Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriminalisti na Apeku

Deli na:

Na agencijo za pošto in elektronske komunikacije (Apek) so danes prišli kriminalisti, so potrdili na Policijski upravi Ljubljana. Predstavnica za odnose z javnostjo Apeka Dragana Lukič zaenkrat več informacij o preiskavi ni imela na voljo, je pa izjavila, da jo ta preseneča.

Na agencijo za pošto in elektronske komunikacije (Apek) so danes prišli kriminalisti, so potrdili na Policijski upravi Ljubljana. Predstavnica za odnose z javnostjo Apeka Dragana Lukič zaenkrat več informacij o preiskavi ni imela na voljo, je pa izjavila, da jo ta preseneča.

"Veseli nas, da so se organi pregona oglasili pri nas in da bodo končno preverili naše delovanje, o katerem je bilo v zadnjem času v medijih kar nekaj natolcevanje. Hkrati pa nas takšen način preseneča, glede na vse pohvale, ki smo jih prejeli s strani Evropske komisije," je dejal Lukičeva.

Pojasnila je, da zaenkrat na agenciji več informacij nimajo na voljo, tako da ni znan niti predmet preiskave. "Ko bo karkoli znano, bomo podali uradno izjavo," je povedala Lukičeva.

Potrdila je še, da so kriminalisti prišli že zgodaj zjutraj in da so prostori agencije nedostopni, saj jih je policija zaprla. V prostorih naj bi bil med drugim tudi direktor Apeka Tomaž Simonič.

Na Policijski upravi Ljubljana so za STA potrdili, da na Apeku kriminalisti opravljajo določena preiskovalna dejanja zaradi suma storjenih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. Obenem so poudarili, da o zadevah, ki so v predkazenskem postopku oz. o katerih poteka preiskava, več informacij zaradi nadaljnjih postopkov policije ne morejo posredovati.

Portal 24ur.com se sicer sprašuje, ali gre morda za preiskavo domnevno spornega podeljevanja dovoljenja za UMTS Tušmobilu.

Kot je znano, je agencija javni poziv za pridobitev mnenj v primeru dodelitve radiofrekvenčnega pasu za opravljanje storitev tretje generacije mobilne telefonije UMTS objavila decembra 2007, Tušmobilu kot edinemu ponudniku pa nato frekvenco dodelila brez javnega razpisa in brez plačila. Glede tega je komisija za preprečevanje korupcije v začetku letošnjega marca sprejela načelno mnenje, v katerem je zapisala, da so uradne osebe Apeka postopek izvedle v nasprotju s predpisi in s tem drugemu omogočile neupravičeno korist.

"Postopek ni bil izpeljan tako, kot je določeno v predpisu agencije, kar pomeni kršitev dolžnega ravnanja, posledica teh kršitev pa je seveda, da je samo eden od zainteresiranih dobil brezplačno uporabo teh frekvenc. To pa ustreza definiciji korupcije," je 3. marca na novinarski konferenci v Ljubljani povedal pomočnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije Bečir Kečanović.

V Apeku so očitke agencije zavrnili ter dodali, da docela spoštujejo tako določbe zakona o elektronskih komunikacijah kot tudi svojega statuta. Da je bil postopek dodelitve izpeljan transparentno in v skladu s trenutno veljavno zakonodajo, je ugotovil tudi svet za elektronske komunikacije.