stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lista Virant: Zahteve SDS glede tožilstva so nesprejemljive

Deli na:

Za Listo Virant kompromisna rešitev izvršilnega odbora SDS, po kateri bi tožilstvo ostalo pod ministrstvom za pravosodje do 1. marca 2013, ni sprejemljiva. Po oceni Liste Virant je predlog "polovičarski, nesistemski, vsebinsko nekonsistenten in podcenjujoč do Državljanske liste kot koalicijskega partnerja".

Kot je Lista Virant zapisala v izjavi za javnost, podpira rešitev, da pristojnost za državno tožilstvo ostane na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pod vodstvom njihovega ministra Senka Pličaniča: "S tem smo pripravljeni tudi prevzeti polno odgovornost za to področje."

"S takšnim predlogom smo želeli zapreti nepotrebno fronto koalicije z opozicijo, s pretežnim delom strokovne javnosti in s pravosodnimi institucijami, da bi se lažje posvečali prioritetnim vprašanjem reševanja gospodarske krize, finančne konsolidacije in vzpostavljanja pravne države," poudarjajo v Listi Virant.

Po mnenju Liste Virant se modrost pri upravljanju države ne pokaže s trmastim vztrajanjem pri svojem prav, ampak je treba včasih za splošno korist stopiti tudi korak nazaj: "Pristojnost za državno tožilstvo torej ostaja na ministrstvu za notranje zadeve, ampak naj bo jasno, da je to izključno po volji SDS. Naš predlog ostaja v veljavi in ga lahko SDS kadarkoli sprejme."


"S tem je za nas zadeva z državnim tožilstvom zaključena in se z njo ne bomo več ukvarjali. SDS in ministru Gorenaku pa iskreno želimo veliko uspehov na področju državnega tožilstva," še v izjavi za javnost dodaja Lista Virant.

Izvršilni odbor SDS je v torek na svoji seji dopustil možnost kompromisne rešitve, po kateri bi tožilstvo ostalo pod ministrstvom za pravosodje do 1. marca 2013. Če v tem času tožilstvo ne bi pokazalo napredka, pa bi moral minister Pličanič odstopiti.

V izvršilnem odboru SDS sicer ocenjujejo, da za spremembo koalicijske pogodbe ni tehtnega razloga in da se argumenti, s katerimi je Lista Virant prepričala koalicijske partnerje v to, da je bolje umestiti tožilstvo v okvir ministrstva za notranje zadeve, v tem času "niso obrnili na glavo".

Lista Virant je namreč 22. februarja na koalicijske partnerje naslovila predlog spremembe koalicijske pogodbe v delu, ki govori o položaju državnega tožilstva. Po tem predlogu naj bi državno tožilstvo prešlo ponovno nazaj pod ministrstvo za pravosodje.