favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kršinar: Ugrabitev Mirka Moravca je voda na mlin Jelinčiču, morda pride tudi v Evropski parlament

Deli na:
Kršinar: Ugrabitev Mirka Moravca je voda na mlin Jelinčiču, morda pride tudi v Evropski parlament

Mirko Moravec je opisal svojo ugrabitev - šest ur je tičal v prtljažniku avtomobila. - Foto: Primož Lavre

Ugrabitev domačina iz Bele krajine je migrantsko problematiko znova postavila v središče medijskega zanimanja. Nesrečni dogodek je sovpadel s stopnjevanjem kampanje pred evropskimi volitvami, zato raziskovalec javnega mnenja Andraž Zorko in novinar Igor Kršinar pričakujeta, da bi lahko vplival na volilni izid.

Zorko iz agencije Valicon je v izjavi za STA poudaril, da je sredina ugrabitev, ki so je osumljeni štirje tujci, ki so v državo vstopili nezakonito, potrdila največje strahove, ki jih je vzbujala skrajna desnica, češ da v Slovenijo ne vstopajo begunci, temveč ekonomski migranti, predvsem mladi moški, ki so lahko tudi nasilni. Po njegovih besedah zato tudi pri volilni kampanji "ne bo nič več tako, kot je bilo, to je jasno".

Zaradi ugrabitve bosta po Zorkovem v volilni kampanji največ pridobili Domovinska liga in SDS, po Kršinarjevi oceni pa SNS

Ocenil je, da so zaradi ugrabitve v volilni tekmi največ pridobile stranke, ki so najbolj protimigrantsko nastrojene - v prvi vrsti novoustanovljena Domovinska liga, takoj za njo pa SDS. Manj si lahko po njegovih besedah od incidenta obeta SNS, saj je njen predsednik Zmago Jelinčič Plemeniti "levi nacionalist, ki ima na svojem dvorišču Titov doprsni kip".

"Jelinčič bi morebiti lahko kaj pridobil na račun siceršnjih pristašev levosredinskih strank, ki so iz obmejnih krajev in so obupali nad tem, da bi se karkoli premaknilo pri reševanju migrantske problematike," je dejal in opozoril, da je veliko odvisno od tega, do katere mere bo politika dopustila eskalacijo protimigrantskega razpoloženja.

Nasprotno je novinar tednika Reporter Kršinar v izjavi za STA ocenil, da je sredin dogodek voda na mlin Jelinčiču, ki je zaradi tega že na četrtkovem soočenju na Televiziji Slovenija zelo izstopal: "Morebiti se bo uspel prebiti tudi v Evropski parlament, kar bo zagotovo nekaj posebnega."

"V Domovinski ligi od tega ne bodo imeli koristi, ker so premalo medijsko prepoznavni. Jelinčič za razliko od njihovega predsednika Bernarda Brščiča zna nastopati. V nekaj besedah pove tisto, kar želi slišati veliko ljudi, a si mnogi ne upajo reči. T. i. resne stranke imajo pravzaprav problem, da ne morejo nastopati na način, kot to počne Jelinčič," je dejal.

Ali bo zaradi ugrabitve belokranjskega domačina na evropskih volitvah pridobila tudi SDS, pa se bo po Kršinarjevem mnenju šele pokazalo: "SDS bo dogodek seveda skušala obrniti sebi v prid in bo v soboto med pomembnimi udeleženci shoda v Beli krajini."

Odziv predsednika vlade Marjana Šarca, ki je po ugrabitvi sporočil, da ne vidi potrebe po sklicu sveta za nacionalno varnost, je komentiral z besedami, da je Šarec "naredil veliko napako in zamudil priložnost, da bi javnosti pokazal svojo odločenost poskrbeti za red in mir, o čemer sicer rad govori, zdaj pa se ni zgodilo nič".


Podobno je Šarčevo potezo ocenil Zorko, saj "da gre za zelo slabo sporočilo za obmejno prebivalstvo". Tako Zorko kot Kršinar kot napako ocenjujeta tudi dejstvo, da se notranji minister Boštjan Poklukar ni pojavil na četrtkovi novinarski konferenci policije.

"Država bi morala ljudem nedvoumno pokazati, da prebivalce ob meji ščiti. Zamudila je priložnost, da bi pokazala resnost," je navedel Zorko in opozoril, da se na vladni strani zavedajo, da dogodek daje vetra v jadra skrajni populistični politiki.

Podobno meni Kršinar: "Neodločna politika spodbuja rast populističnih gibanj in kliče po vzpostavitvi izrednih razmer. Odločen predsednik vlade bi nemudoma na mejo poslal vojsko in dogradil ograjo tam, kjer je še ni." Ocenil je, da bi lahko LMŠ zaradi Šarčeve neodločnosti ostala brez evropskega poslanca.

Po Zorkovih besedah na volitve daleč najbolj pripravljena SDS, Kršinar izpostavil kandidatne liste SDS-SLS, NSi in SD

Analitika sta se dotaknila tudi dosedanje kampanje pred volitvami v Evropski parlament, čeprav menita, da je za resnejše analize še prezgodaj.

Po Zorkovem mnenju se je "že na začetku izkazalo, da je na volitve daleč najbolj pripravljena SDS, ki usmerjeno in konsistentno nagovarja svojo ciljno skupino. Po pripravljenosti je najprej SDS, potem pa dolgo ni nič." Ob tem je spomnil, da je SDS poleg novoustanovljene LMŠ edina stranka, ki nima težav z dolgovi. "Drugače je pri ostalih strankah, kar se zagotovo pozna. To so že četrte volitve v dobrem letu in pol, zato so nekatere stranke že precej izčrpane," je dodal.

Po Kršinarjevem mnenju pa se kaže, da imajo tri stranke - SDS skupaj s SLS, NSi in SD - zelo močne liste. "Druge stranke imajo liste, na katerih izstopajo le njihovi nosilci; LMŠ pa še to ne," je ocenil.

Zorko je ob tem opozoril na pomen televizijskih soočenj v volilni kampanji. Po njegovih besedah so bila odločilna že na državnozborskih volitvah, pri evropski volitvah pa je njihov pomen še večji: "Gre za volitve, kjer je kandidat in njegov nastop zelo pomemben. Poleg tega je volilna udeležba nižja, volijo tisti, ki so zvesti volitvam, to pa so predvsem starejši ljudje, ki v večji meri gledajo televizijo."

Kršinar pa je bil ob tem kritičen do Televizije Slovenija, ki v četrtek ni soočila vseh 14 strank, ki se potegujejo za vstop v Evropski parlament.