cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresalova bi tožilce selila v Pogačarjevo palačo

Deli na:

Kot se spominja vrhovna državna tožilka Sanja Javor Pajenk (na sliki levo),  je aprila ali maja lani od kriminalistov prejela sporočilo, da se okrožno državno tožilstvo seli v prostore na Dimičevi ulici, o čemer kot vodja oddelka na vrhovnem državnem tožilstvu sploh ni nič vedela.

Kot se spominja vrhovna državna tožilka Sanja Javor Pajenk (na sliki levo),  je aprila ali maja lani od kriminalistov prejela sporočilo, da se okrožno državno tožilstvo seli v prostore na Dimičevi ulici, o čemer kot vodja oddelka na vrhovnem državnem tožilstvu sploh ni nič vedela.

Dokaz, da je notranja ministrica Katarina Kresal na vsak način želela zagotoviti primernega najemnika za stavbo na Dimičevi ulici, ki je v lasti njenega družinskega prijatelja Igorja Pogačarja, je magnetogram seje odbora za notranjo politiko, ki mu predseduje poslanec SDS Vinko Gorenak. Na njej je vrhovna državna tožilka Sanja Javor Pajenk povedala, da v vsej svoji 35-letni tožilski karieri ni občutila tako hudega političnega pritiska na generalnega državnega tožilca, kot smo mu priča pod sedanjo vlado. Ta pritisk se je po njenih besedah najprej začel z nadzorom nad Okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani: »Bil je rezultat konkretne kazenske zadeve in konkretnega vprašanja konkretnega politika.« Čeprav se je ta nadzor končal z ugotovitvijo, da gre za manjše pomanjkljivosti, je bil kljub vsemu razglašen rezultat, da je šlo za hude kršitve.


Do zelo konkretnega posega politike je po besedah vrhovne državne tožilke Pajenkove prišlo glede selitve tožilstva in ponudbe za selitev na Dimičevo ulico, kjer je zdaj Nacionalni preiskovalni urad. Kot se spominja Pajenkova,  je aprila ali maja lani od kriminalistov prejela sporočilo, da se okrožno državno tožilstvo seli v prostore na Dimičevi ulici, o čemer kot vodja oddelka na vrhovnem državnem tožilstvu sploh ni nič vedela: »Zato sem izrazila dvom, da gre za napako, da nekdo nečesa ni prav razumel, a so vztrajali pri selitvi državnega tožilstva na Dimičevo. Ko sem povprašala generalno državno tožilko, je tudi ona povedala, da sem najbrž kaj narobe razumela.«


Kmalu se je izkazalo, da so informacije povsem točne, saj se je v začetku julija v zvezi s pregledom prostorov na okrožnem državnem tožilstvu napovedala kar ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. To so na vrhovnem državnem tožilstvu ocenili kot nekorektno dejanje, saj vrhovno državno tožilstvo o tem sploh ni bilo obveščeno. Nato je sledil sestanek v zvezi s selitvijo okrožnega državnega tožilstva na Dimičevo, na katerem je državni sekretar Boštjan Škrlec skupaj s kolegicami iz ministrstva za pravosodje poskušal prepričevati zbrane o smiselnosti selitve na Dimičevo, saj bi bilo tam na voljo več parkirnih mest. »Z začudenjem smo to poslušali in gospodu sekretarju poskušali pojasniti, da državno tožilstvo prvič, odkar obstoja, nima nobenih problemov s prostori,« se je Pajenkova spominjala sestanka 16. julija lani. Dodala je, da se tožilci niso strinjali z vsiljeno selitvijo na Dimičevo. Zaradi tako odločnega nasprotovanja tožilcev nato iz tega ni bilo nič, obenem tudi ni bilo več pritiskov, na Dimičevo pa so se vselili, kot je že znano, policisti.