stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ljubljenka Masleše kmalu vrhovna sodnica?

Deli na:
Ljubljenka Masleše kmalu vrhovna sodnica?

Vesna Rakočević Bergant (na sliki z možem Igorjem E. Bergantom, voditeljem Odmevov na nacionalni televiziji) utegne kmalu postati vrhovna sodnica. Pri tem tem naj bi jo podpiral Branko Masleša.

Na vrhovnem sodišču se bo na civilnem oddelku, kjer je osem sodnikov, sprostilo delovno mesto. »Postopek za nadomestitev je že teče,« so informacijo za Reporter potrdili v službi za odnose z javnostjo. Po naših neuradnih informacijah naj bi bila kandidata dva. Prvi je Tomaž Pavčnik, druga je Vesna Rakočević Bergant. Oba sta sodnika ljubljanskega višjega sodišča z oddelka za civilno sodstvo. Favoritinja Branka Masleša, predsednika vrhovnega sodišča, naj bi bila Bergantova, ki se je v zadnjih mesecih zelo izkazala s svojimi stališči in sodbami proti SDS in njenemu predsedniku Janezu Janši.

Tomaž Pavčnik, ki je kariero začel kot okrajni sodnik leta 2003, za Maslešo, ki ima komunistični pedigre in je pred meseci v lokalu sredi Ljubljane dejal, da je treba Janšo »sfukati«, ne more biti pravi. V začetku leta je kot predsednik senata višjega sodišča odločil, da se mora šefu vrhovnega sodišča naklonjeni tednik Mladina poslancu SDS Branku Grimsu opravičiti, ker so fotografije Josepha Goebbelsa objavili ob fotografiji poslančeve družine. To je v očeh Masleše zagotovo slabo za Pavčnika. Poleg tega si je drznil kritizirati takratnega pravosodnega ministra Senka Pličaniča in posredno tudi Maslešo. Oba posvečena sta namreč ves čas trdila, da imamo izvrstne sodnike in da kritika sodstva pomeni napad na samostojno vejo oblasti, Pavčnik, za katerega kolegi pravijo, da je odličen sodnik, pa si je julija lani drznil zapisati, da bi izločitev slabih sodnikov iz sistema najmanj obratno sorazmerno izboljšala kakovost delovanja sodstva. In še: »Problem sodstva je, (…) da je premalo intelektualno. (…) Rešitev, paradoksalno, ni v tem, da bi bilo treba v sodstvo vnesti več pameti, ampak se je treba predvsem znebiti marsikatere neumnosti.« Pavčnikov »greh« je toliko hujši, ker je podprl ustavnega sodnika Jana Zobca, katerega teza je bila, da sodstvu manjka intelektualno avtonomnih posameznikov oziroma da tiste, ki to so, sistem duši in rine na obrobje.

Pavčnikova kritika, ki je med sodniško srenjo dvignila kar precej prahu, je bila objavljena kmalu potem, ko je okrajna sodnica Barbara Klajnšek obsodila Janeza Janšo na zaporno kazen in ko je višja sodnica Vesna Bergant Rakočević v reviji Pravna praksa objavila članek z naslovom Zakaj meni nihče ne piše sodb v Murglah, na koncu pa dodala: »Barbara, iskrene čestitke za pogum.« Kot sodnica višjega sodišča, ki je kasneje odločalo o Janševi pritožbi, se je torej že vnaprej opredelila. Epilog je znan: pritožbo je zavrnilo tako višje sodišče kot vrhovno sodišče Masleše.

Zato pa je očitno Rakočević Bergantova, ki je leta 2000 začela sodniško službo kot okrajna sodnica, v beležnici predsednika vrhovnega sodišča dobila zvezdice (ali celo čebelice, ampak saj ni važno), izkazala pa se je tudi pred dnevi, ko se je kot predsednica senata podpisala pod sodbo, po kateri mora SDS Franciju Perčiču, nekdanjemu svetovalci Danila Türka, plačati štiri tisoč evrov odškodnine. Na spletnih straneh SDS so namreč zapisali, da je bil Perčič sodelavec Službe državne varnosti (SDV) oziroma Udbe, kar naj bi bilo žaljivo.

Za Maslešo torej ni dvoma, kdo bi bil najbolj primeren, da mu na vrhovnem sodišču stoji ob strani. O predlogih za vrhovnega sodnika so bo izrekel sodni svet, potrditev pa bo v rokah poslancev državnega zbora.