bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriza vodenja Večera

Deli na:

V Večeru so se v zadnjih mesecih pokazale škodljive posledice odločitve o združitvi funkcij odgovornega urednika in direktorja, ocenjujejo novinarji te časopisne družbe. Zato lastnike ponovno pozivajo, naj spremenijo statut in razdružijo funkciji odgovornega urednika in direktorja.

V Večeru so se v zadnjih mesecih pokazale škodljive posledice odločitve o združitvi funkcij odgovornega urednika in direktorja, ocenjujejo novinarji te časopisne družbe. Zato lastnike ponovno pozivajo, naj spremenijo statut in razdružijo funkciji odgovornega urednika in direktorja.

Kot so v skupnem sporočilu zapisali predstavniki aktiva novinarjev Večera pri Društvu novinarjev Slovenije, zastopstva uredništva Večera in sindikat novinarjev Večera, bi s ponovno razdružitvijo funkcije direktorja in odgovornega urednika vzpostavili "prve pogoje, da se prekine kriza vodenja".

Lastnike - Večer prek družbe Delo obvladuje Pivovarna Laško - tudi pozivajo, da zaposlenim v najkrajšem možnem času predstavijo svoje načrte z Večerom. "Od lastnikov pričakujemo odgovoren odnos do časopisa in vzpostavitev takšne lastniške strukture, ki bo podjetju omogočila normalen razvoj, novinarjem pa izpolnjevanje njihovega poslanstva. Želimo strateškega medijskega lastnika in ne pristajamo na nova parkiranja delnic ali prodajo Večera neznanim konzorcijem," so zapisali.

Novinarji se želijo aktivno vključiti v iskanje novega lastnika in biti obveščeni o vseh aktivnostih na tem področju. "Sedanje stanje negotovosti, ko bo moralo Delo najbrž odprodati svoj 80-odstotni lastniški delež, in s tem povezane vse mogoče medijske špekulacije in ugibanja destabilizirajo novinarski kolektiv, ga izčrpavajo in mu tako otežujejo normalno opravljanje novinarskega dela," opozarjajo.

Pristojne organe pozivajo k pravnemu sankcioniranju trenutnega stanja, ko je Delo več kot 20-odstotni lastnik Večera kljub izrecni prepovedi v medijski zakonodaji.

Zakon o medijih določa, da mora ministrstvo za kulturo izdati soglasje k pridobitvi več kot 20-odstotnega lastniškega ali upravljalskega deleža oz. deleža glasovalnih pravic v kapitalu izdajatelja radijskega oz. televizijskega programa ali splošno-informativnega tiskanega dnevnika.

"Trenutna vlada je prišla na oblast tudi z zavezami o spremembah medijskega zakonodaje. Nedvoumne kršitve v Večerovem primeru, ki so že nekaj časa brez kakršne koli posledice, zgolj še potrjujejo, da je medijska zakonodaja slaba, ko gre za ščitenje novinarske avtonomije in pluralnosti na medijskem trgu," so še zapisali Večerovi novinarji.