nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresnica pred Piranom

Deli na:

Minister za obrambo Karl Erjavec, kapitan fregate Andrej Androjna in poveljnik Civilne Zaščite Miran Bogataj so na današnji novinarski konferenci izrazili zadovoljstvo nad predvidenim nakupom ruske večnamenske patruljne ladje Svetljak (Kresnica). Kot je poudaril minister Erjavec, bo ladja primerna tudi za naloge zaščite in reševanja.

Minister za obrambo Karl Erjavec, kapitan fregate Andrej Androjna in poveljnik Civilne Zaščite Miran Bogataj so na današnji novinarski konferenci izrazili zadovoljstvo nad predvidenim nakupom ruske večnamenske patruljne ladje Svetljak (Kresnica). Kot je poudaril minister Erjavec, bo ladja primerna tudi za naloge zaščite in reševanja.

Minister je uvodoma povedal, da je v četrtek podpisal pogodbo o zaprtju klirinškega dolga z večnamensko ladjo Svetljak. Zatrdil je, da je soglasje k podpisu te pogodbe sprejela tudi vlada.

Kot je pojasnil, je Rusija pogojevala, da se dolg zapre z nakupi vojaške opreme. Dejal je, da so bile tri možnosti - nakup raket za protizračno obrambo, večnamenske ladje ali pa transportnega letala. Po pogovoru z rusko stranjo so ugotovili, da z letalom "ni bilo mogoče zapreti dolga, saj letala, ki bi ustrezalo potrebam Slovenske vojske (SV), Rusi nimajo", je povedal Erjavec.

Poudaril je, da bo ladja prispevala k povečanju zmogljivosti na več področjih. Po njegovih besedah ne gre za tipično vojno zmogljivost, saj bo uporabna tudi za naloge in namene zaščite in reševanja. Kot je dejal, tudi na morju lahko pride do ekoloških katastrof, denimo do onesnaženja morja.

S tem nakupom bodo po besedah Erjavca zagotovili možnost 24-urnega udejstvovanja. "Ne gre za vojaško ladjo, ampak za ladjo tipa obalne straže, ki je večnamenska," je poudaril minister, ki je prepričan, da je zapiranje klirinškega dolga z nabavo te ladje "več kot utemeljeno".

Povedal je tudi, da bo ladja stala 34,9 milijona dolarjev, ta znesek pa bo v celoti pokril klirinški dolg. Doplačati bo potrebno 4,9 milijona dolarjev oziroma 3,2 milijona evrov za nakup sistema upravljanja z oborožitvenimi sistemi, za usposabljanje ter za nakup municije.

Kapitan fregate Andrej Androjna je v nadaljevanju opisal tehnične značilnosti in možnosti uporabe ladje. Po njegovih besedah gre za visoko zmogljivo plovilo, ki se prilagaja različnim potrebam in ki je oboroženo z najsodobnejšo ladijsko oborožitvijo. Kot je zatrdil, bosta Slovenija in SV pridobili učinkovito sredstvo, s katerim bo mogoče izvajati vse vrste nalog na morju.

Posadka ladje bo štela 24 oseb, od tega štiri častnike, štiri višje podčastnike ter 16 nižjih podčastnikov in mornarjev, je povedal. Njene naloge pa bodo med drugim obramba obale, akvatorija in obalne infrastrukture, izvajanje nadzora akvatorija in vojnega režima plovbe ter zavarovanje pomorskih komunikacij in infrastrukture.

Na področju zaščite in reševanja pa je ladja med drugim primerna za delovanje s civilnimi strukturami v zaščiti, reševanju in pomoči na morju in priobalju v vseh primerih, tudi v primerih večjih pomorskih nesreč ali ob onesnaženju morja, je dejal Androjna. Seveda pa bo uporabna tudi za reševanje iz morja in gašenje morebitnih požarov. Gradnja ladje bo trajala 18 mesecev, je še povedal kapitan fregate.

Tudi poveljnik civilne zaščite Miran Bogataj se je strinjal, da bo ladja Svetljak "izjemna pridobitev", ki bo zagotovila povečevanje zmogljivosti, denimo v primerih nenadnega onesnaženja morja.

V nadaljevanju je minister Erjavec pojasnil, da je bil nakup druge patruljne ladje predviden v strateških dokumentih. Na novinarsko vprašanje, kje bo ladje privezana, pa je odvrnil, da bodo s tem težave, da pa bo to predvidoma rešeno v okviru tretjega pomola.

Minister je na vprašanje, ali bo ob kadrovskih težavah SV za prvo posadko ladje dovolj pripadnikov, odvrnil, da se ne boji, da tega segmenta ne bi mogli pokriti. Andrej Androjna pa je dodal, da je kadra v mornariškem divizionu dovolj ter da bo pravočasno usposobljen in zagotovljen. Trenutno po njegovih besedah mornariški divizion šteje 63 pripadnikov.

Ob tem je Androjna še dodal, da gre za popolnoma novo plovilo, katerega življenjski ciklus je 20 ali 30 let, lahko pa celo več. Zagonski stroški so po njegovih besedah nizki, vzdrževanje pa bo stalo okoli enega odstotka vrednosti plovila.

Na vprašanje, ali so Rusi ponudili še kakšne druge ladje razen Svetjaka, je minister odgovoril, da je ministrstvo postavilo svoje zahteve, nato pa so oni ponudili plovilo, ki je tem zahtevam ustrezalo. V zvezi z očitki poslanca Zares Mateja Lahovnika, da naj bi nekatere države enako ladjo dobile za nižjo ceno, pa je še odvrnil, da so to preverili in da podatek ne drži.