požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučanova sanjska vlada

Deli na:

Če Milan Kučan kot odrešenik prevzame vodenje slovenske vlade, lahko svoj kabinet napolni z ljudmi, kot so Ivan Zidar, Tomaž Ertl, Niko Kavčič, Drago Isajlovič - Kučanovi zaupniki in velike živine komunističnega režima. Janez Stanovnik vabi Kučana, naj prevzame oblast v Sloveniji in levico reši pred porazom na volitvah. Po polomu Golobiča in Kresalove ter premajhnem dometu Zorana Jankovića izven Ljubljane naj bi bil Kučan idealen mandatar.

Če Milan Kučan kot odrešenik prevzame vodenje slovenske vlade, lahko svoj kabinet napolni z ljudmi, kot so Ivan Zidar, Tomaž Ertl, Niko Kavčič, Drago Isajlovič - Kučanovi zaupniki in velike živine komunističnega režima. Janez Stanovnik vabi Kučana, naj prevzame oblast v Sloveniji in levico reši pred porazom na volitvah. Po polomu Golobiča in Kresalove ter premajhnem dometu Zorana Jankovića izven Ljubljane naj bi bil Kučan idealen mandatar.

Pred 70. rojstnim dnem je nekdanji predsednik Milan Kučan prejel nespodobno povabilo, da prevzame oblast v Sloveniji. Za mandatarja ga je predlagal kar njegov sosed Janez Stanovnik, predsednik zveze borcev. Čeprav se je Kučan s položaja predsednika republike poslovil pred osmimi leti, je še vedno najbolj karizmatičen politik slovenske levice. Z velikim neformalnim vplivom ostaja pomemben akter zakulisne politike. Potem ko ni našel reševalca slovenske levice, zdaj postaja njen mesija on sam.

Zadnji predsednik »rdeče« Slovenije Janez Stanovnik je v decembrskem intervjuju za Nedeljski Dnevnik izjavil, da bi moral Milan Kučan v Sloveniji znova prevzeti oblast, podobno kot v devetdesetih letih, ko naj bi bile enako kritične razmere. Prejšnji teden je v intervjuju za Info TV to ponovil in ob tem poudaril, da je Kučan mit in da ljudje verujejo vanj. Prvi slovenski predsednik je bil nato v nedeljo osrednji govornik na tradicionalni borčevski proslavi v Dražgošah, ki velja za iniciacijo slovenske levičarske politike. Lani je bila osrednja govornica notranja ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal, ki so jo mediji skoraj že razglasili za naslednjo mandatarko, a je pozneje zabredla v več afer.

Pisarna na Gregorčičevi, parkirišče na Erjavčevi
Milan Kučan se je novembra že aktiviral kot poročevalec predsednika vlade za BIH, kar je bilo bolj razumeti kot pomoč Pahorjevi vladi z izjemno majhno podporo javnosti. Težko pa si je predstavljati, da bi ob svojih sedemdesetih letih postal predsednik vlade, še težje, da bi ustanovil svojo stranko in z njo naskakoval oblast še na volitvah čez dve leti.

Bolj je verjetno, da bo prevzel vajeti v svoje roke tako, da bo iz ozadja določal slovensko politiko, kar po prepričanju poznavalcev zakulisne politike že tako ves čas počne. Vodenje Foruma 21 je ena od krink za vzdrževanje stikov z njemu lojalnimi gospodarstveniki, toda za državo so pomembnejše njegove vezi z zdajšnjimi najvišjimi politiki. Tako ga je mogoče večkrat opaziti, da odhaja iz predsedniške palače, v zadnjem času pa se tja pripelje s svojim srebrnim golfom.


V prejšnji številki Reporterja smo objavili fotografijo njegovega avtomobila, parkiranega na notranjem parkirišču vladne in predsedniške palače. Kučan sicer ima dovolilnico za parkiranje zunaj predsedniške palače na Erjavčevi cesti, ki mu jo je izdal urad predsednika republike. Kot so nam pojasnili v uradu, se dovolilnice izdajajo za eno leto, Kučan pa je do nje upravičen, ker ima kot nekdanji predsednik pravico do arhiva iz časa, ko je opravljal funkcijo: »Predsednik republike dr. Danilo Türk se s prvim predsednikom Milanom Kučanom srečuje občasno, na srečanjih pa izmenjata mnenja o različnih temah, domačih in tujih. Nazadnje sta se srečala na državni proslavi ob počastitvi dneva samostojnosti in enotnosti v Cankarjevem domu.«

Oba vodilna človeka povezujejo tudi nekateri sodelavci v kabinetu predsednika republike. Denimo šefinja kabineta sedanjega predsednika Mojca Seliškar Toš je žena Petra Toša, šefa kabineta nekdanjega predsednika, Franc Hočevar je zdaj svetovalec predsednika Danila Türka, pred tem pa je bil svetovalec predsednika Milana Kučana, Türkov svetovalec Franci Perčič pa je bil »vratar« na ustanovnem zboru Kučanovega foruma.

Kučan nima več svoje pisarne kot bivši predsednik, zato pa jo ima v prostorih vlade kot posebni poročevalec predsednika vlade o možnostih za uspešno nadaljevanje procesa sprememb ustavnega reda v BIH. Če bodo Stanovniku naklonjene (rdeče) zvezde, jo bo morda kmalu zamenjal za tisto, v kateri je zdaj premier Borut Pahor. Kot so nam pojasnili v kabinetu predsednika vlade, jo je dobil v začetku novembra in jo bo imel na voljo, dokler bo opravljal naloge za predsednika vlade: »Za naloge poročevalca za BIH Milan Kučan ne prejema honorarja. Na podlagi podjemne pogodbe pa je upravičen do povračila stroškov za prevoz, za prenočitve in drugih stroškov v dejanski višini ter do dnevnic.« S premierjem Pahorjem se srečuje »vedno, ko eden ali drugi pokaže interes za pogovor.«

VEČ V TISKANI IZDAJI