podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ljudmila Novak zanikala, da bi NSi podpirala Danila Türka

Deli na:
Ljudmila Novak zanikala, da bi NSi podpirala Danila Türka

Foto: Bobo

»V NSi zagotovo ne bomo dali nekdanjemu predsedniku države Danilu Türku izrecne podpore njegovi kandidaturi za funkcijo generalnega sekretarja OZN,« je popoldne izjavila predsednica NSi Ljudmila Novak, potem ko je Türkovo kandidaturo med vrsticami podprl poslanec NSi Jože Horvat in je njihov piarovec Matic Cvelbar na Twitterju zapisal, da je v interesu Slovenije, da enkrat dobi tak položaj v OZN.

»Podpiramo to, kar je v interesu države. In ne ad personam.« S tem stavkom je na družbenem omrežju Twitter glavni piarovec Nove Slovenije (NSi) Matic Cvelbar potrdil, da najžlahtnejša slovenska desna stranka podpira kandidaturo nekdanjega predsednika Danila Türka za generalnega sekretarja OZN. Ni sicer natančno opredelil, zakaj je Zemlja okrogla in krave dajejo mleko, je pa zato še enkrat tvitnil, češ da je v interesu Slovenije, da enkrat dobi tak položaj v OZN. Seveda, ker se Matej Tonin ali Ljudmila Novak še nista samokandidirala, je jasno, da podpirajo Türka.

To je včeraj za Planet TV potrdil tudi Jože Horvat, poslanec NSi, ki je na opazko novinarja, češ da je bila NSi v preteklosti zelo kritična do Türkovih potez, še posebej, ko je žrtve Barbarinega rova označil za drugorazredno temo, dejal: »Jaz ne bi ponavljal izjav, ki so delile Slovenije, izjav doktorja Danila Turka, ampak mislim, da moramo iti nekako preko teh izjav in videti, kaj pravzaprav pomeni funkcija generalnega sekretarja OZN in tukaj na nek način kot rečeno gre za interes Slovenije.« Kar sploh ni čudno, še posebej, ker je opozicijski Horvat predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ta ugledna funkcija pa je skoraj vedno pripadala koaliciji. In NSi - no, vsaj tako se uradno zdi - ni v Cerarjevi koaliciji. Spogledovanje žlahtnikov s SMC in podpora kandidaturi Türka se torej predstavi v povsem novi luči. In če je temu tako, tudi Gregor Golobič in Milan Kučan nista daleč.

Se pa je podpori čudil ugledni član NSi, nekdanji Demosovec, Anton Tomažič. »Kje pa ste zvedeli, da NSi  podpira kandidaturo Türka za OZN? Upam, da gre za dezinformacijo...,« je spraševal po Twitterju. In ko so ga sledilci napotili k izvoru informacij, se pravi Horvatu in njegovi izjavi za Planet TV, pa se je Tomažič, sicer miren in uglajen gospod, kar malce spustil z verige in je naslovil na NSi vprašanje: »Hej! Kako morete podpirat (»ne nasprotovat«) nekoga, ki je živo utelešenje komunistične kontinuitete in ovira za dokončanje SLO tranzicije?« Odgovora še ni dočakal.

Skratka, Türk, ki je leta 2012 pogorel na predsedniških volitvah (potem ko je novinar Reporterja Igor Kršinar med drugim razkril, da je pomilostil nevarnega preprodajalca mamil), je bil dolgo pri NSi nepriljubljen. Jernej Vrtovec, nekdanji piarovec NSi in sedanji poslanec, je pred leti dejal: »Gospod Kenda je govoril o povezovalnosti predsednika republike. Žal, njegov kandidat, Danilo Türk, ni povezovalen predsednik Republike Slovenije. S tem, ko je delil, ob odkritju zločinov v Hudi Jami, Slovence, na prvo in drugorazredne, pobite otroke, ženske, v Hudi Jami, na prvo in drugorazredne oziroma da so to drugorazredni državljani. In na tem mestu bi se pričakovalo opravičilo predsednika republike, pa se ni opravičil. (…)Gre za nepovezovalnega predsednika države.« Torej, svoj čas Türk za NSi ni bil povezovalen v Sloveniji, bi bil pa primeren, da bi povezoval ves svet?

To pa ni edina žlahtnost. Spet Vrtovec: »Žal do sedaj nismo imeli tukaj oziroma noben od predsednikov republike do sedaj ni bil nekakšen zgled, pa naj se ustavim pri gospodu Türku. Predsednik države mora znati varčevati in ne biti potraten in naj spomnim na letalsko vozovnico oziroma na potovanje v Sarajevo. 90.000 evrov, 90.000 evrov je predsednik države porabil, ne, potrošil, da je njegova delegacija šla v Sarajevo, lahko bi šli z avtom, tri ure bi do tam, tja imeli. 90.000 evrov pomeni, 90.000 evrov, gospod predsednik, pomeni 360 mesečnih obrokov za plačilo vrtca. Toliko. Danes smo v finančni, hudi finančni stiski, mnogo družin ne more plačevati vrtca za svoje otroke in to bi bil pravilen zgled, da bi vi v Sarajevo šel z avtomobilom.« Se pravi, stranka, ki podpira varčevalne ukrepe, socialno kapico in podobno bo za sekretarja OZN podprla človeka, ki je navajen živeti razkošno in zapravljati. Načelnost, da te kap.

Oglasil se nam je Matic Cvelbar. Dejal je, da je bil napačno razumljen. Njegov tvit ne pomeni potrditve, da NSi podpira kandidaturo Danila Türka. »Gre za splošen kontekst, kako ta država deluje,« je še povedal Cvelbar in dodal, da v NSi podpirajo vse, kar je v interesu Slovenije.

Ljudmila Novak pa je popoldne v izjavi za javnost dejala: »V NSi zagotovo ne bomo dali nekdanjemu predsedniku države Danilu Türku izrecne podpore njegovi kandidaturi za funkcijo generalnega sekretarja OZN. Nekdo, ki ni bil dober za mojega predsednika, ne more biti dober za generalnega sekretarja OZN. Funkcija generalnega sekretarja OZN je zagotovo izredno pomembna. Človek mora imeti za takšno funkcijo dobre kompetence, obenem pa mora biti tudi neoporečen pri svojih preteklih ravnanjih. V NSi menimo, da bi bila za kandidaturo na takšno funkcijo primerna vsaj razprava v zunanjepolitičnem odboru državnega zbora, če želimo iskati širše soglasje k podpori. A predsednik vlade Miro Cerar se je odločil po svoje.«