hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresalova končno spregovorila

Deli na:

Notranja ministrica Katarina Kresal je danes zavrnila očitke glede osebnih povezav v primeru vrnitve bulmastifov, ki so pred dnevi ubili svojega lastnika Saša Baričeviča in so privedli do današnje vložitve interpelacije zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika.

Notranja ministrica Katarina Kresal je danes zavrnila očitke glede osebnih povezav v primeru vrnitve bulmastifov, ki so pred dnevi ubili svojega lastnika Saša Baričeviča in so privedli do današnje vložitve interpelacije zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika.

"Kot že tolikokrat poprej se mi očitajo osebne povezave. Miro Senica je moj življenjski partner in Rajko Rotner je moj stric. To je pa tudi vse, kar imam s tem primerom," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedala Kresalova, sicer tudi predsednica LDS. Senica je kot odvetnik zastopal Baričeviča, Rotner pa je za slednjega izdelal strokovno mnenje o varnosti namestitve psov v lastnikovih objektih.

"Verjetno ne pričakujete, da bom odgovarjala za ravnanje vseh strank neke velike odvetniške pisarne ali pa celo za uspešnost njihovega zastopanja. Prav tako ne morem odgovarjati za to, kar strokovnjaki napišejo v svoje strokovno mnenje," je še dejala in dodala, da pa lahko in mora odgovarjati za svoja ravnanja.

Glede same interpelacije zoper ministra Pogačnika, ki sta jo danes vložili opozicijski poslanski skupini SLS in SDS, je pojasnila, da bodo v LDS tako interpelacijo kot tudi odgovor ministra nanjo natančno proučili ter se na tej podlagi odločili, kako bodo ravnali.

Kresalova se je odzvala tudi na izjavo vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, češ da se mu zdi zanimivo, da se ministrica na to zgodbo tudi deset dni po tragičnem dogodku še vedno ni odzvala, čeprav se sicer pogosto odziva na izjave opozicije. "Kadar nivo razprave pade pod vsako dostojno raven, je prav, da kdo izbere tudi odločitev, da je tiho," odgovarja Kresalova.

Ob vsem tem je Kresalova zagotovila, da policija dela neodvisno in profesionalno ter da v okviru svojih pristojnosti ne bo pustila, da se karkoli pomete pod preprogo. V primeru, da bi se izkazalo, da postopki, zakoni in strokovna merila pri odločanju glede vrnitve psov lastniku niso bili spoštovani, pričakuje, da bodo pristojni za to odgovarjali, tudi minister. "To je temelj pravne države in verodostojnosti vsake vlade," je poudarila.

V tem primeru so se sicer po njenih besedah odprla tudi vprašanja odnosa do živali in do temeljnega človekovega dostojanstva. "Če se bo pokazalo, da je šlo zares za zlorabo živali, potem je to vredno vsake obsodbe. Kljub temu pa moramo pri tem ohraniti osnovni nivo dostojnosti do umrlih, zato me je naravnost šokirala brutalnost komentarjev, ki letijo na pokojnega, in še posebej objava fotografij trupla. Nič od tega ni vredno razvite in strpne družbe, kar naj bi bili," pravi Kresalova. Pri tem pričakuje tudi ustrezen odziv ustanov, ki varujejo človekovo dostojanstvo.