GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kordežu in sodelavcem bodo sodili zaradi oškodovanja Merkurja

Deli na:

Nekdanjemu prvemu možu Merkurja Binetu Kordežu in trem njegovim sodelavcem bodo na ljubljanskem okrožnem sodišču sodili zaradi zlorabe položaja in oškodovanja podjetja, piše današnji Žurnal. Kordež naj bi s preprodajo trgovskega centra na Primskovem Merkur oškodoval za okoli devet milijonov evrov, zaradi česar mu grozi do osem let zaporne kazni.

Poleg Kordeža se bodo na sojenju na ljubljanskem okrožnem sodišču, ki se bo začelo 21. maja, zagovarjali tudi trije nekdanji Kordeževi tesni sodelavci - bivša nadzornica in finančnica v Merkurju Marta Bertoncelj, finančnica Janja Krašovec ter Milan Jelovčan, član nekdanje Kordeževe uprave v Merkurju.

Vsi so se sicer pritožili zoper obtožnico, ki so jo sredi februarja zoper njih vložili tožilci za pregon organiziranega kriminala. Njihove pritožbe je sodišče zavrnilo in jim pred dnevi sporočilo, da jim bodo predvidoma sodili celo med poletnimi sodnimi počitnicami, še piše Žurnal.


Uprava nakelskega Merkurja sicer januarja vložila prvo tožbo proti bivšim članom uprave in nadzornega sveta, in sicer se zahtevek nanaša na devet milijonov evrov visoko oškodovanje pri preprodaji trgovskega centra na Primskovem. Zaradi prenosa predkupne pravice in posledičnega neplačila razlike v ceni je pri preprodaji centra podjetje utrpelo za 9,025 milijona evrov škode, so takrat sporočili iz Merkurja.

Kordeža je policija zaradi teh domnevno nezakonitih poslov v začetku decembra 2010 tudi pridržala in na njegovem domu opravila hišno preiskavo. Merkurjev trgovski center naj bi namreč dve leti prej kupila družba Merfin, prek katere je Kordež z omenjenimi sodelavci lastniško prevzemal Merkur. Okoli 10,5 milijona evrov za nakup pa naj bi Merfinu zagotovil kar Merkur.

Merfin naj bi nato center naprej prodal koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem. Trgovski center na Primskovem naj bi namreč Kograd Igem na koncu prodal nazaj Merkurju, s tem pa naj bi se tedanje vodstvo Merkurja okoristilo za nekaj manj kot deset milijonov evrov, za prav toliko pa podjetje menda oškodovalo. Sodišče v Kranju je sicer Kordežu že prepovedalo razpolagati s premoženjem.