Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresalova odgovarja SDS

Deli na:

Obtožbe SDS v zvezi z najemom prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) so izmišljene in neutemeljene, je v odzivu na napoved morebitne interpelacije danes poudarila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Kot je dejala, gre za "višek sprenevedanja s strani SDS" in nekdanjega notranjega ministra Dragutina Mateja.

Obtožbe SDS v zvezi z najemom prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) so izmišljene in neutemeljene, je v odzivu na napoved morebitne interpelacije danes poudarila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Kot je dejala, gre za "višek sprenevedanja s strani SDS" in nekdanjega notranjega ministra Dragutina Mateja.

Po besedah Kresalove je Mate namreč gradil novo palačo ministrstva za notranje zadeve (MNZ) na popolnoma neprimernem mestu, zato zapravil 60 milijonov evrov in celoten postopek speljal popolnoma mimo določb javnega naročanja. Če bi Mate danes še minister, bi mi gotovo interpelirali njega, je povedala ministrica.

Glede najemnine za nove prostore NPU na Dimičevi ulici je dejala, da ta znaša 13,03 evra na kvadratni meter za "popolnoma opremljene prostore, ki so v relativno ožjem centru Ljubljane". Cena je po njenem mnenju ugodna, tako cena kot lokacija pa sta po besedah Kresalove plod dolgotrajnih pogajanj in izločanja različnih ponudnikov.

Kot trdi ministrica, je bil najem opravljen v skladu z zakonom o javnem naročanju, ki "dopušča izjemo, da se brez javnega naročila lahko najame stavbo, ki je dokončana in ki ima obratovalno dovoljenje". Takšno mnenje je MNZ predhodno pridobilo tudi s strani ministrstva za finance, je dejala.

Po njenih besedah tudi ni res, da bi v primeru najema stavbe na Litostrojski cesti MNZ na koncu postal lastnik tistih prostorov. Prednajemna pogodba, ki jo je podpisal nekdanji minister Mate, izrecno določa, da se stranki eventualno lahko dogovorita o menjavi nepremičnin, na podlagi česar bi MNZ lahko postal lastnik nepremičnine, je pojasnila.

"Glede na vse neutemeljene očitke, laži, zavajanja in manipulacije", ki jih Kresalova sliši v zvezi z njenim delom, ministrica sklepa, da SDS očitno moti učinkovito delo policije ter ustanovitev in delo NPU. "Ker jih to moti, so pripravljeni reči in storiti vse, da bi me spravili s tega mesta," je poudarila. Kot je povedala, pa ne dela nič narobe, zato se nima česa bati.

Kresalova je odgovorila tudi na očitke SDS, da je lastnik Ram Investa, s katerim je MNZ sklenilo pogodbo o najemu stavbe, Igor Pogačar, ki je poslovni partner odvetnika Mire Senica, sicer življenjskega partnerja Kresalove. Kot je zatrdila notranja ministrica, ima pri delu postavljene zelo visoke etične standarde in ne bi vzela v najem stavbe, če bi bil lastnik njen partner, družinski član ali tesen prijatelj. "V primeru Dimičeve temu ni tako," je poudarila. Kot je pojasnila, je leta nazaj njen partner, odvetnik Miro Senica, zastopal podjetje, v katerem je bil direktor Pogačar. "Tam se zadeva začne in tudi konča," je dejala.

Takšna logika bi Kresalovi, kot je izpostavila, avtomatično onemogočila, da bi se sploh pogovarjala s katero koli bivšo, potencialno ali sedanjo stranko odvetniške pisarne, ki jo vodi Miro Senica. Tako ne bi imela pravice nastopati v javnih zadevah in opravljati službe javnega uradnika. "Takšna logika je pa nevzdržna in sprevržena," je še poudarila ministrica Kresalova, a obenem potrdila, da Pogačarja pozna.

V SDS so ministrstvo za notranje zadeve danes pozvali, da prekine pogodbo o najemu prostorov s podjetjem Ram Invest, in namesto tega zagotovi cenejše prostore. V koliko se zadeve v kratkem času ne bodo uredile, bo namreč SDS "v nekem doglednem času najverjetneje vložila interpelacijo", je povedal vodja poslanske skupine Jože Tanko.