Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan rešuje Jugoslavijo

Deli na:

Milana Kučana v Bosni ne potrebujejo in ne želijo, so že dali vedeti bosanski Srbi, z njim so nezadovoljni tudi v Bruslju. Kljub temu ga je Borut Pahor imenoval za svojega posebnega odposlanca v BiH. Bo nekdanji predsednik pomagal sedanjemu premierju izboljšati javno podporo?

Milana Kučana v Bosni ne potrebujejo in ne želijo, so že dali vedeti bosanski Srbi, z njim so nezadovoljni tudi v Bruslju. Kljub temu ga je Borut Pahor imenoval za svojega posebnega odposlanca v BiH. Bo nekdanji predsednik pomagal sedanjemu premierju izboljšati javno podporo?

Milanu Kučanu se ni posrečilo postati visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH, zdaj pa ga je premier Borut Pahor imenoval za svojega posebnega odposlanca v tej državi. Pahorjeva odločitev in Kučanova misija nista usklajeni z EU, zato se poraja vprašanje, kaj se skriva v ozadju oziroma ali se utegne nekdanji predsednik aktivneje vključiti tudi v slovensko politiko. Vsekakor v BiH ne bo imel lahkega dela, saj se z njegovo vlogo ne strinjajo v Republiki srbski. Morda bo v Banjaluki doživel podoben »kamniti« sprejem, kot ga je Lojze Peterle v Kirgiziji pred petimi leti kot posebni odposlanec predsedujočega OVSE.

Imenovanje Milana Kučana za posebnega poročevalca predsednika vlade za ugotovitev možnosti izvedb ustavnih reform v Bosni in Hercegovini se je zgodilo na skrivaj. Vlada se je tako odločila v četrtek, 4. novembra, vendar na tiskovni konferenci po seji vlade o tem ni obvestila medijev. Dopustili so, da so v javnost curljale popačene informacije, in tako je nacionalna televizija dan za tem objavila, naj bi Kučan postal posebni odposlanec za BiH na željo EU.

Še več, v javnosti so sprožili govorice, češ da so vodilni ljudje v Bruslju Pahorja prosili, da za ta položaj angažira prvega slovenskega predsednika. Nekateri so celo namigovali, da bi Kučan utegnil postati visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH. Bolje obveščeni so že takrat opozorili, da stvari niso tako preproste in da Slovenija vendarle ne more imenovati predstavnikov EU.

Kučan kot Rupel
V ponedeljek sta Kučan in Pahor na skupni konferenci končno sporočila podrobnosti: Kučan bo na podlagi pogovorov s predstavniki različnih narodnih skupnosti v BiH napisal poročilo za premierja Pahorja, ta pa bo nato oblikoval stališče glede temeljnih problemov za ustavno reformo v tej državi, ki ga bo potem zagovarjal v EU. Kučan tako opravlja podobno nalogo, kot jo je za Pahorja na začetku mandata nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je kot posebni odposlanec predsednika vlade urejal odnose z Italijo.


Poleg tega se je izkazalo, da je Kučanova misija v BiH popolnoma slovenska zadeva in da v vodstvu EU zanjo sploh niso vedeli. Kot je poročal Dnevnik, naj bi viri okoli predsednika Evropskega sveta Hermana van Rompuyja ob tem izjavili, da je ta pobuda zanje nekaj novega, prav tako zanjo ni dala ideje niti zunanja ministrica EU Catherine Ashton. Slišati je celo, da naj bi bili v Bruslju nejevoljni zaradi vnovičnega slovenskega soliranja.

Toda Kučana ne marajo v državi, kjer naj bi opravil svojo misijo, vsaj v njeni srbski entiteti ne. Novoizvoljeni predsednik Republike srbske Milorad Dodik je izjavil, da je Kučan »za nas Srbe človek, ki je skupaj z Miloševićem in TuÄ‘manom razbijal Jugoslavijo«, zato bo kljub poznavanju razmer težko pripomogel k rešitvi »male Jugoslavije«. Pripomnil je, da nihče v BiH ni prosil za kaj takega, zato se mu imenovanje zdi nekoliko neobičajno. Po njegovem mnenju BiH ne potrebuje nikakršnih odposlancev, ampak mora konsenz o ključnih vprašanjih najti sama.

Tudi predsednik opozicijske Srbske demokratske stranke Mladen Bosić je dejal, da Kučan v BiH nima kaj iskati in da »ni adekvatna oseba za ocenjevanje položaja.« Skeptičen do Kučanovega reševanja »male Jugoslavije« je tudi Nikola Špirić, predsedujoči sveta ministrov BiH. Pahorjev poročevalec bo torej moral paziti, da se mu ne bo zgodilo kaj podobnega kot leta 2005 takratnemu osebnemu predstavniku predsedujočega OVSE za Srednjo Azijo, Lojzetu Peterletu, ki so ga med vožnjo po kirgiški prestolnici Biškeku napadli s kamenjem in palicami ter poškodovali vozilo.

VEČ V TISKANI IZDAJI