Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Nika Zorjan Revija Stop

Nika Zorjan: To je himna za vse, ki si drznejo ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriminalisti nad posle z delnicami Laškega

Deli na:

Kriminalisti, ki preiskujejo sume nezakonitega financiranja lastninjenja Pivovarne Laško, so pod drobnogled vzeli tudi delniške posle cestnega podjetja Maribor (CMP), piše današnji Dnevnik. Na policiji so pojasnili, da zaradi zanimanja nadaljnjih postopkov in zakonskih določil o varstvu osebnih podatkov informacij ne morejo posredovati.

Kriminalisti, ki preiskujejo sume nezakonitega financiranja lastninjenja Pivovarne Laško, so pod drobnogled vzeli tudi delniške posle cestnega podjetja Maribor (CMP), piše današnji Dnevnik. Na policiji so pojasnili, da zaradi zanimanja nadaljnjih postopkov in zakonskih določil o varstvu osebnih podatkov informacij ne morejo posredovati.

Po neuradnih informacijah, ki jih navaja časnik, kriminalisti preučujejo denarne tokove, povezane s paketom 18 odstotkov delnic Pivovarne Laško, ki ga je v začetku decembra 2007 kupil CMP in nato še isti mesec skoraj tretjino teh delnic prodal luksemburški družbo Towra. Ta ga je nato v začetku februarja 2008 po domnevno nižji ceni za delnico "vrnila" v Slovenijo, natančneje na račun družbe Koto.

Družba Koto je nekaj dni pozneje skupaj s CMP ter Fidino in Infond Holdingom, ki je prek povezanih podjetij v lasti prvega moža Laškega Boška Šrota, objavila prevzem pivovarne.Preostalih 13 odstotkov delnic je CPM konec minulega leta prodal Infond Holdingu.

Po informacijah Dnevnika naj bi sume domnevnih nepravilnosti, med njimi tudi davčne zatajitve, pri financiranju poslov z delnicami Pivovarne Laško kriminalistom generalne policijske uprave naznanili inšpektorji posebnega davčnega urada. Kriminaliste naj bi zanimalo, kako je CPM, ki je imela leta 2007 ob dobrih 104 milijonih evrov prihodkov manj kot 12 milijonov evrov kapitala, zadnji mesec tega leta uspelo kupiti skoraj 18 odstotkov delnic Pivovarne Laško, ki so bile takrat na borzi vredne okoli 140 milijonov evrov.

Več neznank naj bi bilo povezano tudi s prodajo teh delnic. CPM je po javno dostopnih podatkih še pred prodajo petih odstotkov delnic pivovarne luksemburški Towri tej odobril kratkoročno posojilo, zneska pa ni razkril v letnem poročilu, še piše Dnevnik. V njem CPM naložbo v 13 odstotkov Pivovarne Laško vrednoti po 96 milijonov evrov, kar pomeni, da je za nakup celotnega paketa delnic decembra 2007 odštel 132 milijonov evrov.

Omenjena transakcija je bila del verige povezanih poslov med decembrom 2007 in februarjem 2008, ki so pripravili teren za uradni prevzem pivovarne. Le teden po tem, ko je CPM delnice pivovarne odkupil od družbe Center naložbe, je ta s svežim denarnim prilivom od prodaje financirala prevzem Infond Holdinga, največjega lastnika Pivovarne Laško, ki je nato s CPM sodeloval pri njenem prevzemu.

Večinski lastnik CPM je podjetnik Janez Škoberne, nekdanji predsednik nadzornega sveta Centra naložb in dober prijatelj družine Šrot, luksemburško Towro pa naj bi po navedbah Dnevnika lastniško obvladoval Bogdan Pušnik, ki je to večkrat uradno zanikal. Na istem naslovu kot Towra je v Luksemburgu tudi družba Jobelux, ki so jo kriminalisti že pred časom vzeli pod lupo zaradi najmanj enega delniškega posla z družbami iz kroga Pivovarne Laško.