evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresalova: Ščitili smo uslužbence

Deli na:

Uslužbenci notranjega ministrstva, ki so delali v postopkih izdajanja odločb izbrisanim, so bili v preteklosti deležni šikaniranja, zato smo jih želeli zaščititi, je danes dejala notranja ministrica Katarina Kresal. Kot je pojasnila, preiskovalni komisiji DZ o štetju t.i. izbrisanih zato tudi niso posredovali imen in priimkov teh uslužbencev.

Uslužbenci notranjega ministrstva, ki so delali v postopkih izdajanja odločb izbrisanim, so bili v preteklosti deležni šikaniranja, zato smo jih želeli zaščititi, je danes dejala notranja ministrica Katarina Kresal. Kot je pojasnila, preiskovalni komisiji DZ o štetju t.i. izbrisanih zato tudi niso posredovali imen in priimkov teh uslužbencev.

Ravno zaradi sodelovanja v omenjenih postopkih so bili ti uslužbenci po besedah Kresalove deležni mnogih pritiskov, ki so se kazali tako v telefonskih klicih kot v razbijanju vetrobranskih stekel na avtomobilih. "Enostavno smo želeli zaščititi ljudi, ki delajo na ministrstvu," je dejala. Kot je pojasnila, je ministrstvo preiskovalni komisiji DZ predložilo popolnoma vso dokumentacijo, razen imen in priimkov teh uslužbencev.

Sicer pa po njenih besedah zakon o parlamentarni preiskavi glede tega vprašanja ni jasen, saj ne govori o seznamih uslužbencev. "Predmet parlamentarne preiskave je ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, te pa uradniki nimajo. Imamo jo ministri," je poudarila.

Kot je povedala, so na ministrstvu tudi že prejeli vnovično zahtevo komisije po predložitvi omenjenega seznama imen. Ker gre po njenem za resno ustavnopravno vprašanje, jo bodo "temeljito preučili in se v prihodnosti odločili, kako postopati v zvezi z njo".

Glede razlik v štetju izbrisanih je Kresalova povedala, da reševanje tega problema traja že 17 let. V vmesnem času je po njenih besedah prihajalo tako do reorganizacije znotraj ministrstva kot tudi do spremembe v upravljavcih posameznih baz, vmes pa so bili tudi urejeni posamezni registri. "In v tem času in zaradi teh tehničnih sprememb so se spreminjale tudi številke," je pojasnila.

Na vprašanje, kako daleč je medresorsko usklajevanje zakona o izbrisanih, pa je povedala, da je to usklajevanje zaključeno. "Prejeli smo še nekaj pripomb. Te sedaj vnašamo v zakon, tako da predvidevamo, da bo v zelo kratkem času šel naprej v postopek," je dejala. Predvideva, da bi v novembru zakon že moral iti skozi vladne postopke.

Predsednik komisije DZ o štetju t.i. izbrisanih Robert Hrovat (SDS) je po današnji zaprti seji komisije povedal, da ministrica Kresalova z zavračanjem zahteve komisije po predložitvi ustreznega gradiva krši 14. člen zakona o parlamentarni preiskavi in onemogoča izvajanje preiskave. Komisija je namreč od ministrstva zahtevala seznam javnih uslužbencev, s katerimi je bila leta 2004 sklenjena podjemna pogodba za izvajanje upravnih dejanj v upravnih postopkih v zvezi z izdajanjem odločb izbrisanim.