stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kretničarji prihodnosti

Deli na:

Konec minulega tedna je še enkrat »od mrtvih vstal« Niko Toš in v javnost lansiral informacijo, da Pahorjevo vlado podpira dobra polovica vprašanih. Tako naj bi pokazala decembrska raziskava javnega mnenja Politbarometer. Toš je ob tem pozabil povedati, da je pred štirimi leti podpora tedaj sveži vladi Janeza Janše znašala deset odstotnih točk več.  

Konec minulega tedna je še enkrat »od mrtvih vstal« Niko Toš in v javnost lansiral informacijo, da Pahorjevo vlado podpira dobra polovica vprašanih. Tako naj bi pokazala decembrska raziskava javnega mnenja Politbarometer. Toš je ob tem pozabil povedati, da je pred štirimi leti podpora tedaj sveži vladi Janeza Janše znašala deset odstotnih točk več.

 

Trenutna podpora Pahorjevi vladi, če je sploh še verjeti javnomnenjskim anketam, ki so ob zadnjih volitvah povsem zgrešile, v primerjavi s podporo Janševi ekipi decembra 2004, sploh ni tako velika. Raziskovalci javnega mnenja v meritvah po vsakih volitvah opažajo na eni strani porast podpore zmagovalcem, pri poražencih pa se krivulja obrne navzdol. To, da je na začetku mandata podpora Pahorjevi ekipi višja kot je bila na koncu Janševi ni prav nič posebnega. Javnost ima od vsake nove vlade velika pričakovanja.

Z domnevnimi strokovnjaki za ankete je v Sloveniji velik križ, saj ti raje ustvarjajo javno mnenje kot pa ga merijo. Podoben kaliber, če ne celo večji, kot Niko Toš,ki so ga pred štirimi leti zalotili pri ponarejanju anketnih podatkov, je Nikola Damjanić oziroma njegova Ninamedia. Teden pred zadnjimi volitvami je napovedal gladko zmago Janševe SDS in to z veliko razliko pred Pahorjevo SD. Zaradi tako velikega flopa bi se človek moral ustreliti v koleno, razen, če morda takšnih rezultatov ni »izmeril« namenoma – da bi s tem mobiliziral volivce, da so odšli oddati svoj glas proti Janezu Janši.

A podobnih politikantov je v Sloveniji še nekaj. V prvo ligo nedvomno sodi »mati naroda« Spomenka Hribar. Tudi ona vedno znova v ključnih situacijah odigra predvidljivo vlogo. Pred zadnjimi volitvami je v intervjuju za Šrotovo Sobotno prilogo Dela spet »ustavljala desnico«. V stilu cenene politikantke in izključno za propagandne potrebe pred volitvami je še enkrat brezkompromisno obračunala z Janšo. Izjavila je, da bi ta, če bo še štiri leta predsednik vlade, spravil Slovenijo ekonomsko, moralno in politično na dno. Slovenija bo zdrsnila v anarhijo, avtokrat Janša pa bo nato vzpostavil totalitarizem.

Hribarjevo je pred volitvami spet odneslo in ni mogla obrzdati sovraštva do Janše. Njeni pozivi iz Tomišlja pod Igom na južnem obrobju Ljubljane so odmevali podobno kot bi prihajali iz Marsa - od nekoga, ki je popolnoma izgubil občutek za realnost, ki se v nekem mračnem svetu neprestano bojuje z demoni.

 A njena agitacija ni ostala neopažena. Po volitvah so jo že dvakrat nagradili za zasluge. Najprej, novembra, ji je časnik Finance, na presenečenje mnogih, ker je pač sociologinja in ne gospodarstvenica,  podelil deseto, jubilejno nagrado za izjemne gospodarske dosežke. Precej nenavadna je bila tudi obrazložitev, da naj bi Hribarjeva z vsem srcem in intelektom ustvarjala okolje v katerem je lepše in laže plodno gospodariti. Zapisali so tudi, da naj bi bila zvesta sama sebi, ne leva, ne desna, ampak na strani odprtih in v prihodnost zazrtih Slovencev.  Prejšnji teden pa je Hribarjevi podelila nagrado za prispevek h krepitvi javne besede in dialoga v medijih regionalna organizacija mednarodnega instituta za tisk IPI za jugovzhodno Evropo SEEMO. Priznanje je prejela, kot so zapisali, zaradi njene kombinacije kritičnega načina razmišljanja in občutljivosti za človekove pravice.

Obrazložitve obeh nagrad so bile napisane približno tako, kot če bi združenje pečarjev in keramičarjev utemeljevalo priznanje za pokojnega Metoda Trobca za prispevek k feminističnemu gibanju. Hribarjeva je s svojimi bolj kot ne histeričnimi izpadi, ki so bili običajno politikantsko naravnani, razplamtevala sovraštvo v družbi, ne pa ustvarjala okolje, v katerem bi bilo lepše in leže plodno gospodariti.

Sociologinja iz Tomišlja se je zdaj pridružila tistim, ki poskušajo opravičiti kadrovski cunami nove vlade. Po mnenju Spomenke Hribar se je namreč Borut Pahor zarekel s predvolilno obljubo, da ne bo nikogar zamenjal. Zadnje kadrovske menjave po njenem »niso takšne, kot so bile v času prejšnje vlade, ko je šlo vse skupaj kot drveči vlak«. Gospa si podobno kot Marta Kos in Nataša Pirc Musar, ki sta pred volitvami prav tako dali vse od sebe, gotovo lasti nekaj zaslug, da je ta vlak septembra iztiril in naredil prostor novi kompoziciji, da nas odpelje v lepšo in bolj svetlo prihodnost.