zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresalova: Poseg SDS v družinski zakonik je korak v enoumje

Deli na:

To je brezmejni nesmisel in napad na svobodo posameznika o tem, kako bo živel, pravi predsednica LDS Katarina Kresal o dopolnilu SDS k družinskemu zakoniku glede registracije zunajzakonske skupnost, ki ga je sprejel DZ. Zatrdila je, da LDS ne bo podprl kompromisne različice družinskega zakonika.

To je brezmejni nesmisel in napad na svobodo posameznika o tem, kako bo živel, pravi predsednica LDS Katarina Kresal o dopolnilu SDS k družinskemu zakoniku glede registracije zunajzakonske skupnost, ki ga je sprejel DZ. Zatrdila je, da LDS ne bo podprl kompromisne različice družinskega zakonika.


Očitno se v naši državi lahko zgodi, da izgubimo vrednote, ki so se nam zdele same po sebi umevne, je na današnji novinarski konferenci dejala Kresalova. Ob tem dodaja, da nova koalicija očitno že kaže svoj obraz.

Poslanci so namreč v torek v drugem branju zakonika z 41 glasovi za in 40 proti sprejeli dopolnilo SDS, da je zunajzakonska skupnost življenjska skupnost moškega in ženske, ki sta voljo po skupnem življenju s podpisom izrazila pred državnim organom oz. se jima v tej vezi rodi otrok.

Po besedah Kresalove je dopolnilo, pri katerem so pretehtali glasovi DeSUS, napad na temeljne vrednote, "na katerih smo zgradili našo državo in smo si jih pridobili že pred desetletji", je "nedopustno poseganje države v sfero zasebnega" in napad na svobodo posameznika. Le strah nas je lahko, kaj lahko še sledi od take nenačelne koalicije, je ocenila predsednica LDS.

Kot je pojasnila, se vračamo zelo daleč nazaj, saj je bila zunajzakonska skupnost priznana kot nekaj dobrega, sedaj pa želijo to spremeniti. Nenazadnje tako dopolnilo glede zunajzakonskih skupnosti po njenih besedah posega v njeno življenje. "Očitno se konzervatizem vrača na velika vrata," ugotavlja Kresalova.

Tako dopolnilo je po njenih besedah še en dodaten razlog, zaradi katerega zakonika LDS ne bo podprl, če bo tudi končno predlagan v taki obliki.

Predsednik odbora za pravosodje pri LDS in minister za pravosodje Aleš Zalar je "kot državljan šokiran" in ne more verjeti, "da se nam kaj takega dogaja, tak križarski pohod na temeljne vrednote, med drugim na svobodno izbiro posameznika, s kom bo živel, v kakšni obliki in kako bo žive". Svoboda se nam sedaj po njegovih besedah omejuje na najbolj elementarnih področjih, na katerih smo svobodo razvili skozi desetletja.

"Urejena družba se ne meri po tem, kako dobro je regulirana, temveč po tem, koliko je posameznik svoboden od oblasti," je dejal Zalar. Takšnega zakonika v LDS ne sprejemajo in bodo, zatrjuje Zalar, storili vse, da taka ureditev ne bo sprejeta. Dopolnilo glede zunajzakonskih skupnosti po njegovem mnenju postavlja večino državljanov oziroma parov v drugorazredni položaj.


Po ocenah Kresalove je namen predlagateljev v torek sprejetega dopolnila jasen; predvsem dati bistveno večjo težo zakonski zvezi, ki kot osnovni namen opredeljuje ustvarjanje družine. Vzporednice s tem, kje so te vrednote posebej pomembne, "pač ne moremo spregledati", meni.

"To je strašanski korak nazaj, korak v neko enoumje, v zaprtost, ozkogledost, nasprotje vsake svobodomiselnosti in znak države, v kakršni si nikakor ne želim živeti," ocenjuje Kresalova.

LDS ne pristane niti na kompromis glede istospolnih zvez, po katerem istospolni par ne more skleniti zakonske, temveč partnersko skupnost. Skupaj ne moreta posvojiti otroka, lahko pa eden posvoji otroka drugega. Predlog je pridobil podporo SD, Zares, DeSUS in nepovezanih poslancev, s tem pa je zakonik izgubil podporo LDS.

V LDS so prepričani, da je končni cilj nasprotnikov zakonika, da iz njega "vržejo istospolne in zunajzakonske pare".

Če bo zakonik že padel na referendumu, naj po besedah Kresalove "pade vsaj s pokončno glavo, ne pa z nekim grdim kompromisom". Če obstaja kakršna koli možnost, da ustavno sodišče prepove tak referendum, pa ga bo po njenih ocenah prepovedal le, če bo zakon ustaven - "če pa že sprejmemo neustaven zakon, nam res ni nobene pomoči".

Medtem LDS ne sprejema vnaprejšnje krivde za padec take ali drugačne oblike zakonika. Kot je dejala Kresalova, LDS v tej zgodbi ni neznanka in je njihovih pet glasov moč prešteti vnaprej. "Če je šla koalicija naprej brez naših glasov, potem mora vedeti, s čim gre naprej in naj pač poskrbi, da ima zadostno večino," je ostra Kresalova.

DeSUS pa je po njenih besedah že povedal, da ni več v koaliciji. In v LDS se čudijo, "kako da se v koaliciji ne znamo odločiti, kaj to pomeni. Mogli si bomo naliti čistega vina", je še dejala predsednica LDS.