državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan menja levi trojček: adijo Katarina, Gregor, Borut

Deli na:

Trojček KGB čaka na prenovo: zamenjavo za Katarino Kresal in Gregorja Golobiča že imajo, za Boruta Pahorja pa jo še iščejo. Golobič je že pripravljen oditi z predsednika stranka, toda Kresalova in Pahor se krčevito oklepata svojih položajev, za povrh pa politični botri levice ne vidijo kandidatov, ki bi ju lahko izpodrinili.

Trojček KGB čaka na prenovo: zamenjavo za Katarino Kresal in Gregorja Golobiča že imajo, za Boruta Pahorja pa jo še iščejo. Golobič je že pripravljen oditi z predsednika stranka, toda Kresalova in Pahor se krčevito oklepata svojih položajev, za povrh pa politični botri levice ne vidijo kandidatov, ki bi ju lahko izpodrinili.

Zaradi izgube zaupanja javnosti v strankah vladnega trojčka pripravljajo »nove obraze«. Prva naj bi bila na nakovalu LDS – na njenem kongresu 29. maja se bo predsednici Katarini Kresal zoperstavil predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, nečak bolj znanega staroste Nika Kavčiča. V stranki Zares naj bi pripravljali predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, v SD pa zamenjavo za Boruta Pahorja še iščejo. Pri reformiranju levice naj bi sodeloval tudi bivši predsednik Milan Kučan, katerega vlogo je v primeru svoje kandidature razkril celo Blaž Kavčič.

Politični botri levice naj bi se zavedali, da se vladnemu trojčku pod sedanjimi voditelji slabo piše na volitvah, zato naj bi pripravili načrt za njegovo prenovo. Prvak Zares Gregor Golobič bo dan pred trojnim referendumom odstopil s položaja visokošolskega ministra, sledil naj bi še njegov odstop z mesta predsednika stranke. Po neuradnih podatkih naj bi ga nasledil predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Težje bo izvesti prenovo v SD in LDS, saj se oba predsednika krčevito oklepata vodilnega položaja. Za premierja Boruta Pahorja sploh še nimajo zamenjave, razmišljanja o Patricku Vlačiču in Dejanu Židanu pa so bolj šala kot realnost.

Računi s krčmarjem
Tudi za LDS nimajo optimalne rešitve, saj je vprašanje, ali bo predsednik državnega sveta Blaž Kavčič kos sedanji predsednici Katarini Kresal. Nekateri sicer stavijo na nedokončno poročilo računskega sodišča v zvezi s spornim najetjem prostorov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) pri prijatelju Katarine Kresal, ki bi ga »po naključju« utegnili objaviti tik pred kongresom. Poročilo bo dokončno predvidoma šele jeseni, medtem pa se bo lahko nanj pritožila notranja ministrica in svoje mnenje predstavila računskemu sodišču.

Pri tem je zanimiva vloga predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa, ki ga nekateri povezujejo z nekdanjim predsednikom države Milanom Kučanom. Vsekakor bo notranja ministrica in predsednica LDS javnosti zelo težko pojasnila, da je pogodba, po kateri njen prijatelj (oziroma prijatelj njenega partnerja) Igor Jurij Pogačar za oddajanje stavbe NPU na mesec prejema dobrih 11 tisoč evrov, poleg tega pa bo z najemnino v 20 letih zanjo izplačal zakup, poštena in koristna za državo, zato se lahko pred kongresom stranke spremenijo tudi razmerja sil v njej.


Toda za zdaj je videti, da Kresalova obvladuje razmere v stranki. Poleg vodstva stranke naj bi jo podpirali tudi vsi poslanci. Tone Anderlič, ki je včasih nepredvidljiv, se bo težko obrnil proti njej, saj sedi na njenem poslanskem sedežu. Če ne bo več izvoljena za predsednico LDS, lahko nastane vprašanje njenega ministrskega položaja, iz parlamenta pa zgrmi Anderlič.

Na naše vprašanje je sicer rekel, da se še ni odločil, koga med obema kandidatom bo podprl. Državni sekretar Jožef Školč, ki je Kresalovo pripeljal v politiko in na vrh stranke, jo prav tako še vedno podpira. Ne vidi tudi nobene potrebe po iskanju nove osebnosti na vrhu stranke, a se mu zdi bolje, če sta dva kandidata za predsednika, kot če ne bi bilo nobenega.

Kresalovi naj bi bila naklonjena tudi večina lokalnih odborov, saj jih je v tem času počistila in tako skorajda nima nasprotnikov. Sicer je slišati, da si je med odbori nabrala tudi nekaj zamere, ker jim je vzela preveč denarja, verjetno zaradi odplačevanje dolgov, v katerih se je znašla stranka še pred njenim prihodom. Tako še vedno lahko nastanejo presenečenja na kongresu, zlasti ker bo glasovanje tajno. Pomenljivo je tudi, da Kavčiča niso za predsednika predlagali Sivi panterji, čeprav je njihov predsednik, a prav gotovo ima tudi med njihovimi člani zelo veliko podpore.

VEČ V TISKANI IZDAJI