Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kos pred Mariničem

Deli na:

Člani Komisije za preprečevanje korupcije se bodo danes odzvali vabilu Komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije. Ob tem je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos še enkrat poudaril, da njegova komisija ne more in ne sme slediti zahtevam državnozborske komisije, ki jih ta postavlja na podlagi svojega poslovnika.

Člani Komisije za preprečevanje korupcije se bodo danes odzvali vabilu Komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije. Ob tem je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos še enkrat poudaril, da njegova komisija ne more in ne sme slediti zahtevam državnozborske komisije, ki jih ta postavlja na podlagi svojega poslovnika.

Kot so sporočili iz protikorupcijske komisije, so predsedniku državnozborske komisije Branku Mariniču (SDS) predlagali, da bi bila današnja seja odprta za javnost, vendar je, tako Kos, Marinič ta predlog v ponedeljek zavrnil.

Kos je tudi poudaril, da je nadzor nad delovanjem njegove komisije določen v zakonu o preprečevanju korupcije. Komisija ima tako po tem zakonu dolžnost poročati o svojem delu enkrat letno DZ oz. na predlog DZ tudi večkrat na leto. Obenem pa Kos poudarja, da zakon glede poslovnika državnozborske komisije določa, da omenjeni poslovnik ureja način dela državnozborske komisije, ne pa protikorupcijske komisije.

"Spremembe poslovnika, ki določa delo državnozborske komisije, torej ne morejo neposredno vplivati na delovanje Komisije za preprečevanje korupcije, ker slednja lahko oziroma sme delovati le v skladu s svojim poslovnikom, ki ga je sprejel državni zbor, in v skladu z relevantno zakonodajo," je prepričan Kos.

Po njegovih besedah mora njegova komisija varovati identiteto prijaviteljev sumov korupcije, ki bi s predložitvijo detajlnih podatkov o prijavah državnozborski komisiji lahko bila razkrita.

"Takega mnenja so očitno tudi nekateri prijavitelji, saj je protikorupcijska komisija v nekaterih primerih že prejela informacije od potencialnih prijaviteljev, da prijave ne bodo podali, ker se bojijo razkritja identitete v primeru, da bodo podatki o prijavah posredovani državnozborski komisiji," je zatrdil Kos.

"In ne nazadnje, ker so med prijavljenimi osebami tudi poslanci državnega zbora, bi bil vpogled v prejete prijave s strani poslancev skrajno neetično dejanje, ki bi lahko vplivalo tudi na morebitne nadaljnje postopke," je še prepričan predsednik protikorupcijske komisije.

Kot je znano, bo danes Mariničeva komisija na zaprti seji razpravljala o oviranju izvajanja poslovnika komisije. Komisija je namreč maja spremenila svoj poslovnik tako, da bo morala komisija za preprečevanje korupcije državnozborski komisiji posredovati vse prijave sumov korupcije, ki so bile vložene.

Spremembi poslovnika nasprotuje Kos, ki meni, da ta predstavlja napad na neodvisnost dela komisije. Prepričan je namreč, da se skuša s spremembo poslovnika priti do občutljivih podatkov, ki bi omogočili posameznim politikom, da se izognejo odgovornosti za storjena dejanja.

Marinič pa je novembra Kosa in njegovo namestnico Nadjo Žnidarčič Ferrari ovadil zaradi suma zlorabe uradnega položaja. Kot je pojasnil, Kos ne izpolnjuje sprejetih določb dopolnitev poslovnika parlamentarne komisije. Po Mariničevih besedah od protikorupcijske komisije zahtevajo zgolj vsebino suma korupcije, ne pa identitete prijavitelja.