bidovca javni potniški promet ni najbolj učinkovit, da je delno učinkovit, pa meni Matić. Po mnenju slednjega bi ga bilo treba narediti bolj atraktivnega. Mekicar bi med drugim uvedel izstopanje in vstopanje na vseh vratih avtobusov in tako skrajšal postanek na postajališčih. Logar se je medtem zavzel za revizijo javnega transporta, saj so trase zastarele.

Janković je spomnil na ljubljansko prometno vizijo, v skladu s katero bosta v občini dve tretjini poti opravljeni s kolesom ali peš, tretjina pa z avtom. Cilj bodo dosegli, je prepričan, tistim, ki so pozvali k več P&R parkiriščem, pa je odvrnil, da so jih zgradili že pet, šestega pa bodo v Stanežičah.

Tudi pri enem največjih občinskih infrastrukturnih projektov, kanalu s fekalijami C0, imajo kandidati različna mnenja, večina bi projekt ustavila. Ogrin je prepričan, da bi bilo treba projekt ustaviti, "saj gre kanal čez območje bogato podtalnico z najboljšo pitno vodo na svetu".

Logar se je strinjal z Ogrinom in dejal, da bo projekt ustavil, če bo izvoljen. Koprivec je pozval k previdnosti pri projektu, saj je pitna voda dobrina, Jarh pa je izpostavil, da bo moral nekdo odgovarjati, če bo kanal puščal in onesnažil podtalnico.

Mekicar meni, da Ljubljančani kanala sploh ne potrebujejo, v Levici pa predlagajo, da se uvede sistem, v katerem bi občani lahko na takšne projekte vložili veto. Matić je medtem prepričan, da projekt v takšni obliki, kot je, ne bo izvršen. Državo je pozval, naj naredi revizijo projekta.

Janković je pojasnil, da je šel projekt čez vse preizkuse, dvakrat so ga potrdili tudi v Bruslju. Izvaja se na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja, štirikrat pa ga je pod drobnogled vzela gradbena inšpekcija in ni našla nobenega problema, je poudaril.

Različno bi kandidati reševali tudi stanovanjsko problematiko. Bidovec opozoril, da nekatere hiše samevajo in so prazne, zato bi bilo treba uvesti poseben davek za neuporabo nepremičnin.

Koprivc je izpostavil, da do stanovanj ne morejo priti predvsem mladi, Ogrin pa je ob tem pozval k ukinitvi prekarnega dela, saj ta otežuje, da bi mladi lahko dobili kredit. Po mnenju Matića bi morala občina ponuditi pogoje za stanovanjske zadruge, pri tem pa izpostavil, da težava obstaja tudi pri starejših, ki morajo domove iskati izven Ljubljane.

Mekicar je menil, da je treba ustaviti gradnjo elitnih sosesk in se bolj posvetiti neprofitnim stanovanjem, Jakopovič pa je dodal, da je v Ljubljani nemogoče dobiti stanovanje s povprečno plačo, kaj šele nižjo.