skala, jesenice na dolenjskem Svet24.si

Foto: Družini na brežiškem večerni mir skalila...

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

Krkovič in Njavro proti Kosu

Deli na:

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je na zaslišanju aprila lani na vprašanje finskega kriminalista, ali lahko imenuje koga od zastopnikov Patrie v Sloveniji, omenil Darka Njavra in Toneta Krkoviča, poroča Delo, ki objavlja del zapisnika zaslišanja Kosa. Za Krkoviča so Kosove besede ostudna laž, Njavro pa meni, da je Kos prevarant.

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je na zaslišanju aprila lani na vprašanje finskega kriminalista, ali lahko imenuje koga od zastopnikov Patrie v Sloveniji, omenil Darka Njavra in Toneta Krkoviča, poroča Delo, ki objavlja del zapisnika zaslišanja Kosa. Za Krkoviča so Kosove besede ostudna laž, Njavro pa meni, da je Kos prevarant.

Časnik je sicer že v sredo poročal, da je Drago Kos finskim kriminalistom aprila lani "serviral" celotno zgodbo afere Patria. Tedaj so namreč predsednika protikorupcijske komisije namreč zaslišali finski kriminalisti, Kos pa je v svojih odgovorih med drugim omenjal tudi brigadirja Toneta Krkoviča in Darka Njavra, ki sta po njegovih besedah "gospoda Zdenka Pavčka hotela prepričati, da bi kontaktiral Patrio in z njo vzpostavil poslovne stike".

Kos je finskim kriminalistom omenjal tudi nekatere druge slovenske državljane, med njimi nekdanjega premiera in predsednika SDS Janeza Janšo, sicer osumljenega v zadevi Patria. Janša se je v sredo na navedbe Kosa, povezane z njim, že odzval in jih označil za popolnoma zlagane. Poudaril je še, da je veliki pok iz Slovenije na Finsko v svoji aktovki nesel predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in to na osnovi dokazljivo lažnih obtožb

Danes pa časnik dodaja še podrobnosti iz Kosovega zaslišanja, povezane z Njavrom in Krkovičem, ki naj bi po Kosovih besedah lobirala za Patrio pri Zdenku Pavčku. Predsednik protikorupcijske komisije je tako finskim kriminalistom povedal, da sta omenjena poleg Pavčka domnevno obiskovala tudi nekatere druge ljudi in jih prepričevala, naj sodelujejo s Patrio. Tem naj bi po Kosovih navedbah tudi zatrjevala, "da je vnaprej jasno, da bo oklepniški posel dobila Patria," o zaslišanju Kosa na podlagi zapisnika z zaslišanja piše Delo.

Eden izmed njih naj bi bil menda tudi direktor Sistemske tehnike v času pogajanj Jože Studenčnik, ki da je po preverjenih informacijah protikorupcijske komisije "delal tudi za drugo stran, za Patrio, ker je član vodilne politične stranke (takrat SDS), v to početje pa je bil tudi prisiljen", Kosove navedbe iz zapisnika navaja Delo.

Drago Kos je finskim kriminalistom izročil tudi kopije vizitk Hansa Wolfganga Riedla in Reija Niittynena, ki jih je dobil od Zdenka Pavčka, temu pa sta jih dala Njavro in Krkovič. Iz zapisnika pogovora, v katerem je bil Kos zaslišan kot predsednik protikorupcijske komisije, je še razvidno, da je "Darko Njavro zelo dober prijatelj premiera (takrat je to bil Janez Janša)", še poroča Delo.

Brigadir Tone Krkovič je za STA navedbe Kosa, ki se tičejo Krkovičevega imena, označil za "ostudno laž". "Gospod očitno ne more iz kože svojega Udbovskega sinonima, ki se je glasil Peter iz Sove iz Depale vasi."

Kot je še povedal Krkovič, je vse to v stilu manir, "ki jih je takrat uporabljal, da bi me diskreditiral". V Depali vasi je po njegovem za svoje politične namene in intrige celo zlorabil institut policije, in s to prakso nadaljuje.

Darko Njavro pa je za STA povedal, da je Drago Kos "znan lažnivec, lagal in potvarjal je informacije v letih 1993 in 1994 v zadevi Depala Vas in isto počne tudi danes". Vse navedbe Kosa, ki so povezane z Njavrom, so po besedah slednjega izmišljene laži.

"Jaz javno obsojam šefa korupcijske komisije, da je lažnivec, goljuf in prevarant," je poudaril Njavro. Kot je dejal, naj ga Kos torej toži, če misli, da kleveta njega ali institucijo, ki jo vodi. "In bom na sodišču dokazal svoje navedbe," je dejal. Za Kosa je Njavro, kot je pojasnil, že desetkrat rekel, da je lažnivec. "Zakaj me človek ne toži, če ve, da ima prav?" se še sprašuje Darko Njavro.

Predsednik SDS Janez Janša je za popoldne napovedal novinarsko konferenco,na kateri naj bi govoril tudi o zadevi Patria.