Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Litijski gasilci grozijo, da od četrtka ne bodo več gasili, če občina ne poravna svojih obveznosti

Deli na:
Litijski gasilci grozijo, da od četrtka ne bodo več gasili, če občina ne poravna svojih obveznosti

Foto: Facebook/PGD Litija

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Litija so v torek napovedali, da bodo zaradi "neporavnanih obveznosti s strani Občine Litija in neaktivnega reševanja problematike delovanja gasilske enote Litija" zamrznili pogodbo o opravljanju javne gasilske službe. Tako naj bi v četrtek prenehali opravljati gasilsko službo.

V PGD Litija so v torkovi objavi na družbenem omrežju Facebook opozorili še, da občina ne zagotavlja osnovnih sredstev za delovanje gasilskega društva. Napovedali so predvsem neizvajanje gašenja in reševanja v primeru požarov, reševanja v primeru naravnih in drugih nesreč ter prevozov pitne vode. Problematiko so predstavili tudi na današnji novinarski konferenci.

Namestnik poveljnika PGD Litija Primož Kokovica je za STA pojasnil, da bodo zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti s strani občine in zaradi neodzivnosti pri reševanju problematike, ki se vleče že vrsto let, zamrznili pogodbo. Dodal je, da gre za pomanjkanje sredstev za redno delovanje gasilske enote, kot so sredstva za gorivo, elektriko, komunalo in vzdrževanje opreme. Prav tako naj ne bi bili izpolnjeni minimalni pogoji glede voznega parka.

Kokovica je poudaril, da imajo največje težave v dopoldanskem času, ko je veliko njihovih sodelavcev v službah in ne morejo na intervencijo. Kot je dejal, so za pomoč prosili občino. Dogovorila na bi se z delodajalci v občini, da bi svojim zaposlenim, ki so tudi gasilci, omogočili sodelovanje v intervencijah. Občina pa bi po besedah Kokovice morala tudi urediti nadomestila za primer izpada dohodkov, za kar pa da na strani občine ni bilo resnega posluha.

Občini so po besedah Kokovice poslali že vrsto dopisov, s katerimi so jih opozarjali na različne težave, a ni bilo nobenega konkretnega odgovora.

Na Občini Litija so v torek na svojih spletnih straneh zagotovili, da so večino odprtih finančnih obveznosti do PGD Litija rešili. Zato pričakujejo, da bo društvo "v dobrobit občanov" spoštovalo pogodbene obveznosti o opravljanju gasilske službe. "Tudi če je občina res nakazala določena finančna sredstva, to ne rešuje zadeve celostno," pa je opozoril Kokovica.


Navedel je tudi njihove ocene, da je na letni ravni za delovanje gasilske enote, vzdrževanje opreme, redne stroške in drugo potrebnih med 60.000 in 70.000 evrov, trenutno pa dobijo med 20.000 in 25.000 evrov. Občina naj bi v letošnjem proračunu tudi "zmanjšala sredstva ravno na tisti postavki, ki je najbolj pomembna za samo operativno delo oziroma izvajanje intervencije", je dodal.

Za drugih 11 gasilskih društev, ki so vključena v Gasilsko zvezo Litija, v PGD Litija sicer nimajo informacij, predvidevajo pa, da se soočajo s podobnimi težavami. Je pa Kokovica še pojasnil, da imajo v PGD Litija več intervencij, višji rang enote in zaradi tega tudi več stroškov.

A kot je za STA povedal predsednik zveze Igor Cividini, druga gasilska društva načeloma nimajo podobnih težav. "Nobeno drugo društvo se ne pritožuje," je zatrdil.

Na težave litijskih gasilcev se je na današnji seji odbora za obrambo odzval tudi obrambni minister Karl Erjavec. Kot je pojasnil, gre za javno službo, ki jo financira občina. "Verjamem, da vedno zmanjkuje denarja, ko gre za občinske proračune," je dejal. Se pa večina županov po njegovih izkušnjah zaveda pomena prostovoljnih gasilskih društev in župani ponavadi znajo odmeriti ustrezna proračunska sredstva.

Ministrstvo za obrambo sicer po njegovih besedah deloma lahko sofinancira njihovo delovanje. Preko požarnega sklada tako na podlagi razpisov lahko sofinancira gasilska vozila in drugo opremo. V okviru uprave za zaščito in reševanje pa skušajo gasilcem priskrbeti tudi osebno opremo.

Spomnil je še, da se sredstva za zaščito in reševanje povečujejo, in sicer letos za pet odstotkov v primerjavi z letom 2018. Erjavec je zagotovil, da bodo sredstva za ta segment povečevali tudi v prihodnjem letu. Izpostavil pa je tudi potrebo po prenovi zakonodaje, povezane s statusom prostovoljnih gasilcev.