profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Krajanom Dobove je prekipelo, zahtevajo odstranitev begunskega centra in odškodnino

Deli na:
Krajanom Dobove je prekipelo, zahtevajo odstranitev begunskega centra in odškodnino

Foto: Bobo

Svet krajevne skupnosti Dobova je po sredini seji, na kateri so njegovim članom predstavniki notranjega ministrstva in državni sekretar Boštjan Šefic predstavili namene glede begunskega centra Dobova, zahteval odstranitev centra v pol leta in povrnitev škode. O zahtevah so obvestili vpletene na državni ravni. Na MNZ dopisa za zdaj še niso prejeli.

Predsednik sveta krajevne skupnosti Dobova Mihael Boranič je ta STA povedal, da so pismo z zahtevami naslovili na ministrstvo za notranje zadeve, Upravo RS za zaščito in reševanje, Policijsko upravo Novo mesto in druge, na državni ravni vpletene naslovnike.

Kot so navedli, zahtevajo, da se po njihovem mnenju nelegalno postavljeni zbirni oz. namestitveni begunski center z območja Dobove odstrani v roku pol leta, do takrat pa naj ga postavijo, če bo to potrebno, na za to primernem zemljišču. Za mesto postavitve predlagajo prostor pri policijski postaji Brežice in poudarjajo, da je za njegovo postavitev treba zagotoviti vsa potrebna soglasja.

Dobovčani tudi v begunskem centru na njihovem območju ne dovolijo nikakršnih obnovitvenih posegov, kot so asfaltiranje, priključevanje na kanalizacijo in vodovodno omrežje. V prehodnem polletnem obdobju pa dovolijo, da tam begunce, ki so mejo nelegalno prestopili na območju Občine Brežice, in le če bo nujno, zadržujejo največ 72 ur oz. le toliko, da opravijo postopek.

Sicer pa še od države in pristojnih ministrstev terjajo, naj nemudoma poskrbijo za sanacijo med begunsko krizo poškodovanih cest, za plačilo odškodnin, izvedbo hidrantnega omrežja v Ulici 15. aprila in Ulici Marka Šavriča, zamenjavo oken na objektih na ulici 15. aprila ter da očistijo okolico šotorišč v zbirnem centru Dobova. Tam je treba odstraniti tudi divje rastoče drevje in ambrozijo, so dodali.

V zadnjem sklepu so še zapisali, da mora biti dobovska krajevna skupnost v omenjenem obdobju predhodno seznanjena z vsem, povezanim s tamkajšnjim begunskim centrom.

Na ministrstvu za notranje zadeve so za STA pojasnili, da uradnega dopisa krajanov Dobove še niso prejeli. Šele ko ga bodo in ko se bodo seznanili z njihovimi zahtevami, so bodo do njih lahko tudi opredelili.