Revija Reporter
Slovenija

Kriminalisti preiskujejo agencijo Pristop Francija Zavrla, Andrej Drapal pridržan

STA

20. apr. 2012 8:35 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na območju Ljubljane še vedno izvajajo štiri hišne preiskave, povezane z izvajanjem zakona o pomoči Pomurju, dve pa sta že bili zaključeni, je v izjavi za medije dejal Robert Črepinko, ki vodi NPU. Preiskava o zlorabah položaja pri pomoči Pomurju po Črepinkovem mnenju sicer še ni blizu konca.

Črepinko je pojasnil, da kriminalisti NPU danes izvajajo obširne preiskave na območju Policijske uprave (PU) Ljubljana, v katerih preverjajo sume storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. Gre za nadaljevanje preiskave, ki jo je NPU začel lani in v okviru katere je bilo oktobra izvedenih že več hišnih preiskav.

"V preiskavi, ki jo NPU vodi od lanskega leta in jo usmerja specializirano tožilstvo, preverjamo sume storite več kaznivih dejanj zlorabe položaja in uradnih pravic, za katere kazenski zakonik predvideva od enega do osmih let zaporne kazni," je pojasnil.

Preiskovalcem pri tem pomagajo kriminalisti in policisti PU Ljubljana, gre pa za hišne preiskave pri fizičnih kot tudi pravnih osebah, je dejal Črepinko. Zaradi objektivnih razlogov sicer danes ni bila izvedena preiskava osebnega vozila, kot je bilo sprva predvideno.

Črepinko sicer ni želel potrditi, ali gre za preiskave, povezane z današnjo preiskavo v Pristopu, so pa v Pristopu danes že potrdili, da pri njih poteka preiskava. Dejal je le, da gre za preiskave v okviru širše preiskave iz lanskega leta, ki se nanaša na javna naročila, povezana s Pomurjem.

Zaradi zbiranja obvestil in dokazov je bila začasno pridržana ena oseba, po poročanju medijev pa naj bi šlo za Andreja Drapala, nekdanjega partnerja agencije Pristop. "Ta oseba bo pridržana tako dolgo, dokler bodo za to obstajali zakonski razlogi," je pojasnil Črepinko.

"Današnje aktivnosti so le del celotne preiskave, v okviru katere smo že oktobra lani izvedli večje število hišnih preiskav. V vseh teh mesecih je skupina preiskovalcev dan za dnem preiskovala enormno število zaseženega gradiva," je pojasnil Črepinko. "Govorimo o več sto tisoč sporočilih, tako elektronskih kot drugih," je pojasnil.

S preiskavo želijo kriminalisti po njegovih besedah raziskati sum, da je šlo pri omenjenem projektu za prepletanje zasebnih interesov v povezavi z zlorabami uradnih funkcij, z namenom pridobivanja protipravne premoženjske koristi. Zaenkrat je škodo sicer nemogoče oceniti, je pa Črepinko danes ponovil oceno iz lanskega leta, da gre za več kot milijon evrov škode. Omenjena širša preiskava sicer še ni pri koncu, saj gre za pregled zelo obširnega gradiva, je pojasnil Črepinko.

Soustanovitelj in partner agencije Pristop Franci Zavrl zadev ne sme komentirati, ker preiskava še poteka. "To je stara zadeva, ki se odvija na različnih koncih," je dejal.