nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

hrvaška vojska, mig-21 Svet24.si

Hrvaška MiG-a prestregla letalo, ki je bilo na ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

slavko kmetic 2018 sta Reporter.si

Spolni predator iz dvigala: Slavko Kmetič, ...

mirjam poterbin luka doncic Ekipa24.si

Ste ju videli?! Dončićeva mama na dopustu uživa...

kmetija Njena.si

POP TV razkril prvih 16 tekmovalcev Kmetije

maribor Ekipa24.si

Joj, kakšen udarec! Evropski tekmec Maribora z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

KPK o aferi Pivec: izolski župan Markočič je podal "neresnične informacije"

Deli na:
KPK o aferi Pivec: izolski župan Markočič je podal "neresnične informacije"

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec z županom Izole Danilom Markočičem. - Foto: Bobo

Protikorupcijska korupcija (KPK) je pri izolskem županu Danilu Markočiču ugotovila kršitev integritete. Kot so sporočili, je župan v postopku, ki ga je KPK vodila v zvezi z urejanjem nastanitve nekdanje ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec, podal neresnične informacije. Ugotovitve so pravnomočne, saj župan zoper njih ni vložil pravnega spora.

V postopku je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je župan podpisal odgovor z navedbo: "Občina Izola je poravnala stroške dveh noči bivanja v hotelu za ministrico in osebje njene varnostne službe ...". S tem je Markočič, tako KPK, omogočil, da je bil komisiji poslan odgovor, "ki se ne ujema z dejstvi oz. resničnim stanjem, pri čemer je mogel in moral vedeti, da pojasnilo v delu, ki se nanaša na poravnanje stroškov za osebje ministričine varnostne službe, ni resnično".

Naknadno so v KPK pojasnili, da namreč iz "knjige gostov hotela, odgovora policije in komunikacije med osebjem hotela in uslužbenko kabineta župana izhaja, da osebje ministričine varnostne službe ni prespalo v istem hotelu kot ministrica, pač pa je Občina Izola poravnala stroške bivanja dveh noči za ministričina sinova, kar je razvidno iz računov hotela".

KPK tako glede Markočiča ugotavlja, da takšno ravnanje predstavlja ravnanje v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo uradne osebe in s tem kršitev integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije."Od uradnih oseb, še posebej pa od najvišjih funkcionarjev lokalne oblasti, se namreč pričakuje, da pri odgovarjanju na zaprosilo državnega organa podajo točne in celovite informacije oziroma navedejo informacije, ki se skladajo z dejanskim stanjem. Le na tak način namreč lahko prispevajo h krepitvi integritete, transparentnosti in zaupanja v pravno državo ter k preprečevanju korupcije," so poudarili v komisiji.

Postopek suma kršitve integritete zoper izolskega župana zaradi urejanja rezervacije in nočitve nekdanje ministrice pa je KPK ustavila, saj na podlagi razpoložljive dokumentacije ni bilo mogoče utemeljiti ravnanja, ki bi bilo v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo uradne osebe. Kot so pojasnili v komisiji, "iz dokumentacije namreč ne izhaja, da je bil župan vključen v postopek zbiranja ponudb, priprave in izdaje naročilnice ter odreditev plačila računa za nastanitev ministrice".

Ugotovitve komisije so pravnomočne, saj obravnavana oseba zoper njih ni vložila upravnega spora, prav tako pa nanje ni podala izjasnitve, so še navedli v sporočilu za javnost.