Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresalova odgovarja na očitke

Deli na:

Notranja ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal po novem na očitke na njen račun odgovarja tudi na posebni spletni strani. Med drugim na njej zavrača navedbe glede najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in vpletenost v primer Baričevič, zaradi česar je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko premiera pozval k njeni zamenjavi.

Notranja ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal po novem na očitke na njen račun odgovarja tudi na posebni spletni strani. Med drugim na njej zavrača navedbe glede najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in vpletenost v primer Baričevič, zaradi česar je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko premiera pozval k njeni zamenjavi.

Podjetje Ram Invest, katerega direktor je Igor Jurij Pogačar, je bilo za najem poslovnih prostorov za NPU izbrano na podlagi strokovno opravljenega dela zaposlenih na notranjem ministrstvu (MNZ) ter v celoti ob upoštevanju veljavne zakonodaje na tem področju, med drugim na spletni strani zagotavlja Kresalova in kot neresnično zavrača navedbo, da je šlo pri najemu prostorov za NPU za klientelistične povezave.

Zavrača tudi trditve, da bi bil Pogačar izbran, ker je financiral LDS. "Njegova donacija stranki je bila v okvirih, ki jih določa zakon in nima nobene zveze s tem transparentnim postopkom. Politično ali kakšno drugo svetovnonazorsko opredeljenost pa noben zakon ne določa kot izločitveni razlog," je zapisala.

Zanikala je, da bi bila selitev na Litostrojsko, kot je bilo predvideno v času prejšnjega ministra Dragutina Mateja, najugodnejša za ministrstvo, saj je po njenem treba upoštevati, "da bi bili prostori v Matejevi palači neopremljeni, kar pomeni, da bi pohištvo in ostalo opremo še morali kupiti posebej, prostori na Dimičevi pa so že opremljeni".

Poleg tega so bili po njenih navedbah prostori na Litostrojski grajeni mimo veljavnih predpisov in so povsem neprimerni za objekt policije zaradi varnostnega vidika. Postopek gradnje objekta na Litostrojski pa ni bil izveden zakonito in pregledno. Prav tako ne drži trditev, piše Kresalova, da bi po 20 letih MNZ oz. država postal lastnik objekta na Litostrojski.

Kresalova poudarja, da ni z ničemer vpletena v primer Baričevič. Da je vplivala na potek preiskave, ker je bila obveščena pred preiskovalnim sodnikom, po njenem ne drži. Celoten postopek obveščanja pa je potekal popolnoma skladno z navodili in usmeritvami, ki veljajo za takšne primere.

Policija jo je o dogodku obvestila skladno z usmeritvami in navodili, ki veljajo za obveščanje ministra za notranje zadeve. Sicer pa je bila o dogodku obveščena takrat, ko so se na kraju dogodka že zbirale novinarske ekipe. Kot dodaja, je policija o podrobnostih preiskave ni obveščala, prav tako takrat, ko jo je policija obvestila, ni spraševala, ali je preiskovalni sodnik že obveščen ali ne. To ni njena pristojnost, navaja Kresalova.

Glede spletne strani (www.katarinakresal.si) pa pojasnjuje, da je ta vizualno koncipirana - kot nekoliko provokativen odgovor na obtožbe, ki jih je deležna in ki med drugim posegajo tudi v njeno zasebnost. "Glede na to, da je bila prekoračena tudi najnižja meja dostojnosti pri komentiranju mene, v zvezi z mano in mojim delom pa je bilo navrženih že vrsta laži, je čas, da tudi sama javno operem perilo, odstranim madeže vrženega blata s sebe in na prepihu pojasnim velike in male zgodbe o sebi," je zapisala.