Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kraljici Darsa 122 tisočakov namesto odstrela

Deli na:

Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik ne bo odstopila. Kljub pozivom računskega sodišč, bo raje uživala ob veliki finančni podpori Darsa.

Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik ne bo odstopila. Kljub pozivom računskega sodišč, bo raje uživala ob veliki finančni podpori Darsa.

122 tisoč evrov letno. Tolikšna je bruto plača (z vsemi dodatki) Mateje Duhovnik, prve dame Darsa, ki bi morala po mnenju računskega sodišča že zdavnaj odstopiti zaradi hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja in škode, ki se šteje v več sto tisoč evrih. Očitanih nepravilnosti je še veliko več, Duhovnikova pa je za zdaj še trdno v sedlu.

Prav tako kot članica uprave Gordana Bošković, ki se je lani lahko pohvalila s 93 tisočaki bruto. Tudi zanjo je predsednik računskega sodišča Igor Šoltes izdal poziv za razrešitev, a tudi ona je dobro prestala preizkušnjo. Šestčlanski nadzorni svet (NS), ki je lani skupaj pospravil »bornih« 28 tisoč evrov, ju je zaščitil in preslišal Šoltesove pozive.

Še več, predsednik NS Milan Medved sploh ni prišel na sejo komisije za nadzor javnih financ, ki se je prav tako izrekla za razrešitev obeh gospa v vodstvu slovenskega avtocestnega velikana. Predsednik komisije in poslanec SDS Andrej Vizjak je ob tem pripomnil, da »tako brezbrižen pristop nadzornega sveta jasno kaže, da ti ljudje ne razumejo vloge računskega sodišča in tudi svoje ne.«

114 tisoč bruto plače, podizvajalci SCT pa brez ficka

Mateja Duhovnik se je v preteklosti že večkrat znašla v nemilosti medijev, institucij in strokovne javnosti. Ne gre samo za preplačano zemljišče, ki ga Duhovnikovi očita računsko sodišče. V igri je tudi 85 milijonov evrov, ki bi ga moral Dars unovčiti iz bančnih garancij SCT za poplačilo podizvajalcev na pomurski avtocesti: do unovčitve sredstev ni prišlo. Kljub temu je Dars letos že podpisal za pet milijonov evrov aneksov: najbolj so se tega veselili prav pri zdavnaj zavoženem SCT in pri Primorju.

Vprašanje pri tem je zelo enostavno: zakaj? Duhovnikova garancij za poplačilo podizvajalcev ni unovčila, je pa ponudila kak milijonček podjetju, ki je podizvajalce vleklo za nos in ki pomurske avtoceste sploh še ni končalo (za ta odsek še vedno manjka uporabno dovoljenje)? Na Darsu sicer ugotavljajo, da ni zakonske podlage za unovčitev bančnih garancij za podizvajalce. 9. člen pogodbe med SCT in Darsom za pomursko avtocesto pa govori nasprotno.

Tudi minister Križanič je nasprotnega mnenja. Po njegovem je treba poplačati podizvajalce, dokončati dela in predati dokumentacijo prvi vseh opravljenih delih, ki jih je priznal DDC. Obupani podizvajalci, ki za opravljeno delo na pomurski avtocesti še niso dobili plačila, so se tako odločili za skrajno dejanje, zaporo avtoceste. Promet bo popolna ustavljen 13. junija na pomurski avtocesti med priključkoma Vučja vas in Lenart v smeri Lendave. Gre za slabih 30 kilometrov avtoceste, ki ne bo dostopna; zaradi tega se bo ves promet pomikal po bližnjih regionalnih cestah.

VEČ V TISKANI IZDAJI