stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Likvidacija Preventa?

Deli na:

Predsednik nadzornega sveta Prevent Globala Vladimir Bilić se glede na stanje v podjetju in na odgovor kupca, podjetja Prevent DEV, osebno najbolj nagiba k predlogu za likvidacijo družbe. Seja bo pokazala, ali se s tem strinjata tudi ostala dva člana nadzornega sveta, je za STA dejal pred popoldansko sejo nadzornikov.

Predsednik nadzornega sveta Prevent Globala Vladimir Bilić se glede na stanje v podjetju in na odgovor kupca, podjetja Prevent DEV, osebno najbolj nagiba k predlogu za likvidacijo družbe. Seja bo pokazala, ali se s tem strinjata tudi ostala dva člana nadzornega sveta, je za STA dejal pred popoldansko sejo nadzornikov.

"Pričakovati je radikalne spremembe, vse možnosti so odprte," je dejal Bilić. Povedal je, da je Prevent DEV na njegov ponedeljkov poziv, naj pisno opredeli pogoje in možnosti za sodelovanje Prevent Globala izključno s podjetjem Prevent DEV, podal neustrezen odgovor oz. odgovor, po katerem, kot je dejal, "zadeva ni rešljiva".

"Prevent DEV zanimajo samo avtomobilski deli, ne pa tudi dolg, ki ga nosi Prevent Global," je dejal Bilić. Sam tako meni, da je najbolj ustrezen predlog za likvidacijo družbe, saj je premoženje družbe po njegovi oceni še večje od obveznosti in bi tako bilo možno poplačati vse terjatve.

Zakaj bi šli v stečaj, če obstaja možnost likvidacije, je dejal prvi nadzornik Prevent Globala, ki meni, da se s tem izognejo prepoceni prodaji premoženja v primeru stečaja.

Razrešitve uprave, kot to zahtevajo delavci in Prevent DEV, zaenkrat ni na dnevnem redu seje nadzornega sveta, ki se začne ob 17. uri nekje v Ljubljani. Kot je dejal Bilić, to tudi ni pomembno, ker se lahko točka o razrešitvi na dnevni red uvrsti naknadno ali pa se umakne z dnevnega reda, če bi bila uvrščena na dnevni red.

Pred sejo NS Prevent Globala so zaposleni na prvega nadzornika Vladimirja Bilića naslovili pismo s pozivom k odgovornemu ravnanju. Danes pričakujejo zamenjavo uprave in predstavitev jasne vizije skupine Prevent, v primeru neukrepanja in oškodovanja družbe pa napovedujejo uporabo pravnih sredstev.

"V primeru, da še vedno ne boste ukrepali in boste družbi, zaposlenim, upnikom in delničarjem s svojim ravnanjem s pomočjo uprave povzročili škodo, vam zagotavljamo, da bomo zaposleni uporabili vsa pravna sredstva za njeno nadomestitev. Tej odgovornosti se ne boste mogli izogniti niti v primeru stečaja Prevent Globala," so v pismu Biliću zapisali zaposleni.

Predsedniku nadzornega sveta tako očitajo, da zamuja z izvajanjem potrebnih ukrepov, in menijo, da je bilo upravi in nadzornemu svetu predstavljenih dovolj strokovnih argumentov za "korektno razumevanje in obravnavo trenutnega položaja". Zato, kot so zapisali, nikakor ne razumejo vztrajanja pri podpori trenutnemu vodstvu družbe.

Opozorili so, da se soočajo s popolno nejasnostjo glede prihodnosti, in da podjetje nima ne kratkoročne ne dolgoročne poslovne strategije, niti ju ni mogoče izdelati, ker uprava strokovnim službam ne daje nobenih konkretnih informacij. Izpostavljajo, da je Prevent DEV ponudil vizijo prihodnjega sodelovanja, medtem ko uprava tega ni ponudila.

Zaposleni imajo občutek, da je upravi, večinskim lastnikom in nadzornemu svetu vseeno za 1300 zaposlenih v avtomobilskih podjetjih Prevent Globala.

Kot je znano, bo nadzorni svet Prevent Globala popoldne obravnaval razmere v podjetju, ki je na pragu insolventnosti. Razrešitve uprave zaenkrat ni na dnevnem redu seje, predsednik nadzornikov Bilić pa se osebno zavzema za predlog o likvidaciji družbe.