markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Kriminalizacija vodstva

Deli na:

RTVS čaka dokončanje projekta digitalizacije in če se razvojna sredstva uporabljajo drugače, bo treba "pozvoniti pri državi", je na okrogli mizi opozorila ministrica Majda Širca. Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle je dejal, da sam nima težav z zamenjavo vodstva RTV, vendar se ne bi smeli posluževati manipulacij in kriminalizacije.

RTVS čaka dokončanje projekta digitalizacije in če se razvojna sredstva uporabljajo drugače, bo treba "pozvoniti pri državi", je na okrogli mizi opozorila ministrica Majda Širca. Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle je dejal, da sam nima težav z zamenjavo vodstva RTV, vendar se ne bi smeli posluževati manipulacij in kriminalizacije.

Kot je na okrogli mizi v organizaciji Združenja novinarjev in publicistov dejala ministrica za kulturo Širca, se je skozi leta spremenila sama definicija razvojnih sredstev. Tako je ponovila, da so se omenjena sredstva porabljala za vse kaj drugega, kot je bilo prvotno zamišljeno kot npr. nakup nepremičnin, odnose z javnostmi in različne oddaje. Zaradi tega se Širca boji, da bo vodstvo javnega zavoda pred letom 2012, ko bi morali izpeljati projekt digitalizacije, pozvonilo pri državi, saj ne bo več denarja.

Direktor javnega radia Vasle je ob tem zatrdil, da ni nobenega dokumenta, "ki bi zahteval, da se delnice Eutelsata namenijo zgolj za digitalizacijo". Navedel je, da RTV za zaključek projekta digitalizacije potrebuje okrog štiri milijone evrov, medtem ko imajo danes v delnicah Eutelsata 58,5 milijona evrov. Digitalizacija je po njegovih besedah trenutno že 80-odstotna, zaključili pa jo bodo do jeseni 2010.

Na to je ministrica vprašala, zakaj, če ti podatki držijo, pričakujejo denar od države za sanacijo plačnega sistema in zakaj so spodbujali dvig RTV prispevka.

Direktor Televizije Slovenija Jože Možina je pojasnil, da se z "državno srebrnino" obnašajo konservativno in ga pač ne uporabljajo za te namene. Denar za eskalacijo plač za leti 2008 in 2009 so bili s strani države obljubljeni, je spomnil, a s tem, da jim ga niso dali, so verjetno pričakovali, "da se bomo utopili v rdečih številkah". To se po besedah Možine ni zgodilo zaradi racionalizacije, ki so jo izvedli v javnem zavodu. Obenem je spomnil, da je bila ministričina odločitev o dvigu RTV prispevka pogumna.

Širca je replicirala, da ima RTV poseben način financiranja, bivši minister za javno upravo Gregor Virant pa se tega ni zavedal, ko je javnemu zavodu obljubil denar, "zato je prišel v škripce".

Na okrogli mizi so se dotaknili tudi seje odbora DZ za kulturo, na kateri so obravnavali poročilo nadzornega sveta RTVS za leto 2008 in obetov v zvezi z napovedanim novim zakonom o RTV Slovenija. Poslanka SD, sicer pa predsednica odbora Majda Potrata je glede očitkov, da v nadaljevanju seje vabljeni predstavniki RTVS niso prišli do besede, pojasnila, da je tedaj ostalo na dnevnem redu le glasovanje oz obrazložitev glasu, zato predstavnikom javnega zavoda ni mogla dati besede.

O predloženih sklepih pa je dejala, da so bili predloženi v skladu s poslovnikom in jih zato ni mogla zavrniti, o njih pa je demokratično odločala večina v odboru.

Vasle je k temu pripomnil, da "demokratična procedura ne sme uporabljati manipulacij". Po njegovih besedah ni težava v tem, da se zamenja vodstvo RTV, je pa pomembno, kako do tega pride. Pričakoval je, "da boste to eksekucijo opravljali legalno". Po njegovo bi to lahko dosegli z novim zakonom o RTVS, o katerem so, kot je spomnil, v volilni kampanji veliko govorili zlasti v Zaresu.

Strokovnjakinja s področja medijev Sandra Bašić Hrvatin pa je opozorila, da je problem, da bi RTV prispevek ne smel biti vezan na odločitev politike, s čimer bi predstavljal avtonomen vir financiranja.

Možina je v nadaljevanju zavrnil, da bi se na javnem zavodu krčile kulturne in umetniške vsebine, pri tem pa navedel podatke, po katerih je teh več in se predvajajo tudi v bolj gledanih terminih, medtem ko se je delež razvdrilnih oddaj skrčil. Javna RTV po njegovo s filmsko produkcijo celo opravlja delo, ki bi ga bila prek filmskega sklada dolžna zagotoviti država.

Ministrica za kulturo pa je ocenila, da je kulturni lobi na RTVS "zmeraj bil in je šibak".

Širca je napovedala še, da se nov zakon o RTV Slovenija pripravlja in sicer "po načelu: čim večja neodvisnost". Bašić Hrvatinova pa je opozorila, da je še pred zakonom o RTV potrebno spremeniti zakon o medijih.

Poslanec SDS Miro Petek je izrazil upanje, da bosta oba zakona moderna in da bosta sledila evropskim trendom. Opozoril je tudi, da se vsakokratna oblast v prvem letu vladanja "najprej loti sprememb medijske zakonodaje".

Direktor TVS Možina je opozoril še, da v ekspertno skupino za spremembo zakona o RTVS ni nobenega predstavnika javnega zavoda, je pa v njej predstavnik konkurenčne Pop TV. Ministrica Širca pa je zagotovila, da je diskusija še odprta ter da bodo v ekspertno skupino privabili tudi predstavnika javne RTV.

Na vprašanje, kaj namerava narediti s statusom zaposlenih na javni RTV, ki sedaj sodijo v javni sektor, je Širca odgovorila, da zadeva ni enostavna, da pa iščejo "drugo rešitev", ta pa naj bi šla v smeri, da zaposleni ne bi bili "pod jarmom" javne uprave.

Vasle je zatrdil, da določenih problemov RTVS ne more rešiti noben zakon, Širca pa se je strinjala, da je zelo težko zadovoljevati vseh želja in potreb uporabnikov, ker ima javna RTV pač specifično poslanstvo.