severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

LDS brani svojo Katarino: Ona ni nič kriva, krivi so tisti, ki so ji očitali korupcijo

Deli na:

Predsednica LDS Katarina Kresal je po večurni razpravi prejela absolutno podporo članov sveta stranke. Zanjo je glasovalo 54 članov sveta, proti ni glasoval nihče. Kresalova je po seji v izjavi novinarjem izrazila zadovoljstvo nad podporo članov sveta in tudi napovedala, da bo vložila tožbo zoper odločbo Komisije za preprečevanje korupcije.

Predsednica LDS Katarina Kresal je po večurni razpravi prejela absolutno podporo članov sveta stranke. Zanjo je glasovalo 54 članov sveta, proti ni glasoval nihče. Kresalova je po seji v izjavi novinarjem izrazila zadovoljstvo nad podporo članov sveta in tudi napovedala, da bo vložila tožbo zoper odločbo Komisije za preprečevanje korupcije.

Več o napovedani tožbi ni želela povedati. Je pa, kot je dejala, s tem izbrala edino možno pot, po kateri bo skušala dokazati, zakaj meni, da ima prav.

Podpore članov sveta je Kresalova vesela, hkrati je tudi zadovoljna, da ji kolegi in kolegice v stranki zaupajo in si želijo, da gredo skupaj naprej. Današnji dogodek je dobra osnova za naše delo naprej, je dejala Kresalova in napovedala, da se bo morala stranka dobro pripraviti za prihodnje volitve.

Na teh nameravajo staviti na vrednote, "v okviru katerih LDS vedno dela", to so po besedah Kresalove pravna država, človekove pravice, učinkovito gospodarstvo in načelnost.

Na vprašanje, ali podpora sveta LDS pomeni istočasno nezaupnico nadzornim organom, kot sta Računsko sodišče RS in Komisija za preprečevanje korupcije, je Kresalova odgovorila, da to, kakšen odnos ima LDS do omenjenih inštitucij, dokazuje njen "nemuden odstop z mesta ministrice za notranje zadeve brez kakršnegakoli komentarja o tem, kaj so omenjene inštitucije odločile".

"V LDS pravno državo postavljamo na prvo mesto, ampak tako kot vsaka druga inštitucija se lahko tudi inštitucije pravne države motijo ali zadeve naredijo drugače, kot bi ocenjevali, da je pravilno in primerno," je dodala.

Glede iskanja novih ministrov je Kresalova danes povedala, da o tem tečejo pogovori med dvema koalicijskima strankama, da pa končne odločitve še niso sprejeli.

Kresalovo so že pred sejo sveta podprli vidni člani stranke, ki so tudi njen odstop z mesta ministrice označili kot korektno potezo.

Preverjanje podpore na svetu stranke je Kresalova zahtevala potem, ko je zaradi nepravilnosti pri najemu prostorov NPU odstopila z mesta ministrice za notranje zadeve. Komisija za preprečevanje korupcije je 10. avgusta ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo tudi negativno mnenje.

Kavčič napovedal, da bo stranka podprla Kresalovo

Blaž Kavčič, ki je zaradi obveznosti sejo predčasno zapustil, je povedal, da razprava teče v smeri, ki bo najverjetneje pripeljala do vsebinske odločitve, da je bila odločitev računskega sodišča in Komisije za preprečevanje korupcije sporna.

Kot je povedal Kavčič, so se člani na začetku seje strinjali, da ne morejo razpravljati o nezaupnici Kresalovi, saj strankin statut česa takega na svetu stranke ne predvideva, zato člani sveta bolj vsebinsko razpravljajo o samem najemu prostorov z NPU in odločitvah obeh omenjenih organov.

Člani sveta v podrobnosti obravnavajo poslovanje ministrstva za notranje zadeve, "kar se v zgodovini še ni zgodilo", je dejal. Ob tem pa dodal, da bo Kresalova na koncu najverjetneje dobila podporo.

Kavčič je sicer zanikal nekatere informacije, da ustanavlja svojo stranko. Poudaril je, da do tega trenutka ne. Drži pa po njegovih besedah informacija, da že nekaj let kot predsednik DS skupaj s strokovno civilno družbo deluje na oblikovanju elementov nove družbeno gospodarske paradigme, ki temelji na srednjem razredu in na nasprotovanju neoliberalnim principom družbeno gospodarske ureditve.

Upanje je, pravi, da bo to nekoč preraslo in dobilo neko potrditev v slovenskem realnem življenju. Še vedno goji tudi nekaj upanja, da bi liberalna demokracija lahko bila tista stranka, ki bi tu prevzela vodilno vlogo, čeprav Kavčič pri tem ni več pretiran optimist.

Gibanje, ki ga vodi, pripravlja tudi program, za katerega so po Kavčičevih besedah mislili, da bi ga katera politična stranka prevzela za svoj program. Kaj se bo iz tega razvilo, bomo videli v prihodnjih tednih in mesecih, dodaja. Po Kavčičevih besedah je namreč položaj živahen, razgovorov je veliko, tudi obstoječe parlamentarne stranke "so v dilemah, kako naprej, pogledi niso poenoteni". Kavčič zato meni, da utegne priti do povezovanja, ki bo zajelo tudi progresivne dele sedanjih političnih strank.