Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriza koalicije?

Deli na:

Če bo zaradi obtožnega predloga prišlo do predloga ministru za okolje za razrešitev, bodo v DeSUS razmislili o njihovem položaju znotraj koalicije, je napovedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Kot je dejal, ima polno podporo izvršnega odbora stranke, zato bi takšna situacija po njegovem pomenila nevarnost hujše politične in koalicijske krize.

Če bo zaradi obtožnega predloga prišlo do predloga ministru za okolje za razrešitev, bodo v DeSUS razmislili o njihovem položaju znotraj koalicije, je napovedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Kot je dejal, ima polno podporo izvršnega odbora stranke, zato bi takšna situacija po njegovem pomenila nevarnost hujše politične in koalicijske krize.

Erjavec je danes pozval ministra za pravosodje Aleša Zalarja in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, naj opravita nadzor in ugotovita, kako je mogoče, da po enem tednu, odkar se je o tem začelo pisati v medijih, še vedno ni prejel obtožnega predloga. Predsednik DeSUS ni izključil niti možnosti, da gre za "novinarsko raco".

Dejstvo, da še ni prejel obtožnega predloga, je za Erjavca nenavadno. V pravni državi je po njegovih besedah lahko s tem kršena temeljna človekova pravica, saj ne more izvedeti, česa je obdolžen. Sicer pa gre pri obtožnem predlogu po njegovih besedah za skrajšani postopek, ki je uporabljen za "minorna kazniva dejanja, ki se praviloma končajo z obsodbo, kot je neka denarna kazen, globa".

Čudno se mu zdi, da preiskovalna skupina v vsem tem času ni odkrila korupcije, zato se sprašuje, če morda tudi v tem primeru ne gre za elemente nevestnega dela v službi. Erjavec tudi meni, da to, ali lahko minister opravlja svoje delo, če je proti njemu vložen obtožni predlog, ni pravno, ampak politično vprašanje.

"Prepričan sem, da nedolžnosti, tudi če bo vložen takšen obtožni predlog, ne bo težko dokazati, ker vem, da sem delal vestno in v skladu s predpisi," je poudaril Erjavec. Zadeva je po njegovem mnenju politično nastavljena, da se "eliminira predsednika stranke DeSUS", saj ta stranka očitno postaja moteča za ostale politične stranke.

Po njegovem se je treba zavedati, da čakajo prihodnje leto vlado težke naloge, od pokojninske do zdravstvene reforme. Stališča DeSUS so znana in "mogoče želijo nekateri ta obračun opraviti, preden pride do razprav glede pokojninske in zdravstvene reforme".

Obtožni predlog po njegovih besedah ni zrasel na znanju tožilcev. "Mislim, da gre za različna politična ozadja," je dejal Erjavec in izrazil upanje, da obtožni predlog "ni zrasel znotraj koalicije". Kljub temu pa je možnost, da bi nastal znotraj koalicije, Erjavec ocenil celo kot zelo realno.

Če pa se to dogaja, je to po njegovem slabo za pravno državo. "Vsakogar, ki je moteč v tej državi, lahko na podlagi takšnega obtožnega predloga diskreditiraš in kasneje eliminiraš," je opozoril.

Napovedal je, da bo šel "do konca. Najel bom najboljše odvetnike, morda tudi Senico. Bo zelo zanimivo". Če bo obsojen, se zadeva ne bo končala v Sloveniji, pravi Erjavec.

Pri tem je poudaril, da ne obtožuje LDS, da pa se znotraj koalicije dogajajo "sila nenavadne stvari". Po njegovem je na primer čudno to, da razpravo o tem zahtevajo v koaliciji, namesto da bi ga podprli. Na drugi strani pa ga brani vodja opozicije Janez Janša.

Erjavec je še povedal, da sta se s predsednikom vlade Borutom Pahorjem v zvezi z obtožnim predlogom dogovorila, da ga bo s tem seznanil, ko bo obtožni predlog prejel. Če pa bo Pahor predlagal njegovo razrešitev, bo razprava o tem šla v državni zbor. "Jaz ne bom odstopil, ker smatram, da sem pošteno opravljal svoje delo," je poudaril okoljski minister.

Ob tem je zavrnil navedbe predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa, da naj bi se kot minister za obrambo pogovarjal z Jožetom Zagožnom. Kot pravi, Zagožna, ko je bil obrambni minister, ni nikoli srečal.

Stališče Erjavca je v imenu vseh petih poslancev podprl tudi vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec.

V skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala poudarjajo, da javnosti niso informirali o vložitvi obtožnega predloga v tej zadevi. "Skupina je zgolj odgovorila na novinarska vprašanja, potem ko so novinarji povedali, da vedo za obtožni predlog, in je zato skupina zgolj potrdila, da je obtožni predlog zoper dve osebi vložila," navajajo.

V skupini poudarjajo, da niso navajali nobenih imen oseb, zoper katere je obtožni predlog vložen. Podatke o morebitnem odtekanju informacij bi bilo po njihovem treba poiskati kje drugje, ne na tožilstvu. Državni tožilci tudi sicer v tej ali kateri koli drugi zadevi v predkazenskem postopku vsebinsko ne informirajo javnosti, ker ravnajo v interesu postopka, zasebnosti in morebitne tajnosti, so zapisali.

Sicer pa tožilstvo o vložitvi obtožnih aktov po njihovih navedbah ne obvešča oseb, zoper katere vloži obtožni akt. "Pristojno sodišče po vložitvi obtožnega akta ravna v skladu z določili zakona o kazenskem postopku, odvisno od tega, ali je vložena obtožnica ali obtožni predlog" so za STA pojasnili v skupini.

Kot pojasnjujejo, sodišče ob vložitvi obtožnega predloga v skladu z zakonom o kazenskem postopku najprej preizkusi, ali je sodišče pristojno in ali so dani pogoji, da se obtožni predlog obravnava. V primeru, da je obtožni predlog "sposoben" za obravnavo, sodišče odredi vročitev obtožnega akta obdolžencu, so zapisali.

Tudi na ministrstvu za pravosodje so v zvezi z Erjavčevim pozivom Zalarju pojasnili, da v skladu z zakonom o kazenskem postopku pristojno sodišče vroči obtožni predlog obdolžencu šele skupaj z vabilom na glavno obravnavo.