zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresalova pod drobnogled tožilstva zaradi utaje davkov

Deli na:

Odmevi na afero Hypo se še niso dokončno polegli, nad glavo notranje ministrice Katarine Kresal pa se že zbirajo novi črni oblaki. Prejšnji teden so v javnost prišli dokumenti z okrožnega državnega tožilstva, ki kažejo na možne povezave med Kresalovo in njenim partnerjem Mirom Senico ter utajo davkov in ponarejanjem listin.

Odmevi na afero Hypo se še niso dokončno polegli, nad glavo notranje ministrice Katarine Kresal pa se že zbirajo novi črni oblaki. Prejšnji teden so v javnost prišli dokumenti z okrožnega državnega tožilstva, ki kažejo na možne povezave med Kresalovo in njenim partnerjem Mirom Senico ter utajo davkov in ponarejanjem listin.

Gre za dokumente, ki jih je Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani odstopila davčna uprava (Durs) 6. oktobra lani. Višji davčni inšpektor Milan Vetrih je v omenjenem odstopu prijave zapisal, da je Durs prejel anonimno prijavo, ki opozarja na utajo davkov in ponarejanje listin pri nakupovanju elitnih avtomobilov. Končna kupca sta v predstavljenih primerih prav najbolj znan politično- odvetniški par Senica-Kresal. Utaja davkov je bila zgrajena na sistemu fiktivnih družb: gre za gospodarske subjekte, ki so večinoma samo poštni predali, a so hkrati registrirani davčni zavezanci. Pridobivajo si blago in pri tem ne plačajo DDV. Ta podjetja nato izdajajo račune, v katerih je zaračunan tudi neplačani DDV. Na podlagi teh računov lahko končni kupec uveljavlja odbitek od vstopnega DDV. Korist ima tako končni kupec blaga, namišljeno podjetje pa kot poštni nabiralnik seveda izgine.

Durs v dokumentih, ki so pricurljali v javnost, ponuja primere petih takih poslov, v katerih so namišljene družbe utajile DDV in davek na motorna vozila (DMV) in v Slovenijo pripeljali elitne avtomobile (aston martin DB9, audi A8 4.2 in 4.0, m,ercedes benz S 500L, porsche cayenne S). Ti so se po več finančnih manevrih znašli v rokah slavnega para. Durs v dokumentu še piše, da ne razpolaga z dokazi, da sta bila oba končna potrošnika resnično aktivno vključena v pridobivanje njunih osebnih vozil iz EU v Slovenijo. Indicev, ki bi na to kazali, pa je v dokumentih Dursa kar precej. Dacarji so tako ugotovili, da so bila podjetja, ki so avtomobile uvažala, t. i. »missing traderji«, proti sedmim osebam pa so bile sprožene kazenske ovadbe. Pogosto je omenjeno podjetje Europrojekt, d. o. o., ki je bilo po besedah Dursa »slamnata družba, ki je očitno oddajala neresnične obračune za DDV«. Pri tej družbi je bil že opravljen davčni inšpekcijski nadzor, zaradi katerega so ji bile naložene dodatne davčne obveznosti iz naslova DDV in DMV.

Tak primer je bil nakup vozila aston martin DB 9 (prodajna cena v Avstriji 113.719 evrov), za katerega je bil ob prihodu v Slovenijo utajen DMV v višini 14.783 evrov. Od tod naj bi avtomobil v šestih mesecih najprej kupili na AMZS, potem družba BRD in končno še Miro Senica. V tem poslu ni bil plačan niti 20-odstotni DDV v višini 7,15 milijona SIT (29 tisoč evrov), ki pa ga je Europrojekt v računu AMZS obračunal. Project, d. o. o., je maja 2004 iz Nemčije pripeljal 46 tisočakov vreden (po nakupni ceni) audi A 8, ki je bil le nekaj dni potem po maloprodajni ceni prodan Senici za 16,6 milijona SIT (slabih 70 tisočakov): utajen je bil DMV v višini šest tisoč evrov in DDV v višini 2,7 milijona SIT (11,5 tisoč evrov). Tretji posel z mercedes benzom S 500 L je bil julija 2007. Za 118.500 evrov ga je iz Nemčije uvozilo »žepno podjetje« Sap komerc. Avtomobil je v naslednjem tednu zamenjal še dva lastnika: najprej Andreja Keclja (maloprodajna cena 156.120 evrov), od tod pa je po komisionarju Paleste Plus, d. o. o., za 159 tisoč evrov v roke Senici. Sap komerc je utajil 15 tisoč evrov DMV in 26 tisoč evrov DDV.

Ime Katarine Kresal se pojavi v četrtem primeru, ko Projekt, d. o. o., aprila 2004 iz Nemčije pripelje luksuzni porsche cayenne S (za 68 tisoč evrov) in ga novembra istega leta proda zdajšnji ministrici za notranje zadeve po maloprodajni ceni 21,9 milijona SIT (91 tisoč evrov). Missing trader je v tem primeru utajil slabih devet tisoč evrov DMV in 3,6 milijona SIT (15 tisoč evrov) DDV. Zadnji primer, ki ga navaja Durs, se nanaša na leto 2008, ko je nemški audi A 8 4.0 TDI svojo pot sklenil pri Katarini Kresal: dacarje je v tem primeru predvsem vznemirilo dejstvo, da je komisionar Paleste plus, d. o. o., ki je prodal avto Kresalovi, izdal račun brez zaporedne številke, datuma izdaje, niti podpisa kupca ni mogoče najti.

Država je bila v omenjenih primerih skupaj oškodovana za približno 125 tisoč evrov zaradi utaje davkov. Tožilstvo in sodišče bosta morala sedaj ugotoviti, kako sta Senica in Kresalova povezana z omenjenimi slamnatimi podjetji. Oba zanikata vsakršno vpletenost. Kresalova je posebej poudarila, da so vse njene finančne obveznosti poravnane in da zanika kakršnokoli utajo davkov. Posebej je tudi poudarila, da je Durs izrecno zapisal, da ne razpolaga z dokazi o njeni vpletenosti v davčno utajo.

Iskanje krivcev je sedaj naloga tožilstva in sodišča: »missing traderji« namreč po definiciji niso samozadostni. Gre za fiktivne družbe, ki izkoriščajo sivo cono, v kateri se gibljejo, za utajo davkov in takoj za tem izginejo. Z njihovimi posli se nato okoristi nekdo drug sodstvo bo moralo proučiti, kdo se je dejansko v tej zgodbi okoristil. V dokumentu se namreč davčni inšpektor Milan Vetrih tožilstvu priporoča, naj jim sporočijo, ali »sta bila dejanska kupca novih vozil naročnika sama«. Skratka gre za urgiranje, naj se razkrije vloga para Senica-Kresal pri nelegalni preprodaji avtomobilov.