izgorelost Svet24.si

Izgorelost – ko pritisk dela vodi v ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Victor Sanchez Primož Roglič Ekipa

Poziv trenerja Olimpije: Mi lahko kdo organizira ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Kresalova o Baričeviču in korupciji

Deli na:

"Zagotavljam vam, da s primerom Baričevič nimam ničesar in da tudi nisem na nikogar vplivala," je danes v Ljubljani zatrdila notranja ministrica Katarina Kresal. "Kot ministrica nisem nikoli zlorabila svoje funkcije niti pravno niti etično," je dejala. Obenem je zavrnila obtožbe o korupciji. "Pri postopku najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad ni bilo "absolutno nič narobe", je dejala v zvezi z očitki o negospodarnem ravnanju pri sklenitvi pogodbe med ministrstvom za notranje zadeve in Ram Investom.

"Zagotavljam vam, da s primerom Baričevič nimam ničesar in da tudi nisem na nikogar vplivala," je danes v Ljubljani zatrdila notranja ministrica Katarina Kresal. "Kot ministrica nisem nikoli zlorabila svoje funkcije niti pravno niti etično," je dejala. Obenem je zavrnila obtožbe o korupciji. "Pri postopku najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad ni bilo "absolutno nič narobe", je dejala v zvezi z očitki o negospodarnem ravnanju pri sklenitvi pogodbe med ministrstvom za notranje zadeve in Ram Investom.

Primer Baričevič

Kresalova je izrazila razočaranje nad tem, da postaja glavni akter v zgodbi, s katero ne po resorju, ki ga vodi, ne sicer nima ničesar. "Očitno si nekateri želijo, da se ženske vrnemo za štedilnik. Ob uspešnem partnerju si očitno ne bi smela privoščiti, da delam kar koli v javnem življenju," je izpostavila.

Če je res, da so bili psi zlorabljeni, je to "grozljivo, zavržno in nagnusno dejanje", ki ga ministrica osebno obsoja. Oba s partnerjem, odvetnikom Miro Senico, sta bila zaradi novic o domnevni zlorabi "absolutno šokirana", je dejala in zagotovila, da niti sama niti Senica o dogajanju za zidovi Baričevičeve hiše nista vedela ničesar.

Ministrica osebno sicer meni, da ni prav, da so bili psi Baričeviču vrnjeni. Ob tem pričakuje, da se bo razčistilo, ali je bili v primeru dodelitve psov "zakoni upognjeni, ali je res, da odločitve niso bile strokovne, ali je bilo res kaj narejeno nasilno, mimo tega, kar bi strokovne službe sicer naredile". In če je tako, bo minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik "moral za to prevzeti odgovornost," je poudarila.

Če se bo ministru dokazalo nepravilnosti, sicer Kresalova pričakuje, da bo odstopil sam. Zaenkrat pa ni še nihče dokazal, da bi bilo kaj narobe, je poudarila. Dodala je tudi, da sama, čeprav je pravnica, težko sodi o tem, ali so v primeru Baričevič zakon res obšli.

Kresalova je stopila še v bran odvetniškemu poklicu in poudarila, da odvetniki zastopajo stranke po zakonih, pravilih stroke in po zelo jasnem kodeksu obnašanja. "Temelj pravne države je, da ima vsak pravico do odvetnika. In ta je dolžan izpeljati svoje delo strokovno, zakonito in v skladu s standardi stroke," je v bran vzela početje svojega partnerja v primeru Baričevič. Senica tudi ni bil na kraju dogodka in o primeru ni govoril s kriminalisti, je bil pa v stiku z Baričevičevo sestro, ki ji je izrekel sožalje, je pojasnila Kresalova.

V stranki SLS pa so danes premierja Boruta Pahorja opozorili, da je Pogačnik v svojem poročilu o postopku vrnitve dveh bulmastifov lastniku, ki ga je pripravil za predsednika vlade Boruta Pahorja, zamolčal del pravne argumentacije, ki je ključna za presojo o zakonitosti predmetnega postopka s strani ministrstva.

Minister je namreč po mnenju predsednika SLS Radovana Žerjava v poročilu zavestno izpustil 27. člen spremenjenega zakona o zaščiti živali, ki določa, da se tudi že začeti postopki dokončajo na podlagi določb tega novega zakona. Ministra je na ta člen opozorila tudi Veterinarska uprava RS, poudarja Žerjav.

Minister je dolžan samostojno delovati na podlagi ustave in zakonov. "To pomeni, da argumentacija kmetijskega ministra Pogačnika, da je moral slediti napotkom Upravnega sodišča RS, ne vzdrži," opozarja Žerjav.

Korupcija in klientelizem

Ministrica je tudi vnovič pojasnila postopek najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad. Kot je dejala na novinarski konferenci, je ministrstvo to lokacijo izbiralo več mesecev. S tem se je ukvarjala tudi posebna komisija, v kateri ni bilo nikogar iz njenega kabineta, je povedala Kresalova.

Ta skupina je imela po njenih besedah nalogo, da na podlagi parametrov, ki jih je pripravila policija naredi oceno in izbor. Ugotovila je, da je primernih sedem lokacij in vseh sedem so si ogledali, naredili zapisnike, jih točkovali po posameznih elementih in sklenili, da je najboljša lokacija na Dimičevi ulici.

Kot pravi Kresalova, v začetku sploh ni vedela, kdo je lastnik te stavbe. Ko pa je izvedela, da je to Ram Invest, katerega direktor je Igor Pogačar, si je mislila, da se utegne kdo obregniti ob to. Vendar pa je to kvečjemu pomenilo, da so bili na ministrstvu "še trikrat bolj natančni, trikrat bolj zoprni pogajalci pri tem postopku". Vnovič je tudi poudarila, da je cena 13,03 evra za kvadratni meter novih in popolnoma opremljenih prostorov ugodna.

Tudi to, da je Pogačar "z nekimi bagatelnimi zneski" v preteklosti financiral njihovo stranko, po besedah Kresalove nima zveze s "tem transparentnim postopkom". Kot je poudarila, bi bilo z njene strani celo nekorektno, da bi izbor, ki so ga naredile strokovne službe, zavrnila samo zato, ker bi si dejala, da se bo morda oglasil kakšen novinar ali kdo iz opozicije in ugotovil, da je bil Pogačar zastopan s strani njenega partnerja.

Kresalova je sicer obtožbe SDS v zvezi z domnevno negospodarnim ravnanjem pri sklenjeni pogodbi zavrnila že v torek, potem ko je omenjena stranka napovedala možnost interpelacije. Ob tem pa je dodala, da je njen partner, odvetnik Miro Senica, pred leti zastopal podjetje, v katerem je bil direktor Pogačar in da se tam zadeva začne in konča.

To izjavo pa so danes v SDS označili za dokazljivo neresnico. Kot je zapisal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, je odvetnik Senica namreč s Pogačarjem poslovno sodeloval v letu 2009, ko je njegovemu podjetju Ram Invest prodal svoj apartma v elitni stavbi Jadranka v Portorožu.

Ministrica je v zvezi s temi očitki danes povedala, da je Senica Pogačarja kot odvetnik zastopal le kot direktorja podjetja Energetika, pozneje pa kot odvetnik ne več. V tem, da je podjetju Ram Invest prodal stanovanje na obali, pa Kresalova ne vidi ničesar spornega.