nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lažne prijave in sumljiva tekočina: vojna proti frackingu v Prekmurju

Deli na:
Lažne prijave in sumljiva tekočina: vojna proti frackingu v Prekmurju

Foto: Reuters

Iz Petrola Geoterm so včeraj sporočili, da so vse prijave o domnevnih nepravilnostih pri črpanju plina na Petišovskem polju lažne, postopki pridobivanja ogljikovodikov pa varni. Civilna iniciativa Ustavimo fracking v Sloveniji medtem vztraja pri nasprotnem.

Petrol Geoterm je v sporočilu javnosti zapisal, da so vse prijave o domnevnih nepravilnostih vzeli resno, analize in testiranja pa so pokazali, da v nobenem primeru ni šlo za nevarne snovi.

Tudi laboratorijska analiza zemljine je po navedbah podjetja pokazala, da ni bila onesnažena s surovo nafto, prav tako ni nevarna, saj ni eksplozivna, oksidativna, vnetljiva, dražilna, strupena, škodljiva, rakotvorna, jedka ali infektivna. Prav tako ni mutagena, ne povzroča občutljivosti in ni ekotoksična.

V primerjavi z rezultati analiz matične zemljine so bile zaznane rahlo povišane vsebnosti ogljikovodikov oziroma mineralnih olj, kar je bilo mogoče sklepati že zaradi videza madežev na zemlji, vsebnost žvepla pa nakazuje, da je zemljina površinsko nekoliko onesnažena z odpadnim mineralnim oljem, so poudarili v Petrol Geotermu in dodali, da je onesnaženje s surovo nafto na podlagi opravljenih analiz izključeno.

Predstavnik civilne iniciative Ustavimo fracking v Sloveniji Mihael Kasaš, ki je prijavil domnevno uhajanje plina in sumljivo rumenkasto tekočino, ki je gorela, očitek o lažnih prijavah zavrača, češ da ne morejo biti lažne, če pa je Petrol Geoterm sam ugotovil, da so nekaj našli.

"Nismo rekli, da gre za surovo nafto, Petrol Geoterm pa priznava rahlo povišane vsebnosti ogljikovodikov oziroma mineralnih olj, vsebnost žvepla in površinsko nekoliko onesnaženo zemljino z odpadnim mineralnim oljem. Torej ni bilo nič lažno," je za STA povedal Kasaš in dodal, da bi morala po njegovem javnost o izidih preiskav obveščati nevtralna inšpekcija, ne pa družba sama. Glede varnih postopkov pridobivanja plina pa dodaja, da so varni, dokler se kaj ne zgodi.

Petrol Geoterm je še zagotovil, da je bila sumljiva rumenkasta tekočina le "luža" kot posledica obilnega deževja, prav tako pa ni bilo prisotnosti plina v zraku.

Je pa družba 6. marca sporočila, da sta tlačna preskusa na cevovodih, ki potekata od vrtin Pt-96 prek zemljišča v okolici sanirane vrtine Pt-95 sicer pokazala netesnost, vendar pa pri meritvah takoj po prijavi o morebitnem puščanju plina, prisotnost plina ni bila zaznana. Na podlagi tega so v podjetju zaključili, da navkljub manjši netesnosti plin ni uhajal v zrak.

Glede domnevno zakopanih nevarnih kemikalij med sanacijo vrtin leta 2006, še v času Nafte Geoterm, družba Petrol Geoterm sodeluje z inšpektoratom za okolje in prostor ter bo ravnala v skladu z navodili in morebitnimi odločbami inšpektorata, še pravijo v podjetju.