mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lepi obeti

Deli na:

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin avgusta v povprečju znižale, s čimer je Slovenija prvič letos zabeležila deflacijo. Občutno znižana inflacija kot nadaljnje zniževanje brezposelnosti - stopnja brezposelnosti v Sloveniji je ena najnižjih v območju evra - sta po besedah Janeza Janše dobra obeta za hiter razvojni tempo v prihodnosti.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin avgusta v povprečju znižale, s čimer je Slovenija prvič letos zabeležila deflacijo. Občutno znižana inflacija kot nadaljnje zniževanje brezposelnosti - stopnja brezposelnosti v Sloveniji je ena najnižjih v območju evra - sta po besedah Janeza Janše dobra obeta za hiter razvojni tempo v prihodnosti.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, premier Janša ugotavlja, da so ob ugodnem trendu zniževanja inflacije izredno ugodne tudi razmere na trgu dela v Sloveniji. Brezposelnost se je tako v drugem četrtletju letošnjega leta občutno znižala in sicer za 0,9 odstotka. Po metodologiji Mednarodne organizacije dela (ILO) in Evropskega statističnega urada (Eurostat) tako brezposelnost v Sloveniji znaša 4,2 odstotka, kar je v primerjavi z državami območja evra ena najnižjih stopenj brezposelnosti. Povprečna stopnja brezposelnosti v omenjenih državah v drugem četrtletju letošnjega leta namreč znaša 7,3 odstotka, kar je za 3,1 odstotne točke več kot v Sloveniji, poudarja Janša.

V Sloveniji so se avgusta cene življenjskih potrebščin že drugi mesec zapored znižujejo. V avgustu se je tako medletna inflacija s 6,9 odstotka znižala na šest odstotkov. Znižanje inflacije v državah evrskega območja pa je bilo bistveno nižje. Medletna inflacija v državah območja evra se je tako znižala s štirih odstotkov v juliju na 3,8 odstotka v avgustu.

Kot je izpostavil Janša, je potrebno razloge za pomembno znižanje inflacije v Sloveniji iskati v dejstvu, da je vpliv nafte na inflacijo v Sloveniji večji kot v državah območja evra in pa v rezultatih ukrepov, ki jih je za znižanje inflacije sprejela vlada. Vlada je v okviru izvajanja ekonomskih politih problem inflacije postavila na prvo mesto.

"Lani smo dosegli proračunski presežek, z rebalansom proračuna za 2008 pa smo proračunski presežek napovedali tudi za letošnje leto. S tako proračunsko politiko je vladi v prvih treh letih po evropsko primerljivi metodologiji uspelo javni dolg znižati s 27,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na 24,1 odstotka BDP v letu 2007 oziroma za 3,5-odstotne točke," je pojasnil Janša.

Po načrtih za leto 2008 se bo dolg širšega sektorja države po napovedih predsednika vlade znižal na 23,4 odstotka BDP oziroma za 4,2-odstotne točke v obdobju 2004 - 2008. Slovenija ima tako med državami območja evra za Luksemburgom drugi najnižji javni dolg, poudarja premier Janša.

Predsednik vlade je ob tem poudaril, "da je vlada ob varčni in preudarni politiki sprejela vrsto drugih protiinflacijskih ukrepov. Trošarine smo znižali na najnižjo možno raven, katero predpisi Evropske unije še omogočajo. Izdatno podpiramo nevladne organizacije za zaščito potrošnikov, predvsem pa želimo izboljšati konkurenco na slovenskem trgu. Urad za varstvo konkurence intenzivno izvaja ukrepe za preprečevanje dogovorov med trgovci, ki smo jim bili priča v zadnjem letu in pol," še ocenjuje Janša.