mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan: Strankarske elite se ne zavedajo svojih odgovornosti

Deli na:

Bolj kot politične prevetritve potrebuje Slovenija streznitev, je ob 20 obletnici izvolitve za predsednika predsedstva RS za STA zapisal Milan Kučan. "Potem bo tudi odveč govorjenje o krizi in celo o pomanjkanju vrednot ali o etičnem razkroju. To so zelo težke ocene. Sam pa mislim, da Slovenija in Slovenci imamo vrednote," je poudaril.

Bolj kot politične prevetritve potrebuje Slovenija streznitev, je ob 20 obletnici izvolitve za predsednika predsedstva RS za STA zapisal Milan Kučan. "Potem bo tudi odveč govorjenje o krizi in celo o pomanjkanju vrednot ali o etičnem razkroju. To so zelo težke ocene. Sam pa mislim, da Slovenija in Slovenci imamo vrednote," je poudaril.

Ob tradicionalnih, obče človeških vrednotah imamo po Kučanovih besedah tudi tiste, ki so zapisane v ustavi. "Le uresničujemo jih in se po njih ravnamo dostikrat premalo dosledno. Posebej velja to za spoštovanje dela kot ene temeljnih vrednot, ki v največji meri določa družbeni položaj posameznika, njegov ugled in varuje njegovo dostojanstvo," je pojasnil.

Prve večstrankarske volitve so pred dvajsetimi leti prinesle zmago Demosu. Takrat pa je bilo neposredno izvoljeno tudi predsedstvo republike, člani predsedstva so postali Ciril Zlobec, Ivan Oman, Matjaž Kmecl in Dušan Plut, za predsednika predsedstva pa je bil v drugem krogu 22. aprila 1990 izvoljen Milan Kučan.

O spominih na tiste čase je Kučan na vprašanje STA zapisal, da so prve večstrankarske volitve prelomile poglabljanje agonije v nekdanji skupni državi, Slovencem pa odprle možnosti, da poiščejo izhode, s katerimi bi v največji meri zavarovali vitalne interese slovenskega naroda in zagotovili njegovo prihodnost. "Odgovornost za prihodnost smo od takrat v celoti vzeli nase," je ocenil.

Takratni čas je bil po njegovih besedah prelomen in kot vsak tak čas je imel zelo izostrene dileme, posledice odločitev pa so bile jasne in državljanom razumljive. Danes se prav tako razmišlja o izhodih iz krize, sicer o povsem drugačni, a vendarle globoki, ocenjuje. Pri tem, kot je zapisal, pogreša usmerjeno delovanje strankarskih elit.

"Obnašanje strankarskih elit v sedanjih kriznih razmerah mi daje misliti, ali se dovolj zavedajo, da sta tako svoboda kot država ne le pravici, ampak tudi odgovornost. Predvsem odgovornost," je dodal. V zelo zaostrenih gospodarskih in socialnih razmerah, ki med drugim ogrožajo dostojno življenje že kar lepemu številu slovenskih družin in zamegljujejo prihodnost države, bi po njegovem mnenju razsipanje političnih moči na ponavljajočem se ustvarjanju političnih afer, interpelacij, izrednih sej parlamenta, pomnoževanju parlamentarnih preiskovalnih komisij in celo na predlogu ustavne obtožbe predsednika republike, ne smelo imeti tolikšnega razsežja.

Po njegovi oceni se ustvarja vtis, kot da kriza ni v ospredju politične pozornosti in da skoraj nikogar ne skrbi. Nič presenetljivo ni, da zato v očeh javnosti padata ugled političnega razreda kot celote in zaupanje v vodenje države, je pojasnil Kučan in to izpostavil kot ključni problem.

"Še vedno verjamem, da vlada ve, kam v tem razburkanem morju krmari slovensko ladjo. Vendar to ni dovolj. O tem morata vlada in še posebej njen krmar prepričati javnost. Morata se boriti za to, da bo imela javnost jasno predstavo o razmerah in da bo celovito seznanjena s konceptom reševanja," je poudaril Kučan .

Vlada se mora po njegovem mnenju boriti za to, da ji bo javnost verjela in ji zaupala. Če bo stopnja zaupanja velika, bo lažje izpeljati nujne globoke reforme, kot sta reformi pokojninskega in zdravstvenega sistema in reforma trga dela, ocenjuje Kučan. Takrat bodo ljudje po njegovem mnenju pripravljeni podpreti reforme in sprejeti tudi nujna odrekanja.