Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kumer: SDS se obnaša kot kača strupenjača

Deli na:

Za padec podpore SD je kriva nevoščljivost in zavist poražencev, SDS pa je v zadnjih dveh letih zastrupila ozračje z negativizmom, je vodja poslancev SD Dušan Kumer analiziral padec podpore največji vladni stranki. Nezaupanje v vlado je tako veliko, da bi državljani zavrnili celo referendumsko pobudo za podarjenih 1000 evrov, pravi.

Za padec podpore SD je kriva nevoščljivost in zavist poražencev, SDS pa je v zadnjih dveh letih zastrupila ozračje z negativizmom, je vodja poslancev SD Dušan Kumer analiziral padec podpore največji vladni stranki. Nezaupanje v vlado je tako veliko, da bi državljani zavrnili celo referendumsko pobudo za podarjenih 1000 evrov, pravi.

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je v pogovoru za Delovo prilogo Ozadja spregovoril o vzrokih za padec podpore SD po parlamentarnih volitvah 2008, vlogi največje opozicijske stranke SDS pri tem padcu podpore, obetih stranke na naslednjih parlamentarnih volitvah ter o načrtih stranke po referendumski nedelji, 5. junija.

Kumer pripisuje padec podpore SD po volitvah nevoščljivosti in zavisti "tistih, ki so na volitvah 2008 doživeli poraz, ker so živeli v prepričanju, da bodo zmagali". Ti so po njegovem mnenju dodobra izkoristili zadnji dve leti in pol za to, da so ustvarjali negativno klimo v slovenski družbi.

"Predvsem največja opozicijska stranka se je obnašala in se še obnaša kot kača, ki ima strup in zdravilo hkrati. Zastrupila je ozračje s tem negativizmom, po drugi strani pa se hvali, da ponuja rešitve. Toda teh rešitev ni," je dejal.

Negativnost v družbi je po njegovem mnenju povzročila to, da "smo prišli do točke, ko so ljudje tako nezaupljivi do vlade, da tudi če bi na referendumu recimo odločali, da vsak državljan dobi tisoč evrov, referendum ne bi uspel".

Po njegovem mnenju so veliko "k negativnemu odnosu do vlade prispevali tranzicijski konvertiti, tisti, ki imajo slabo vest in si jo skušajo tako očistiti, ki so bili v prejšnjem sistemu člani zveze komunistov in danes ustvarjajo ideološko mejo med ljudmi".

Po njegovem mnenju same predčasne volitve trenutno ne rešujejo situacije. "Novih političnih strank na njih ne bo. Iste stranke, ki bodo na volitvah, tudi če bi bile predčasne, bi se morale usesti, narediti neko koalicijo in iskati hitre rešitve iz te situacije," je dejal.


Sprašuje se, zakaj ti, ki govorijo o predčasnih volitvah, ne pridejo s konstruktivno nezaupnico. Če imajo zares rešitve, je po njegovem mnenju to najbolj elegantna pot, da jih izpeljejo.

Kumer zatrjuje, da se nikakor ne boji Janeza Janše in njegovega volilnega in da ga strašenja s 50+ ni strah. "Pri sedanjem volilnem sistemu, politični polarizaciji in stanju v slovenski družbi tega 50+ nikoli ne bo," ocenjuje.

Ob tem dodaja, da je SDS predlagal nekaj paketov kriznih zakonov in da bi situacijo rešili, če bi vlada upoštevali njihove predloge. "Ni res. Tukaj imam papir z izračuni, po katerih bi imeli še za 2,2 milijarde več obremenitev, če bi sprejeli njihove zakonske predloge," je dejal.

Za sodelovanje med SDS in SD Kumer ocenjuje, da "ni pripravljenosti na drugi strani". Na stranko SLS ne gleda kot tiho podpornico koalicije. Po njegovem mnenju stranka bolj trezno presoja nekatere stvari kot nekatere druge opozicijske stranke. Očitki, ki letijo nanjo iz drugih opozicijskih strank, pa so po njegovem mnenju povsem neupravičeni.

Do 5. junija se v SD ne bodo ukvarjali s preurejanjem političnega zemljevida, zatrjuje tudi Kumer. Po tem dnevu pa bodo v stranki sprejeli politične odločitve o nadaljnjem ravnanju, je napovedal.

Vodja poslancev SD ne izključuje zmage stranke na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Kot pravi, je po naravi optimist. Če pa bo SD v prihodnjem mandatu v opoziciji, Kumer napoveduje, da se ne bodo "šli kadrovskega števca, ne poniglavih zadev v zvezi z blokiranjem parlamentarnih odločitev z referendumi, ne vseh drugih mehanizmov blokiranja". Sicer pa če je SD "preživela dvajset let, ko smo nosili tako težek nahrbtnik, mislim, da niti v opoziciji ne bi bilo nobenih težav".