Revija Reporter
Slovenija

Levica, SDS in NSi imajo pripombe na vladine davčne spremembe

STA

23. okt. 2019 5:55

Deli na:

DZ bo današnji dan oktobrske seje v celoti posvetil predlogu davčnih sprememb, v katerega je vlada vključila razbremenitev stroškov dela in zvišanje obdavčitve kapitala. Najbolj živahno razpravo je pričakovati glede lestvice za odmero dohodnine, saj največje tri opozicijske poslanske skupine prihajajo na sejo vsaka s svojim predlogom.

V paketu davčnih sprememb so predlogi sprememb zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb ter o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, posledično so potrebne še spremembe zakona o davčnem postopku. Da bodo lahko vse štiri novele zakonov uveljavljene 1. januarja 2020, jih DZ obravnava po nujnem postopku.

Lestvica za odmero dohodnine bo nekoliko prijaznejša do zaposlenih, saj se bodo v vseh petih davčnih razredih meje zvišale, v drugem in tretjem pa se bosta za eno odstotno točko tudi znižali stopnji davka. Zvišuje se tudi splošna olajšava in spreminja dodatna splošna olajšava.

V SDS bodo poskusili doseči še dodatno zvišanje mej vseh davčnih razredov ter še dodatno znižanje stopenj davka za vse. V NSi bi dodatno razbremenili le tiste z najvišjimi plačami, in sicer naj bi se v najvišji razred s 50-odstotno obdavčitvijo uvrščali le zavezanci z neto letno davčno osnovo nad 80.000 evrov, kar je prvotno predlagala tudi vlada, a je odbor DZ za finance na predlog koalicije to mejo znižal na 72.000 evrov.

Poslancem Levice se zdijo predlagane spremembe nepravične do tistih z najnižjimi prejemki. Koristile bodo predvsem najbogatejšim zaposlenim ter povzročile velik izpad prihodkov v proračunu, opozarjajo. Zato so vložili dopolnilo, naj lestvica za odmero dohodnine ostane takšna, kot je.

Izpad prihodkov zaradi razbremenitev pri dohodnini se bo deloma nadomestil z zvišanjem obdavčitve kapitala. Po novem bodo kapitalski dobički obdavčeni s 27,5 odstotka, prav tako prihodki od najemnin. Uvaja se tudi minimalna stopnja obdavčitve dohodkov pravnih oseb v višini sedmih odstotkov.