človek duhovnost Dobra karma

Ko se zdi, da se življenja rušijo, se v resnici ...

fbf7bf9c1f2e307de371baa2df2af986 Svet24.si

Bogataša sta se izdajala za domorodca, da bi ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

facial joga glava navzgor Odkrito.si

Štiri vaje obrazne joge

tjasa hrovat steklasa Njena.si

Slovenska pevka izgubila mamo, zanosila in ...

Slovenija

Leto, ko je bila Ljubljana središče svetovne politike

Deli na:
Leto, ko je bila Ljubljana središče svetovne politike

Velikonočna procesija pred ljubljanskim magistratom na velikonočno soboto 21. aprila 1821. Procesije sta se udeležila tudi cesar Franc in cesarica Karolina, ki sta nosila vetrne lučke. - Foto: ZRC SAZU

Pred natanko 200 leti se je v glavnem mestu Vojvodine Kranjske pričel tretji kongres Svete alianse. Prvo sejo so imele kronane glave in drugi predstavniki velesil 11. januarja 1821, zadnjo 12. maja, čeprav se je uradno končal 26. februarja.

Pišemo o vtisih, s katerimi so udeleženci kongresa zapustili Ljubljano, ki je takrat štela 20.000 prebivalcev. V čem je užival avstrijski legendarni zunanji minister Metternich? Kaj je bilo všeč njegovemu svetovalcu in tajniku kongresa Friedrichu von Gentzu?

Po drugem kongresu Svete alianse v Opavi na Češkem je bila za nadaljevanje izbrana Ljubljana. So s tem zbrane diplomate res skušali odtegniti prevelikim družabnim obveznostim in zabavam, ki bi na Dunaju motile kongres?

Kje so bivali ruski car Aleksander avstrijski cesar Franc in knez Metternich? Središče dogajanja je varovalo 274 vojakov in oddelek 19 ostrostrelcev. Katera delegacija je bila najštevilčnejša?


Zakaj je bojeviti liberalec Ivan Tavčar v romanu Izza kongresa Metternicha z velikim užitkom opisoval kot »skoz in skoz absolutista in monarhista«?

Kako to, da je slovensko zgodovinopisje ljubljanski kongres spregledalo? Šele v zadnjem desetletju smo po besedah zgodovinarja dr. Andreja Rahtena lahko tudi pri nas pozdravili več študij, ki so ljubljanski kongres znale postaviti v širši kontekst pomembnih diplomatskih dogajanj postnapoleonske dobe.

Kdo je bil dr. Baltazar Vladimir Šenk, avtor študije Kongres Svete alianse v Ljubljani iz leta 1944? Pravkar je doživela znanstvenokritično izdajo pri Mohorjevi družbi v Celovcu?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...