kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriminalist zaslišal Janšo

Deli na:

"Žalostno je, da se slovenska policija zaradi pritiska predsednice parlamentarne stranke, ki je hkrati notranja ministrica, ukvarja z absurdno zadevo," je po zaslišanju zaradi suma izdaje tajnih podatkov na sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana dejal predsednik SDS Janez Janša. Dodal je, da gre za političen proces.

"Žalostno je, da se slovenska policija zaradi pritiska predsednice parlamentarne stranke, ki je hkrati notranja ministrica, ukvarja z absurdno zadevo," je po zaslišanju zaradi suma izdaje tajnih podatkov na sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana dejal predsednik SDS Janez Janša. Dodal je, da gre za političen proces.

Kot je povedal Janša, je sedaj jasno, da je osumljen, da je z navajanjem citata predsednice LDS Kresalove o reševanju slovensko-hrvaške meje izdal tajni podatek. Povedal je tudi, da postopka proti njemu ne razume kot pravnega, ampak kot političnega. "Zato nimam danes s sabo odvetnika, saj odvetnik ne more nič pomagati pri političnem postopku," je pojasnil.

Predsednik SDS je dejal, da ne pozna noben druge države v EU, v kateri bi se policija ukvarjala s sestankom predsednikov parlamentarnih strank. "Kolikor vem, trenutno samo v Belorusiji policija zaradi podobnih obtožb preiskuje vodjo opozicije," je dodal.

Po njegovih besedah je na policijski postaji na Prušnikovi ulici v Ljubljani, kjer je bil zaslišan, oddelek za boj proti organiziranemu kriminalu PU Ljubljana. Elitna policijska enota se torej ukvarja s citatom notranje ministrice, je poudaril.

Sam postopek, je nadaljeval, je nekorekten, saj gre za zlorabo policije v politične namene. "Tisti, ki so postopke izvajali, imajo svoje nadrejene," je pojasnil in dodal, da "gospa Kresalova iz tega položaja nima dobrega izhoda".

"Na koncu bodo morali postopek prekiniti, ali pa ovadbo zavreči ali pa vložiti obtožnici, ker je predsednik ene od parlamentarnih strank citiral predsednico druge parlamentarne stranke, ker je ta slučajno notranja ministrica," je poudaril. Verjetno so se navzeli beloruskih navad, je dodal.

Janša je dejal, da se je tega postopka prisiljen udeleževati, ker gre za uradno vabilo. "Vendar bom pri postopku sodeloval le toliko, kolikor bom prisiljen," je pojasnil in ponovil, da se mu zdi absurdno kriminalizirati politične izjave. "To je bolj absurdno kot leta 1988," je prepričan.

Ljudje, je poudaril predsednik SDS, ki vodijo ta postopek, imajo svoje nadrejene. "To so tudi jasno povedali," je dejal in dodal, da jim je sam povedal, da lahko povlečejo paralele z letom 1988. Tisti, ki so izvajali ukaze, so poznani javnosti, tisti, ki so dajali ukaze, pa so prejeli državna odlikovanja, častna občanstva in izjemne pokojnine, je navedel Janša. "So se izvlekli, čeprav so bili bolj odgovorni," je dodal.

Predsednik SDS je tudi povedal, da je kriminaliste vprašal, "ali so že našli tistega, ki je ukradel to depešo, zaradi katere je trpel mednarodni ugled Slovenije". Kot je pojasnil, odgovora ni bilo. Obenem je znova zatrdil, da magnetogram pogovora predsednikov parlamentarnih strank avgusta 2007 ni bil zaupen. "Kot takšnega ga je označila sedanja vlada, kar je tudi javno povedala, in to predvsem zato, ker je prišlo do teh polemik," je poudaril.

Z navedbo citata Kresalove, tako Janša, je dokazal, da niso bile resnične njene trditve, da koordinacija parlamentarnih strank ni bila seznanjena z vladnimi stališči pred slovensko-hrvaškim sestankom na Bledu. "Nisem prvi začel govoriti o vsebini sestanka," je pojasnil in zatrdil, da so po sestanku strank vsi predsedniki strank javno razlagali stališča svojih strank. "Osumljen pa sem samo jaz," je opozoril.

Predsednik SDS je povedal, da je v gradivu za nov sestanek koordinacije strank vedno dobival tudi zapisnik prejšnjega sestanka. To ni bil sestanek državnega organa, zato je šlo to gradivo v arhiv predsednikov parlamentarnih strank, je dodal.

"Če je bilo na sestankih kaj zaupnega, smo se posebej dogovorili, da se o tem ne govori," je tudi pojasnil in zatrdil, da se niso dogovorili, da ne smejo citirati Kresalove. Dodal je, da so bili nekateri sestanki snemani, drugi pa ne. Pri tistih, ki so bili snemani, so prisotni vedeli, da se snemajo, je dejal Janša: "Še več, vsak, ki je bil prisoten, je moral pritisniti na gumb, da je bil posnet".

Janša je zatrdil, da ne bo vložil povratnih kazenskih ukrepov, saj bi to po njegovo samo smešilo državo. Edini sprejemljivi izhod je, da se zadeva zaključi in da se policija začne ukvarjati s svojim delom, "ne pa s preganjanjem politične konkurence gospe Kresalove", meni predsednik SDS.

"Ali bi vi šli na sestanek, po katerem se da izjava, nato pa bi dobili vabilo na zaslišanje," je odgovoril na vprašanje, ali se bo v prihodnje udeleževal teh sestankov. To vabilo je, je prepričan Janša, opozorilo, da si vlada ne želi sodelovanja, "ampak da uporablja represivni aparat za šikaniranje politične konkurence". Obenem je poudaril, da so "besede predsednika vlade zelo poceni".

Na novinarsko vprašanje, kako komentira ovadbo informacijske pooblaščenke proti Friderika Kresal, mami Katarine Kresal, je odgovoril, da "ima očitno gospa Kresal zaroto v svojem najbližjem sorodstvu".

Na koncu je predsednik SDS komentiral še pogovor s predsednikom Foruma 21 Milanom Kučanom v Mladini, "biltenu Foruma 21". Novinar naj bi Kučanu postavil vprašanje, kako da ga Janša "preganja že dvajset let". "Verjetno sem jaz ukazal politični policiji da zaprejo Kučana leta 1988, da sem organiziral njegovo odstavitev v Depali vasi in sem organiziral veliki pok iz Finske, ki je odnesla Kučana," je še povedal Janša.