Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan na Pohorju

Deli na:

Na današnjem Šarhovem pohodu po poteh Pohorskega bataljona se je zbralo okoli 2000 ljudi. Udeležence zaključne prireditve pri Treh kraljih je nagovoril bivši predsednik republike Milan Kučan, ki je poudaril, da je Pohorski bataljon padel za mir. Mir je še danes temeljna dobrina, ki pa je ni mogoče utemeljevati na vojaški sili, je dodal.

Na današnjem Šarhovem pohodu po poteh Pohorskega bataljona se je zbralo okoli 2000 ljudi. Udeležence zaključne prireditve pri Treh kraljih je nagovoril bivši predsednik republike Milan Kučan, ki je poudaril, da je Pohorski bataljon padel za mir. Mir je še danes temeljna dobrina, ki pa je ni mogoče utemeljevati na vojaški sili, je dodal.

Po besedah Kučana ima narod, ki mu je vojna vsiljena, pravico in dolžnost, da se brani in bori. "Narod, ki se bori za mir in svobodo, je mogoče ubijati, ni pa ga mogoče premagati. To je nauk tudi poslednje bitke bataljona na Osankarici," je dejal.

Pojasnil je, da Slovenci tudi vojne ob osamosvojitvi leta 1991 niso hoteli, zato je bila takrat podpisana Deklaracija za mir, v kateri so zavrnili vojaško nasilje in se zavzeli za demilitarizirano Slovenijo.

"Temeljno sporočilo pobude, da nočemo vojne, je vojaško politični vrh takratne jugoslovanske države povsem prezrl, prepoznal in priznal pa ga ni in ga še danes ne priznava tudi del domače slovenske politike, ki ga je v celoti zavrnil kot utopijo in ga razglasil celo za nepatriotsko dejanje," je nadaljeval prvi predsednik samostojne Slovenije.

Ob tem se je Kučan dotaknil najnovejše pobude Ukinimo vojsko, ki po njegovih ocenah posega na zelo občutljivo področje varnostno obrambnega koncepta države, a nudi dobro priložnost za razmislek. "Namen peticije je mogoče razumeti kot poziv k širšemu družbenemu razmisleku o teh vprašanjih, kajti obramba, vojska, mednarodne vojaške povezave in angažiranje ne morejo biti izključno domena politike in še manj samega obrambnega vojaškega podsistema," je pojasnil in ostro kritiziral napade na pobudnike in podpisnike te peticije.

Šarhov pohod od Treh kraljev nad Slovensko Bistrico do prizorišča poslednjih bojev Pohorskega bataljona na Osankarici poteka v sklopu Festivala miru, namenjenega obeležitvi dneva upora proti okupatorju, in je letos potekal že tretjič zapored.

Tako kot lani je bil med govorniki tudi letos načelnik generalštaba slovenske vojske Alojz Šteiner, ki je poudaril, da se v Slovenski vojski nikakor ne sramujejo svojih korenin v narodnoosvobodilnem boju. "V Slovenski vojski gradimo svoje vrednote na domoljubju, zato sem vesel, da je danes z nami tudi veliko mladih," je dodal.

Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval pa ji je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je umrlo 69 borcev Pohorskega bataljona, med njimi tudi pohorski kmet Alfonz Šarh in njegovi trije sinovi.