navadni udav, kača Svet24.si

FOTO: V kavču šokiranega krajana gomazela skoraj...

ženska doma Dobra karma

To so načini, da slabe energije iz doma izženete...

karaoke (5) Svet24.si

Seksi kravata, stranska vloga, rdeča šminka in ...

zasežena-droga Svet24.si

FOTO: V finalni akciji 460 kriminalistov in ...

strah Dobra karma

Strah in 12 astro znakov - Bike skrbi denar, ...

tanja žagar Njena.si

Tanja Žagar ni več doma

Nuša Rojs in Matej Mlađenović Njena.si

Nuši Rojs so se pravkar uresničile sanje!

Slovenija

Kresalova: Ne bo konec sveta, če gremo iz vlade

Deli na:

V LDS ugotavljamo, da nimamo več možnosti delati tega, za kar smo prevzeli odgovornost, zato resno razmišljamo o tem, da bi se iz te zgodbe umaknili, je za Dnevnikov Objektiv dejala predsednica LDS Katarina Kresal. Ne morejo več skrivati, pravi, "da stvari ne tečejo tako, kot bi morale. To je ugotovila tudi javnost, zato podpora vladi hitro pada".

V LDS ugotavljamo, da nimamo več možnosti delati tega, za kar smo prevzeli odgovornost, zato resno razmišljamo o tem, da bi se iz te zgodbe umaknili, je za Dnevnikov Objektiv dejala predsednica LDS Katarina Kresal. Ne morejo več skrivati, pravi, "da stvari ne tečejo tako, kot bi morale. To je ugotovila tudi javnost, zato podpora vladi hitro pada".

V vlado so vstopili z jasno odgovornostjo za spremembe, pravi. Kar nekaj velikih reform je bilo napovedanih, od pomoči gospodarstvu po udarcih krize pa do zdravstvene reforme in racionalizacije javne uprave. Čeprav je za nami že leto in pol mandata, nič od tega še ni bilo izpeljano, ocenjuje.

Hkrati zagotavlja, da generalna državna tožilka Barbara Brezigar ni vzrok za njihov premislek za odhod iz vlade, ampak "je samo vrh ledene gore, povod dogodkov, ki so se v zadnjih tednih stopnjevali do te mere".

Ne gre za Brezigarjevo "ad personam", pravi predsednica LDS, ampak za problem "ad rem"... Premierova izjava "ne pomeni le to, da ima Brezigarjeva njegovo brezpogojno podporo in zaščito, temveč, da je dal rdeči karton kakršni koli spremembi organizacije dela na tožilstvu, pomeni, da je LDS v vladi zavezal roke".

Poročilo pravosodnega ministra Aleša Zalarja o delu vrhovnega državnega tožilstva po besedah Kresalove kaže probleme tožilstva, v njem pa tudi jasno piše, da posegi Brezigarjeve v konkretne postopke predstavljajo kršitev zakonov. "In če premieru ni jasno, kako hud problem imamo zaradi tega v državi, potem ne moremo ničesar več narediti," ocenjuje Kresalova.

Kot "sprenevedanje brez primere" ocenjuje Pahorjeve besede, naj Zalar predlaga razrešitev Brezigarjeve in bo vlada pač o tem odločala. Zalar je namreč po njenih besedah jasno povedal, da so podani pogoji za razrešitev in da jo bo predlagal. Povedal pa je tudi, da je generalno državno tožilko treba razrešiti po zakoniti poti.

"Kaj hočeš na koncu narediti, če greš tako daleč, če poveš, da je potrebna razrešitev, to utemeljiš, če greš v izbiro pravega postopka? Razrešitev vendar," pravi Kresalova.

Na vprašanje, ali poskuša z izhodom iz vlade ubežati aferam ter če se počuti žrtev afer, odgovarja, da se nima za žrtev in da "ima debelo kožo". Pravi pa, da so "prišli do točke, ko smo začeli v vladi sami nižati standarde pojmovanja pravne države, spoštovanja inštitucij pravne države, spoštovanja tega, kaj je prav in kaj je narobe".

Vlada ima po ocenah Kresalove probleme s prevzemanjem odgovornosti za tisto, za kar se je zavezala, da bo naredila. Premalokrat se vprašajo, kaj je "dobro za ljudi in za državo, vse prevečkrat pa, kaj je dobro za opozicijo in kaj za javno mnenje".

Na vprašanje, ali premier koketira z opozicijo, predsednica LDS odgovarja, "da še ni videla države, kjer bi opozicija vsak dan bolj hvalila premiera". Že danes "ima občutek, da je v koaliciji pet strank", a po njenem to ne pelje v veliko koalicijo.

Kresalova še verjame, da odhod LDS iz koalicije ne bi načel strankine enotnosti, tudi zato, "ker ne bo konec sveta, če gremo iz vlade".

loading...
Loading...