primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

LDS o nadaljnjem sodelovanju s "sončnim kraljem" Pahorjem

Deli na:

Izvršni odbor LDS je z zamudo na Brdu pri Kranju začel s pogovori o položaju LDS v koaliciji, tudi o morebitnem izstopu iz nje. Večina jih je že pred sejo ostrih do premiera Boruta Pahorja, na kocki je njihovo zaupanje vanj, saj jih je po besedah podpredsednika Slavka Ziherla popeljal v politično krizo. Danes je možno prav vse, napoveduje vrh LDS.

Izvršni odbor LDS je z zamudo na Brdu pri Kranju začel s pogovori o položaju LDS v koaliciji, tudi o morebitnem izstopu iz nje. Večina jih je že pred sejo ostrih do premiera Boruta Pahorja, na kocki je njihovo zaupanje vanj, saj jih je po besedah podpredsednika Slavka Ziherla popeljal v politično krizo. Danes je možno prav vse, napoveduje vrh LDS.

Evropski poslanec LDS Jelko Kacin je pred sejo izvršnega odbora v izjavi za medije napovedal, da bo LDS danes kolektivno razmišljala o vseh posledicah trenutnega načina vladanja, "kjer sončni kralj vsak dan preseneti slovensko in evropsko javnost z neko novo misijonarsko potezo". Kot je dejal, je bil sam šest let v različnih vladah, a takih primerov še niso imeli "in čas je za zelo resen razmislek in je treba vse možnosti enakovredno in trezno presojati".

Kacin napoveduje vse možnosti, sam pa, kot pravi, Pahorju že dolgo ne zaupa več. "Stranka pa se bo morala opredeliti do tega, ali bo končno povedala, da je cesar nag ali pa še ne".

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je na vprašanje, ali LDS še zaupa premieru, odgovoril, da LDS zaupa ministroma, o "zaupanju premieru pa nekaj povedo tudi javnomnenjske raziskave".

Tudi podpredsednik LDS Slavko Ziherl ob vprašanju izstopa iz koalicije pravi, da se danes lahko zgodi karkoli. Zelo jasno po njegovih besedah pa je, da je treba s takim predsednikom vlade, kot ga imamo sedaj, politično krizo, v katero nas je zapeljal, nekaj narediti.

Ziherl je spomnil na javno pismo premieru Pahorju pred več kot enim letom,v katerem ga je, kot pravi, prosil, naj se obnaša kot vodja ekipe in se posvetuje s svojimi ministri in ne s tistimi, ki njegovim ministrom oponirajo. Pri tem izpostavlja posvetovanje Pahorja z vodjem opozicije Janezom Janšo. "Če se misli Pahor še naprej posvetovati z Janšo, mora vedeti, kaj to pomeni; da Janša čaka primeren trenutek, da mu bo zaril nož v hrbet", opozarja Ziherl.

Na vprašanje, ali obstaja velika koalicija z nasprotnim političnim polom, Ziherl odgovarja, da ne gre za veliko koalicijo, ampak t.i. malenkostno nenačelno koalicijo.

Po besedah podpredsednice LDS Zdenke Cerar bi morala LDS danes razpravljati o svojem položaju v koaliciji, načinu dela in pomenu, ki ga ima odnos premiera do ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Možnost izstopa LDS iz koalicije je po njenih besedah stvar diskusije in težke odločitve. Premierove besede in odločitev o generalni državni tožilki Barbari Brezigar pa po ocenah Cerarjeve ne vodijo h konstruktivnemu koncu.

Manj oster je bil predsednik sveta LDS Aleš Gulič. Položaj LDS v koaliciji po njegovih ocenah "ravno dober ni, se pa da zdržati".

Predsednica LDS Katarina Kresal in minister Zalar sta napovedala široko razpravo, na koncu pa bodo po besedah Kresalove sprejeli odločitev, kako ravnati v teh razmerah. Tudi Zalar o svojih odločitvah še ni želel govoriti.

Izvršni odbor LDS se za zaprtimi vrati pravkar sestaja na Brdu pri Kranju ter razpravlja o aktualno-političnih zadevah, med drugim o morebitnem odstopu Zalarja in o obstoju stranke v koaliciji.

Ker je na novinarski konferenci po četrtkovi seji vlade Pahor dejal, da ga argumenti Zalarja, da je generalna državna tožilka Barbara Brezigar kršila zakone in ustavo, niso prepričali, je to povzročilo nezadovoljstvo v stranki.

Po sestanku izvršnega odbora se bo predvidoma okoli 15. ure sestal še svet stranke, svoje odločitve o usodi LDS v koaliciji pa bodo sporočili pozno popoldne.