pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Križanič napoveduje recesijo

Deli na:

"Očitno je, da je drugi val krize prizadel slovensko gospodarstvo," je glede zmanjšanja obsega BDP v zadnjem lanskem četrtletju dejal finančni minister Križanič. Kot glavne razloge je navedel padec izvoznega in investicijskega povpraševanja ter potrošnje. Slovenija bo uradno v recesiji to četrtletje, preobrat pa pričakuje v nekaj mesecih.

"Očitno je, da je drugi val krize prizadel slovensko gospodarstvo," je glede zmanjšanja obsega BDP v zadnjem lanskem četrtletju dejal finančni minister Križanič. Kot glavne razloge je navedel padec izvoznega in investicijskega povpraševanja ter potrošnje. Slovenija bo uradno v recesiji to četrtletje, preobrat pa pričakuje v nekaj mesecih.

Drugi val krize je slovensko gospodarstvo očitno prizadel predvsem preko izvoznega povpraševanja, deloma investicijskega povpraševanja ter zaradi zmanjšanja potrošnje, meni Križanič. "Zanimivo je, da je kljub rasti plač vidna tudi izrazita umiritev rasti porabe prebivalstva, kar dodatno vpliva na manjše povpraševanje in upad realnega bruto domačega proizvoda (BDP) v lanskem zadnjem četrtletju," je pojasnil minister ob prihodu na zasedanje evroskupine danes v Bruslju.

To pomeni, da se je "neka skrb zajedla" med prebivalce, je menil minister. "Morda bi bilo bolje imeti več optimizma, kar bi dvignilo potrošnjo na raven, da ne bi imeli upada BDP ali pa vsaj stagnacijo," je dejal.

Na vprašanje, kdaj pričakuje preobrat, je minister odgovoril, da se bo preobrat zgodil, ko se bodo spremenile razmere v okolju in ko bodo fiskalne spodbude začele delovati. Takrat se bo po njegovih besedah začelo povečevati tudi povpraševanje za naš izvozni sektor.

"Načeloma to traja nekaj mesecev," je ocenil minister. "Spodbude morajo najprej skozi proračunski postopek, ko je proračun oziroma aneks k proračunu sprejet, sledijo javna naročila, temu sledi povpraševanje, ki dvigne gospodarsko dejavnost, zaposlenost, dohodke in s tem življenjski standard," je pojasnil.

Na vprašanje, ali Slovenija načrtuje spremembo rebalansa proračuna, je minister odgovoril, da rebalans proračuna vključuje večino ukrepov, ki bodo zanesljivo vplivali na gospodarsko rast. "Rebalans je pripravljen kot rebalans gospodarskega preobrata," je poudaril.

"Mislimo, da bodo ukrepi prijeli in da bo rebalans spodbudil gospodarsko rast, ki bo najmanj 0,6-odstotna in bo zadostovala za normalno financiranje proračuna in javnih izdatkov," je ocenil minister.

Sicer pa je minister še povedal, da ima Slovenija nekaj težav z gradbenimi dovoljenji in pripravami investicij v železniško infrastrukturo. "Če bi to bilo pripravljeno, bi se lahko bistveno hitreje in močneje odzivali na keynesijanski način. Zdaj imamo pa nek zamik, morda bo treba tudi zakon popraviti v tej smeri, da bo omogočal nekatere izjemne projekte po izjemno hitri poti," je dejal.

Slovenija uradno sicer še ni v recesiji, saj mora za to BDP pasti dve četrtletji zapored. "Uradno bomo v recesiji to četrtletje, ker mora BDP padati dve četrtletji zapored," je pojasnil minister Križanič. "Če je celo okolje v recesiji, smo tudi mi pod pritiski padanja povpraševanja," je sklenil.