Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriminalistični preiskavi na Holdingu Slovenske elektrarne in Cimosu

Deli na:
Kriminalistični preiskavi na Holdingu Slovenske elektrarne in Cimosu

Foto: Bobo

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v okviru predkazenskega postopka na območju policijskih uprav Ljubljana, Celje, Maribor, Koper in Nova Gorica od jutranjih ur izvaja 31 hišnih preiskav, v katerih preiskujejo gospodarsko kriminaliteto. V preiskavi, ki poteka tudi na sedežu HSE, je pridržanih pet oseb, neuradno tudi direktor HSE Blaž Košorok.

Po navedbah NPU policija na podlagi odredb sodišča na naslovih fizičnih in pravnih oseb išče poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Da so preiskovalci tudi na sedežu HSE, so potrdili v njihovi službi za odnose z javnostmi. Po neuradnih informacijah naj bi bila poleg Košoroka pridržana tudi poslovnež Bogdan Pušnik in prvi nadzornik holdinga Marko Zidanšek.

Več informacij bo sicer znanih v popoldanskih urah, ko bodo podrobnosti akcije pojasnili predstavniki NPU.

"Današnje aktivnosti so usmerjene v preiskovanje gospodarskih kaznivih dejanj v škodo gospodarskih družb s sedežem v Šempetru pri Gorici in v Ljubljani. Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti," so pojasnili na NPU in dodali, da je za to zagrožena kazen zapora do osem let.

Ob tem je kriminalistična policija zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih petim osumljenim osebam odvzela prostost, ki bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, pridržani.

Pri izvedbi hišnih preiskav, ki potekajo danes od šeste ure zjutraj, s preiskovalci NPU sodelujejo tudi kriminalisti in policisti s policijskih uprav Ljubljana, Celje in Maribor.

Ločena kriminalistična preiskava tudi v Cimosu

Kriminalistična preiskava danes od zgodnjih jutranjih ur poteka tudi v koprskem Cimosu. Kriminalisti Policijske uprave Koper preiskujejo sume kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, med drugim sum zlorabe položaja. Hišne preiskave policija izvaja pri osmih fizičnih in 11 pravnih osebah. Doslej so pridržali pet oseb.

Kot je izvedela STA, poleg obsežne kriminalistične preiskave, ki danes poteka na območju policijskih uprav Ljubljana, Celje, Maribor, Koper in Nova Gorica, in v katerih policija izvaja 31 hišnih preiskav, pridržanih pa je pet oseb, danes ločeno poteka tudi kriminalistična preiskava tudi v koprski družbi.

Iz Policijske uprave Koper so pravkar sporočili, da preiskujejo več kaznivih dejanj goljufij na škodo EU in kaznivo dejanje pranje denarja. Hišne preiskave kriminalisti opravljajo območju Policijskih uprav Koper, Ljubljana, Nova Gorica, Maribor in Celje s pomočjo policistov in kriminalistov teh policijskih uprav.

V hišnih preiskavah iščejo poslovno dokumentacijo ter druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v
nadaljnjem postopku.

Trenutno je tudi v tej preiskavi pridržanih pet oseb. "Pridržanje pa bo trajalo do izteka zakonsko določenih razlogov," so še sporočili iz Policijske uprave Koper.