sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konsenz vlade in sindikatov

Deli na:

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in minister za finance Franc Križanič ter predstavniki 23 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so podpisali dogovor o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za obdobje 2009-2010. Kot je dejala Pavlinič Krebsova, je podpis dokaz, da je socialni dialog nujno potreben tudi v kriznih časih.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in minister za finance Franc Križanič ter predstavniki 23 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so podpisali dogovor o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za obdobje 2009-2010. Kot je dejala Pavlinič Krebsova, je podpis dokaz, da je socialni dialog nujno potreben tudi v kriznih časih.

Po besedah Pavlinič Krebsove podpis dogovora tudi pomeni, da so pripravljeni javni uslužbenci prispevati k vzdržanosti javnih financ v kriznih časih. Vlada je z dogovorom dosegla vzdržno politiko plač v javnem sektorju zaradi spremenjenih makroekonomskih razmer, je dejala ministrica.

Ob tem je poudarila, da se bo zaradi danes doseženega dogovora rast plač v letu 2009 s predvidenih 9,9 odstotka znižala na 7,1 odstotka. "Zaradi dogovora bodo javnofinančni odhodki v letu 2009 nižji za 100 milijonov evrov," je izpostavila in nadaljevala, da bodo skupaj na področju plač v javnem sektorju zaradi pričakovanih javnofinančnih učinkov vladnih ukrepov javnofinančni odhodki manjši za predvidene 203 milijone evrov.

Ministrica je dejala, da so danes dosegli šest dogovorov, med drugim tudi dogovor o neizplačevanju redne delovne uspešnosti javnim uslužbencem za april do vključno novembra, kar bo javnofinančne odhodke znižalo za 38,5 milijona evrov. Za leto 2009 se bo višina izplačila delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela znižala tako, da skupaj ne more znašati več kot 30 odstotkov osnovne plače, kar bo javnofinančne odhodke znižalo za 7,2 milijona evrov, je povedala Krebs Pavliničeva.

Po dogovoru bo letos regres za letni dopust izplačan v lanski višini 672 evrov, in ne v kolektivni pogodbi dogovorjeni višini 692,16 evra, zaradi česar se bodo javnofinančni odhodki znižali za 3,4 milijona evrov, je pojasnila ministrica in nadaljevala, da dogovor tudi določa, da se splošna uskladitev plač v juliju ne izvede. "Zaradi tega se bodo javnofinančni izdatki znižali za 25,4 milijona evrov," je dodala.

Po besedah ministrice se bodo zaradi dogovora o spremenjeni dinamiki odprave plačnih nesorazmerij - tretja četrtina nesorazmerij se namesto 1. septembra odpravi 1. januarja naslednje leto - javnofinančni odhodki znižali za 32,2 milijona evrov. Dodala pa je, da se bodo javnofinančni odhodki zaradi uvrstitve orientacijskih delovnih mest, kot je npr. asistent z doktoratom, v višje plačne razrede, povečali za 6,7 milijona evrov.

Z danes podpisanim dogovorom, tako Krebs Pavliničeva, so se dogovorili, da se bodo vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja začeli usklajevati o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju in pogajati o spremembah kolektivne pogodbe za javni sektor, "da bi se odpravile pomanjkljivosti plačnega sistema, zlasti za delovna mesta v plačni skupini J".

Po besedah ministrice so se z dogovorom zavezali za izvedbo popravkov 38., 39. in 43. člena kolektivne pogodbe za javni sektor. Podpisniki so se med drugim tudi zavezali, da je treba v pogajanjih zmanjšati razlike v razponih med možnimi napredovanji v delovni karieri med primerljivimi poklicnimi skupinami in delovnimi mesti, je dodala.

Prav tako so se zavezali, da bodo pogajanja za odpravo pomanjkljivosti plačnega sistema potekala na vsake 14 dni in da vlada kot ustanoviteljica javnih zavodov ne bo zmanjševala števila zaposlenih v javnem sektorju z izločevanjem dela dejavnosti iz javnih zavodov, je pojasnila ministrica. Ob tem je dodala, da bo vlada skupaj s socialnimi partnerji predlagala novelo zakona o kolektivnih pogodbah, ki bo omogočila določitev pravic v odvisnosti od članstva v sindikatu.

Krebs Pavliničeva je poudarila, da se bo današnji dogovor realiziral s spremembami kolektivne pogodbe za javni sektor oz. s podpisom aneksa k tej pogodbi. Tega naj bi po besedah ministrice reprezentativni sindikati, ki so podpisali današnji dogovor, podpisali konec naslednjega tedna.